Σχολική αίθουσα
Άμεσα οφείλει να ολοκληρωθεί και η κάλυψη όλων των κενών Φιλολόγων Γενικής Παιδείας

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Φιλολόγων Γενικής Αγωγής, με στόχο να ζητήσει τα αυτονόητα, δηλαδή την κάλυψη όλων των κενών Φιλολόγων Γενικής Παιδείας στη Β' Φάση.

Όπως τονίζεται, «Από τα 750 κενά, που έχουν καταγραφεί από τις ΔΙΔΕ, σημαντικό ποσοστό αφορά σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα». Κάτι τέτοιο παρεμποδίζει, φυσικά, την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης και στις τάξεις που πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της «παραπαιδείας», με στόχο την κάλυψη της ύλης.

«Ενώ λοιπόν ήδη πλησιάζουμε στον Οκτώβριο, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας υπολειτουργούν αντιμετωπίζοντας τρομερές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση

«Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με την Υφυπουργό Παιδείας να υποστηρίζει ότι τα κενά που υπάρχουν είναι πολύ λίγα και μόνο όσα δεν μπορούν να προβλεφθούν από άδειες
εγκυμοσύνης και μη αναλήψεις υπηρεσίας. Τα συνολικά κενά φιλολόγων γενικής αγωγής στην α’ φάση ήταν 1.600 και, ενώ το Υπουργείο διαβεβαίωνε ότι θα καλυφθούν όλα, καλύφθηκαν μόνο τα 1.024. Βρισκόμαστε λίγο πριν την β’ φάση. Το Υπουργείο διαβεβαιώνει για ακόμη μια φορά πως τα κενά θα καλυφθούν όλα. Άραγε δύναται το υπουργείο να καλύψει τα 750 κενά που υπάρχουν; Η κάλυψη φιλολόγων γενικής γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος δίνει 1.500 πιστώσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί, γι’ αυτό υπάρχει και η καθυστέρηση στην πρόσληψη φιλολόγων γενικής! Επίσης, δεν έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα εργαστήρια δεξιοτήτων που δίνει 500 πιστώσεις στο γυμνάσιο.

Από τα 750 κενά, που έχουν καταγραφεί από τις ΔΙΔΕ, σημαντικό ποσοστό αφορά σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Το γεγονός αυτό αναμφίβολα ενισχύει την παραπαιδεία, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η ογκώδης εξεταστέα ύλη επιβαρύνοντας οικονομικά τις οικογένειες των υποψηφίων, καθιστώντας το όραμα για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο ουτοπικό. Βέβαια, ακόμα και στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου παρατηρείται έντονη δυσαρέσκεια εξαιτίας της Τράπεζας Θεμάτων. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η ύλη είναι αρκετά απαιτητική, ενώ οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εξασκήσουν τους μαθητές σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα, ούτως ώστε να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για την εξέταση. Είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο τμήματα της Α΄ και της Β΄ Λυκείου να παραμένουν χωρίς καθηγητή γενικής παιδείας είτε στο μάθημα των Νέων και των Αρχαίων Ελληνικών, είτε σε μαθήματα της ανθρωπιστικής κατεύθυνσης τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα τα σχολεία να λειτουργούν με τετράωρα και πεντάωρα. Το γεγονός αυτό όχι μόνο αποτελεί τροχοπέδη στην απρόσκοπτη λειτουργία της σχολικής κοινότητας, αλλά και ταυτόχρονα παραβιάζει την ισότητα των μαθητών, καθώς δεν προετοιμάζονται όλοι επαρκώς για τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Ενώ λοιπόν ήδη πλησιάζουμε στον Οκτώβριο, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας υπολειτουργούν αντιμετωπίζοντας τρομερές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες. Ενδεικτικά, στην Α’ Πειραιά λείπουν 60 φιλόλογοι! 

Κλείνοντας, δε θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να καθυστερήσει η πρόσληψη φιλολόγων στο πρόγραμμα «ΜΝΑΕ» (Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται στα Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας με προτεραιότητα στους/στις μαθητές/τριες της Α' τάξης και προβλέπει την διδασκαλία του μαθήματος «Νέα Ελληνικά» με συνδιδασκαλία δύο εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας μέσα στην τάξη και έχει ως στόχο τη βελτίωση των μαθησιακών επιδόσεων των μαθητών, την ενίσχυση του γλωσσικού τους γραμματισμού και την παιδαγωγική υποστήριξή τους.

Διεκδικούμε την κάλυψη όλων των κενών Φιλολόγων Γενικής Παιδείας

Διεκδικούμε την κάλυψη των κενών στα προγράμματα «ΜΝΑΕ» το συντομότερο δυνατό.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγροτικά μπλόκα
ΕΛΑΣ για μπλόκα αγροτών: Δεν κλείσαμε εμείς τον δρόμο, προστατεύουμε ζωές
Απορρίπτει τις καταγγελίες για «τεχνητό αποκλεισμό» και ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών η Ελληνική Αστυνομία
ΕΛΑΣ για μπλόκα αγροτών: Δεν κλείσαμε εμείς τον δρόμο, προστατεύουμε ζωές
agori-nosokomeio
3χρονο παιδί στη Λάρισα υπέστη εγκεφαλίτιδα από τη γρίπη – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Σε κρίσιμη νοσηλεία 3χρονο παιδί μετά από σοβαρή επιπλοκή της γρίπης
3χρονο παιδί στη Λάρισα υπέστη εγκεφαλίτιδα από τη γρίπη – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
78901-dhmosio_ok.jpg
Δημόσιο: Τέλος η «διπλοθεσία» για τους υπαλλήλους – Τι αλλάζει στον δεύτερο διορισμό
Νέα εγκύκλιος-οδικός χάρτης για το κώλυμα διορισμού: Πότε η αποδοχή νέας θέσης λύνει αυτόματα την παλιά σύμβαση
Δημόσιο: Τέλος η «διπλοθεσία» για τους υπαλλήλους – Τι αλλάζει στον δεύτερο διορισμό
Ακίνητα, σπίτια στην Αθήνα
Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων στην αυγή του 2026
Η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Η ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη θεσμική σταθερότητα θα...
Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων στην αυγή του 2026