πανεπ θεσσαλιας
Είχαν πρωτοστατήσει στη διαμαρτυρία εναντίον της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του εργολάβου, που τους υποχρέωναν να εργάζονται, χωρίς μέσα προστασίας κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης λάσπης από τους χώρους του Ιδρύματος

Τις πρώτες συνέπειες της λειτουργίας των ΑΕΙ με κριτήρια επιχειρήσεων, πληρώνουν -όπως συνήθως- οι πιο αδύναμοι.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο εξέλεξε πρόσφατα Συμβούλιο Διοίκησης και Πρύτανη σύμφωνα με το νόμο Κεραμέως, απέλυσε τρεις καθαρίστριες, οι οποίες -εντελώς συμπτωματικά- ήταν μέλη της διοίκησης του σωματείου τους και είχαν πρωτοστατήσει στη διαμαρτυρία εναντίον της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του εργολάβου, που τους υποχρέωναν να εργάζονται, χωρίς μέσα προστασίας κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης λάσπης από τους χώρους του Ιδρύματος στοn Βόλο, μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες... 

Αυτό είναι το νέο Πανεπιστήμιο-επιχείρηση που οραματίζεται η κυβέρνηση: Οποιος εργαζόμενος διεκδικεί, απομακρύνεται...

Τι είχε συμβεί

Αμέσως μετά από την κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο, το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας υπέστη μεγάλες καταστροφές, όπως εξάλλου όλη η περιοχή. Οταν κόπασε η κακοκαιρία, 30 καθαρίστριες κλήθηκαν κλήθηκαν να εργαστούν  στο πλημμυρισμένο κτίριο του ιδρύματος στο συγκρότημά του Πεδίου Άρεως στο Βόλο.

Οπως όμως κατήγγειλε το Σωματείο Καθαριστριών/στών Ν. Μαγνησίας, «τις έστειλαν εκεί χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέσα προστασίας όπως κατάλληλη στολή, γαλότσες, γάντια, μάσκες, ειδικά μηχανήματα κλπ.. Χωρίς να τις ενημερώσουν για το πως θα κάνουν μια τέτοια δουλειά που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις για να γίνει. Και μάλιστα υπήρχε ηλεκτροδότηση στο κτίριο ενώ τα καλώδια και οι πρίζες ήταν μούσκεμα και μία συναδέλφισα χτυπήθηκε από το ρεύμα ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες. Εκτός αυτών για να γίνει σωστά ο καθαρισμός θα έπρεπε να μετακινηθούν βαριά κιβώτια και έπιπλα που ήταν πέρα από τις δυνάμεις των γυναικών. Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι γυναίκες αυτές πληρώνονται με τα ψίχουλα των 4 ευρώ την ώρα και όχι βέβαια για τέτοιου είδους εργασίες.

Επιπλέον, αυτά τα νερά και οι λάσπες είναι μολυσμένα, περιέχουν κάθε λογής σκουπίδια, από αποχετεύσεις, από απόβλητα κάθε είδους, από ψόφια ποντίκια κλπ. Ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι πολύ μεγάλος και οι ευθύνες της Διοίκησης του Ιδρύματος και της εργολαβικής εταιρίας είναι τεράστιες.

Οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζονται σαν να είναι “παιδιά ενός κατώτερου θεού” και αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η καθαριότητα είναι μια πάγια και διαρκής ανάγκη στο Ίδρυμα γι’ αυτό και θα πρέπει να καλύπτεται με μόνιμο προσωπικό και όχι από εργολάβους. Απαιτούμε να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη μεταχείριση των γυναικών και να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο προς το Πανεπιστήμιο για να προσλάβει εξειδικευμένα συνεργεία για να κάνουν αυτή τη δουλειά», ανέφερε τότε το σωματείο

Τις απέλυσαν...

Αφού λοιπόν συνέβησαν αυτά, το Πανεπιστήμιο, όπως επίσης καταγγέλλει το σωματείο καθαριστριών/στων, αποφάσισε προ ημερών εκδικητικές απολύσεις, με το πρόσχημα της λήξης των συμβάσεων, τριών πρωτοπόρων καθαριστριών μελών της Διοίκησης του Σωματείου...

«Αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι εργοδότες θέλουν αφενός να απαλλαγούν από κάθε πρωτοπόρο αγωνιστή και από τα ταξικά συνδικάτα στους χώρους δουλειάς, αφού ξέρουν ότι η δράση τους μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους ενάντια στα συμφέροντα της εργοδοσίας. Αφετέρου επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους στέλνοντας το σαφές μήνυμα πως όποιος σηκώνει κεφάλι, όποιος προσπαθεί να αντισταθεί στις αυθαιρεσίες και στο ξεζούμισμα των εργαζομένων από τους εργοδότες, θα απολύεται», ανέφεραν.

Η ανακοίνωση του σωματείου Καθαριστριών/στων Ν. Μαγνησίας

«Οι συναδέλφισες πρωτοστάτησαν στον αγώνα ενάντια στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον εργολάβο, για την παροχή μέσων προστασίας στο προσωπικό καθαριότητας που ξελάσπωνε τους χώρους του Ιδρύματος στο Βόλο στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.
Αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι εργοδότες θέλουν αφενός να απαλλαγούν από κάθε πρωτοπόρο αγωνιστή και από τα ταξικά συνδικάτα στους χώρους δουλειάς, αφού ξέρουν ότι η δράση τους μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους ενάντια στα συμφέροντα της εργοδοσίας. Αφετέρου επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους στέλνοντας το σαφές μήνυμα πως όποιος σηκώνει κεφάλι, όποιος προσπαθεί να αντισταθεί στις αυθαιρεσίες και στο ξεζούμισμα των εργαζομένων από τους εργοδότες, θα απολύεται.
Αποδεικνύεται έτσι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι να είναι οργανωμένοι στα ταξικά τους σωματεία, να τα δυναμώσουν, ώστε από καλύτερες θέσεις να μπορούν να αντιπαλεύουν τις επιθέσεις της εργοδοσίας. Με την ενότητά μας, την οργάνωσή μας στα σωματεία μπορούμε να αποτρέψουμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς εργοδοσίας – κυβέρνησης. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στις τρεις συναδέλφισσες και απαιτούμε από τη Διοίκηση του ΠΘ και τον εργολάβο να πάρουν πίσω τις τρομοκρατικές εκδικητικές απολύσεις. Είναι χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να μην αφήσουμε να περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία και να κυριαρχήσει η εργασιακή ζούγκλα».

Ενοχλούν οι διεκδικήσεις...

Να σημειωθεί ότι το σωματείο καθαριστών/τριών Μαγνησίας, διεκδικεί μεταξύ άλλων:

• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου των καθαριστριών-ών.
• Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ.
• Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριων στα δημόσια σχολεία, στο νοσοκομείο Βόλου, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων μας.
• Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
• Άμεση μετατροπή των συμβάσεων από συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, λόγω του ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
• Επανένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
• Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργεία μέσα στα σχολεία, στις σχολές των Πανεπιστημίων και σε όλες Δημόσιες υπηρεσίες.

Οπως είναι προφανές, τέτοιες διεκδικήσεις δεν έχουν θέση σε «επιχειρήσεις»...

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pontiakos_ellinismos
Μορφωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις για θέματα Ποντιακού Ελληνισμού
«Ένας τρόπος υπάρχει για να μπορούν οι νεότερες γενιές να συνδεθούν με τον Πόντο κι αυτός ο τρόπος είναι η γνώση. Η γνώση της ιστορίας και του...
Μορφωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις για θέματα Ποντιακού Ελληνισμού