Σχολεία - μαθητές: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) : Διαφωτιστικά βίντεο
4 διαφωτιστικά ολιγόλεπτα βίντεο προκειμένου να βοηθηθούν σε πρώτη φάση γονείς και εκπαιδευτικοί

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα μάθησης και συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας. Παρουσιάζεται στο 5-7% των παιδιών παγκοσμίως και στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικά ελλείμματα παραμένουν στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή.

Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ είναι απαραίτητη για την πρόληψη των μακροχρόνιων επιδράσεων στην καθημερινή λειτουργικότητα και προσαρμογή των πασχόντων ατόμων στο σχολικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Υπάρχουν τρία κύρια συμπτώματα που καθορίζουν την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ): η απροσεξία, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα. Τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού σε κοινωνικές καταστάσεις και στο σχολείο.

Παρουσιάζουμε παρακάτω 4 διαφωτιστικά ολιγόλεπτα βίντεο προκειμένου να βοηθηθούν σε πρώτη φάση γονείς και εκπαιδευτικοί

Τι είναι η ΔΕΠΥ

Είναι τόσες οι πληροφορίες στο κεφάλι μου που φοβάμαι οτι ξεκίνησα πολύ χαοτικά! Ας θεωρήσουμε αυτό το βίντεο μια γενική εισαγωγή 

Έχουν όλοι ΔΕΠΥ; Ποια είναι τα κριτήρια; Τι είναι η συννοσηρότητα;

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε λίγο εκτενέστερα για τα συμπτώματα!

Ένα βίντεο που δημιούργησε η Αμερικανίδα ψυχολόγος BONNIE MILLER για το Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ και ένα χωρίς – Οι διαφορές στην συμπεριφορά

Δείτε τις αντιδράσεις των δύο παιδιών, προσέξτε τις απαντήσεις τους και τον τρόπο που τις εκφέρουν (τόνος φωνής, αμεσότητα, διστακτικότητα κλπ) και προσπαθήστε να βρείτε ποιο από τα δύο παιδιά έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ εκδηλώνουν πολλές φορές συμπτώματα και από άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, άγχος και αντιθετική αρνητική διαταραχή. Επίσης, συχνά επιδεικνύουν χαμηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης και μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες. Πολλές φορές πέφτουν θύματα εκφοβισμού (bullying) στο σχολικό περιβάλλον και συμπεριλαμβάνονται πιο δύσκολα από τους συνομίληκούς τους σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι το ίδιο ευφυή και δημιουργικά παιδιά με τα άλλα παιδιά, αλλά συχνά οι γονείς πιστεύουν ότι η συμπεριφορά τους είναι “περίεργη” και “αλλοπρόσαλλη”. Αυτό είναι λάθος. Σε κάθε περίπτωση μην βγάζετε ποτέ μόνοι σας ένα τέτοιο βιαστικό συμπέρασμα. Αν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε στην συμπεριφορά του παιδιού, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό. Τόσο η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, όσο και ο αυτισμός, είναι διαταραχές που μπορεί να μην γίνουν εύκολα αντιληπτές από κάποιον που δεν ξέρει τι συμπτώματα παρουσιάζουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μνημόνιο Συνεργασίας ΔΥΠΑ – ΑΒΑΞ για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της απασχόλησης στον κατασκευαστικό κλάδο ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Δ.ΥΠ.Α. 13:42 ​Με εκτίμηση Tμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Διεύθυνση Γραμματείας Διοίκησης press@dypa.gov.gr
Μνημόνιο Συνεργασίας ΔΥΠΑ – ΑΒΑΞ για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης
Στρατηγική συμμαχία για την εκπαίδευση νέων τεχνικών – Εξασφαλισμένη μαθητεία και εργασία σε έργα μεγάλης κλίμακας
Μνημόνιο Συνεργασίας ΔΥΠΑ – ΑΒΑΞ για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης
ΑΔΩΝΙΣ
Διαφοροποίηση Γεωργιάδη για το ασυμβίβαστο: «Δεν θα κάνει καμία διαφορά – Θα επέλεγα πάντα το βουλευτής»

Σε μια παρέμβαση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις, ο Υπουργός Υγείας,

Διαφοροποίηση Γεωργιάδη για το ασυμβίβαστο: «Δεν θα κάνει καμία διαφορά – Θα επέλεγα πάντα το βουλευτής»
Υπουργείο Παιδείας
Ψηφιακό φροντιστήριο: Πρόσκληση για παράταση της απόσπασης
Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που θέλουν να παραμείνουν στο ψηφιακό φροντιστήριο πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τη Δευτέρα, 20 Απριλίου
Ψηφιακό φροντιστήριο: Πρόσκληση για παράταση της απόσπασης