MIXAILIDOU-DOMNA
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τα σχολεία θα οργανώσουν διεξαγωγή διαπιστωτικών τεστ στους/στις μαθητές/τριες για την ανίχνευση του επιπέδου Ελληνομάθειας

Εγκύκλιο με Οδηγίες και κατευθύνσεις για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (ΤΥ) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2023-2024 σε δημοτικά σχολεία της χώρας (Β’ Φάση) εξέδωσε η υφυπουργός Παιδείας κ.Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι  κατά το σχολικό έτος 2023-2024 δίνεται η δυνατότητα στα δημοτικά σχολεία της χώρας να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής Ζ.Ε.Π., μέσω συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο της Πράξης: «Αναδιαμόρφωση και υποστήριξη των Τάξεων Υποδοχής και ΔΥΕΠ, σχολικά έτη 2023-2026», με κωδικό ΟΠΣ 6001589 του Τομεακού Προγράμματος: «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», του ΕΣΠΑ 2021-2027

Η σχετική Πράξη για το σχολικό έτος 2023-2024 αφορά στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, καθώς και στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων κυρίως στο γραμματισμό, αλλά και στον αριθμητισμό και επιπλέον σε συμπληρωματικά αντικείμενα, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών τους και να παραμείνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους. 

Επίσης, η πράξη αποσκοπεί στην εκπαίδευση και την ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων στις ΤΥ-ΖΕΠ και στις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ο εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού δυναμικού όσων σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης εμφανίζουν ανάγκη για υποστήριξη της ένταξης των παραπάνω μαθητών/τριών (οριζόντια παρέμβαση σε όλα τα σχολεία που εμφανίζουν σχετικούς πληθυσμούς μαθητών/τριών) και των ΔΥΕΠ.

Για την Α/θμια Εκπαίδευση:

Το πρόγραμμα των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ περιλαμβάνει δύο κύκλους που εντάσσονται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου: • Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) Ι ΖΕΠ • Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) ΙΙ ΖΕΠ Α. Στις ΤΥ Ι ΖΕΠ φοιτούν μαθητές/-τριες με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας. Εκεί ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Οι μαθητές/τριες που φοιτούν σε ΤΥ Ι ΖΕΠ παρακολουθούν μερικά μαθήματα στην κανονική τους τάξη, όπως : ➢Φυσική Αγωγή ➢Εικαστικά ➢Μουσική Αγωγή ➢Ξένη Γλώσσα ή και άλλο μάθημα, σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Η φοίτηση στην ΤΥ Ι ΖΕΠ διαρκεί ένα διδακτικό έτος με δυνατότητα επέκτασης. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω οι σχολικές μονάδες αρχικά θα προβούν στις παρακάτω ενέργειες: α.Στην διεξαγωγή διαπιστωτικών τεστ στους/στις μαθητές/τριες για την ανίχνευση του επιπέδου Ελληνομάθειας και κατάταξης αυτών στις ΤΥ Ι ΖΕΠ ή/και ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ. Τα διαπιστωτικά τεστ σε αυτή την Δεύτερη Φάση (Β’ Φάση) ίδρυσης ΤΥ ΖΕΠ θα πρέπει να διεξαχθούν στους/στις μαθητές/τριες που φοιτούν κατά το τρέχον σχολικό έτος (2023-2024) στην Α΄ τάξη των δημοτικών σχολείων καθώς επίσης και σε όσους/ες μαθητές/τριες κρίνεται απαραίτητο. 

Δείτε όλη την εγκύκλιο

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζαχαρακη
Σοφία Ζαχαράκη: 67 ερωταπαντήσεις για τις Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας στα ΑΕΙ (SUB1.1)
Πράσινο φως για τον Οδηγό Υλοποίησης των «Συμπράξεων Ερευνητικής Αριστείας» - Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
Σοφία Ζαχαράκη: 67 ερωταπαντήσεις για τις Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας στα ΑΕΙ (SUB1.1)
συντα
Συντάξεις χηρείας: Σοκ για 350.000 δικαιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ – Έρχονται περικοπές στο μισό
Συντάξεις χηρείας και ορφανίας: Πώς η κατάργηση της δεύτερης εθνικής σύνταξης οδηγεί σε φτωχοποίηση χιλιάδες δικαιούχους
Συντάξεις χηρείας: Σοκ για 350.000 δικαιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ – Έρχονται περικοπές στο μισό
Ένα σοκαριστικό περιστατικό με θύμα μια μητέρα τριών παιδιών σημειώθηκε στην Πάτρα και συγκεκριμένα στα σύνορα ανάμεσα σε Νέο Σούλι και Ριγανόκαμπο.
Πάτρα: Άγρια επίθεση με ξύλα και πέτρες σε μητέρα τριών παιδιών - Την πέταξαν σε χαντάκι
«Πονάω σε όλο μου το κορμί. Εχω μώλωπες σε χέρια, πλάτη και πόδια» λέει η μητέρα και πρώην πρωταθλήτρια στίβου
Πάτρα: Άγρια επίθεση με ξύλα και πέτρες σε μητέρα τριών παιδιών - Την πέταξαν σε χαντάκι
λεφτ
Αντιδράσεις για το «μοντέλο κοστολόγησης» στα σχολεία: Στα κάγκελα οι εκπαιδευτικοί για τους δημοσιονομικούς δείκτες
Σχολική αυτονομία ή μετακύλιση κόστους; Η κριτική των δασκάλων στα κυβερνητικά σχέδια για τα έξοδα των σχολικών μονάδων
Αντιδράσεις για το «μοντέλο κοστολόγησης» στα σχολεία: Στα κάγκελα οι εκπαιδευτικοί για τους δημοσιονομικούς δείκτες