"Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η διαταραχή της ΔΕΠ-Υ, δεν συσχετίζεται με το νοητικό επίπεδο των ανθρώπων, αφού οι έρευνες έχουν δείξει, ότι οι περισσότεροι έχουν κανονική ή και υψηλότερη νοημοσύνη."

Πληροφορίες για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας μας παρέχει η Ιόβη Δημητριάδη, Φιλόλογος και Ειδική Παιδαγωγός.

Το κείμενο της κας Δημητριάδη

ΔΕΠ-Υ ΚΑΙ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

"Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)/ Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), αποτελεί μια νευροβιολογική διαταραχή, που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην ενηλικίωση ενός ατόμου. Τα συνήθη συμπτώματα της ΔΕΠ – Υ, είναι η ελλειμματική προσοχή και απροσεξία, η παρορμητικότητα, η υπερκινητικότητα, η ελλιπής οργάνωση και η μη συμμόρφωση στους κανόνες, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την σχολική επίδοση του ανθρώπου, τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αλλά και τους συνομηλίκους. Η ΔΕΠ – Υ, σχετίζεται με βιολογικά αίτια, τα οποία δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη. Σύμφωνα με έρευνες, η οικογένεια, το σχολικό περιβάλλον και οι εμπειρίες που αποκομίζει ο άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή, επηρεάζουν σημαντικά τη γενικότερη κατάσταση.

Ως προς τη νοημοσύνη των ατόμων με ΔΕΠ-Υ, δεν συνδέεται με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Σύμφωνα με μελέτες, παιδιά κι ενήλικες που εμφανίζουν κανονικό ή υψηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ), υπάρχει περίπτωση να παρουσιάζουν συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ, τα οποία δημιουργούν δυσκολίες στις γνωστικές τους ικανότητες και γενικά στην καθημερινότητά τους. Χαμηλό νοητικό δυναμικό παρατηρείται, μόνο όταν η ΔΕΠ-Υ συνυπάρχει με άλλα σύνδρομα και διαταραχές. Ωστόσο, στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, η επίδοση των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας είναι συνήθως χαμηλή, ίσως λόγω της διατήρησης της προσοχής και της συγκέντρωσης που απαιτούν οι σχολικές δοκιμασίες και δραστηριότητες.

Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η διαταραχή της ΔΕΠ-Υ, δεν συσχετίζεται με το νοητικό επίπεδο των ανθρώπων, αφού οι έρευνες έχουν δείξει, ότι οι περισσότεροι έχουν κανονική ή και υψηλότερη νοημοσύνη."

Η ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ, MSc

ΙΟΒΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

nobel
Νόμπελ Φυσικής 2022: Σε τρεις επιστήμονες κβαντικής μηχανικής, το βραβείο
Στους Alain Aspect , John Clauser και Anton Zeilinger το Νόμπελ Φυσικής 2022, για τα πρωτοποριακά τους πειράματα κβαντικής φυσικής
Νόμπελ Φυσικής 2022: Σε τρεις επιστήμονες κβαντικής μηχανικής, το βραβείο
Συντάξεις Νοεμβρίου: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για όλα τα ταμεία
Αναλυτικά οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Νοεμβρίου 2022
Συντάξεις Νοεμβρίου: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για όλα τα ταμεία