σχολείο
Πλέον η στέγη δεν μπάζει απλώς νερά. Τμήματά της πέφτουν το ένα μετά το άλλο μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας. Κι όμως σε αυτό το σχολικό κτίριο θα καλούνταν να κάνουν τα πρώτα μαθήματα της χρονιάς 86 μαθητές!

«Τα παιδιά μας δεν μπαίνουν σε αυτό το σχολείο μέχρι να αποκατασταθεί η στέγη. Να φοβόμαστε σε ποιο κεφάλι θα πέσει ο επόμενος σοβάς;» ξεχειλίζει η αγανάκτηση των γονέων

«Δεν βάζουμε τα παιδιά μας μέσα σε αυτό το σχολείο. Κάθε μέρα αποκολλάται τμήμα της στέγης και σε διαφορετική αίθουσα. Θα φοβόμαστε σε ποιο κεφάλι θα πέσει;», η κατηγορηματική φωνή των γονέων των 86 μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, η στέγη του οποίου… καταρρέει μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, που έπληξαν την περιοχή και ήρθαν να επιδεινώσουν ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν έχει επιλυθεί.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της Ελένης Χάνου στον taxydromos.gr, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο του 1930 και τα προβλήματα είναι πολλά. Πέρυσι οι γονείς είχαν διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στις εξωτερικές τουαλέτες- εστία μόλυνσης και για την επικίνδυνη περίφραξη του σχολείου που αποκαταστάθηκε μόνο μετά από ατύχημα που σημειώθηκε.

Μεγάλο πρόβλημα όμως υπάρχει και με τη στέγη του σχολείου που αποτελείται από ξύλο και κεραμίδια. Σε κάθε βροχή οι αίθουσες βάζουν νερά. Όλες οι αίθουσες, όχι μόνο του ορόφου αλλά και του ισογείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να μετακινούν θρανία και καρέκλες για να μην στάζουν νερά πάνω στα κεφάλια των παιδιών!

Το θέμα έθεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου στις αρμόδιες αρχές ζητώντας άμεση επίλυση. Από τον… Αννα στον Καϊάφα έστελναν τους γονείς που διαμαρτύρονταν για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά τους.

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο ενημερώθηκαν ότι τελικώς ο Δήμος Αλμυρού υπέγραψε σύμβαση με εργολάβο για την αποκατάσταση της στέγης του σχολείου. Ωστόσο τους είπαν ότι… ο εργολάβος δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει το έργο μέχρι το άνοιγμα των σχολείων κι ότι θα γίνουν καλά… «μπαλώματα».

Οι πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία ήρθαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Πλέον η στέγη δεν μπάζει απλώς νερά. Τμήματά της πέφτουν το ένα μετά το άλλο μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας. Κι όμως σε αυτό το σχολικό κτίριο θα καλούνταν να κάνουν τα πρώτα μαθήματα της χρονιάς 86 μαθητές!

Η ΚΤΥΠ δεν διέγνωσε πρόβλημα στατικότητας!

Στο σχολείο μετέβη κλιμάκιο της ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) Α.Ε. μετά τις πλημμύρες και εκτίμησε ότι… δεν έχει πρόβλημα στατικότητας. Όταν οι γονείς ζήτησαν έγγραφη γνωμοδότηση, το κλιμάκιο παρέπεμψε… στον Δήμο Αλμυρού.

Προχθές έπεσε και νέο τμήμα από τη στέγη σε αίθουσα που κάνει μάθημα η ε’ τάξη του δημοτικού.

Σε γενική συνέλευση που έκαναν οι γονείς την περασμένη Κυριακή, η οργή ξεχείλισε. Αποφάσισαν να μην βάλουν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο και θα απαιτήσουν να μοιραστούν σε άλλες σχολικές μονάδες, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η στέγη του κτιρίου. «Κάθε μέρα ανοίγει τρύπα και σε καινούριο σημείο. Τα παιδιά μας δεν θα μπουν μέσα και να φοβόμαστε σε ποιο κεφάλι θα πέσει κομμάτι της οροφής».

Στον Εισαγγελέα οι γονείς

Χθες, οι γονείς θα ζητήσουν παρέμβαση του Εισαγγελέα, θέτοντας ζήτημα ασφάλειας των παιδιών τους στον σχολικό χώρο που πιθανώς θα κληθούν να επιστρέψουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

Με ομόφωνη απόφαση των Γονέων και κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού των 86 παιδιών που θα φοιτήσουν σε αυτό δημοσιοποιούμε και εκθέτουμε την τραγική εικόνα της στέγης του σχολείου καθώς και την ολιγωρία των υπευθύνων για την οριστική επίλυση των προβλημάτων μας.

Ένα χρόνο πριν με την ίδια κινητοποίηση ο Σύλλογος κατάφερε να εξασφαλίσει ένα κονδύλι για την πλήρη αντικατάσταση της στέγης προς τιμήν του κ. Χρήστου Τριαντοπουλου, νυν υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μετά από χρονοβόρες διαδικασίες ενός έτους έγινε ανάθεση του έργου σε εργολάβο ο οποίος μέχρι σήμερα δεν ξεκίνησε. Τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα επιβάρυναν την ήδη προβληματική κατάσταση. Αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν ήταν τα νερά εντός των αιθουσών αλλά η αποκόλληση τμήματος της οροφής αίθουσας του 1ου ορόφου στην οποία ήμασταν τυχεροί που τα σχολεία ήταν κλειστά και αποφύγαμε ατύχημα μαθητών. Μετά από συνελεύσεις και συζητήσεις με τη δημοτική αρχή και τους υπευθύνους και παρότι έχουμε τη διαβεβαίωση τους ότι το έργο θα ξεκινήσει με το κλείσιμο των σχολείων, ένα χρόνο δηλαδή μετά, οι γονείς αρνούνται να εκθέσουν τα παιδιά τους σ αυτές τις συνθήκες. Μάλιστα απ’ το σχολείο μας πέρασε και η ΚΤ.ΥΠ , έκανε ένα δεκάλεπτο έλεγχο περιμετρικά του σχολικού οικοδομήματος, ανέβηκε και στην αίθουσα που τμήμα της οροφής έχει αποκολληθεί και ανέφερε προφορικά ότι δεν τίθεται ζήτημα στατικότητας. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας και τα όποια καιρικά φαινόμενα θα δημιουργούν συνεχώς νέα προβλήματα. Ότι οι γονείς φοβούνται και αγωνιούν για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους. Ότι ο εργολάβος έπρεπε να ξεκινήσει το έργο χθες. Ότι Σύλλογος και γονείς δεν τρελάθηκαν και ξαφνικά φωνάζουν, ούτε έχουν προσωπικές ή προεκλογικές αντιπαραθέσεις με τη νυν Δημοτική αρχή.

Διεκδικούμε το αυτονόητο εν έτει 2023, ασφάλεια και συνθήκες αξιοπρεπούς μάθησης.

Συγνώμη κύριοι που το πρόβλημα μας αυτή τη στιγμή φαίνεται μικρό μπροστά στη τραγωδία που πλήττει ολόκληρη τη Θεσσαλία μας, όμως μιλάμε για 86 παιδιά.

Σήμερα είναι τα δικά μας, αύριο μπορεί να είναι τα δικά σας.

Με εκτίμηση και απεριόριστη αίσθηση καθήκοντος ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 4 ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκάλα
Αναπληρωτές: Σφάλματα στους προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ διοριστέων Εκπαιδευτικών
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα, έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω των ανωτέρω λαθών και ασαφειών στην...
Αναπληρωτές: Σφάλματα στους προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ διοριστέων Εκπαιδευτικών