σχολεία
Βαδίζουμε σε σκοτεινή περίοδο; Νέα επεισόδια στο σίριαλ των διώξεων εκπαιδευτικών στον Πειραιά

Μετά το «τελευταίο επεισόδιο» με τη δίωξη πλήθους εκπαιδευτικών με τη λήξη τη σχολικής χρονιάς ξεκίνησε ένας ακόμα κύκλος διώξεων με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο του ΔΙΔΕ Πειραιά οι φιλόλογοι Γιώργος Καββαδίας και Νεκτάριος Χατζηανδρέου που παραπέμπονται για πολλοστή φορά στο πειθαρχικό, γιατί «τόλμησαν» να σχολιάσουν  σε κείμενά τους  την εκπαιδευτική πολιτική.

Διαβάστε, για τί κατηγορείται ο εκπαιδευτικός Γ. Καββαδίας, σύμφωνα με το «κατηγορητήριο» του ΔΙΔΕ Πειραιά με τις υπογραμμίσεις δικές του:

«Κυριάκος Πιερρακάκης: Συνεχίζουμε στον δρόμο της Κεραμέως βάζοντας ταφόπλακα στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης(…) Πίσω από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του νέου υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη κρύβεται η σκληρή πολιτική παραπέρα συρρίκνωσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης(…) Με την αξιολόγηση, τους μειωμένους διορισμούς και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με αναπληρωτές και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς τα σχολεία μετατρέπονται σε κέντρα διερχομένων, χωρίς σταθερό προσωπικό που πλημμυρίζουν από τον τοξικό ανταγωνισμό, τον χαφιεδισμό και την τρομοκρατία (…) Με την πολιτική τους ενισχύουν την αναπαραγωγή του φαύλου κύκλου της ενδοσχολικής βίας και αναπαράγονται σε καθημερινή βάση άγρια επεισόδια μεταξύ μαθητών, αλλά και μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών (…) Αυτό σημαίνει για τους γονείς ότι το παιδί τους να μην μπορεί να φοιτήσει στο σχολείο της γειτονιάς του και να βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου ανεύρεσης σχολείου. Ο ανταγωνισμός για ένα «πρότυπο» σχολείο σημαίνει ότι τα υπόλοιπα να παραμένουν απαξιωμένα, με ελλιπή χρηματοδότηση, με ελλείψεις σε δομές και εκπαιδευτικούς».

Από πότε οι απόψεις και η κριτική συνιστούν ποινικό αδίκημα και θεωρούνται «κακόβουλη κριτική στις πράξεις της προϊσταμένης αρχής».

Από πού και ως πού η κριτική στην εκπαιδευτική πολιτική, όπως για «ελλιπή χρηματοδότηση, με ελλείψεις σε δομές και εκπαιδευτικούς» κ.α. αποτελούν «απαξιωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς» κατά του υπουργού Παιδείας;

Βαδίζουμε σε άλλες εποχές; Η περίπτωση της δίωξης του εκπαιδευτικού Νεκτάριου Χατζηανδρέου

Ο φιλόλογος Νεκτάριος Χατζηανδρέου που υπηρετεί σε σχολείο του Πειραιά  σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τους συναδέλφους του σχολείου του σχολίασε την εγκύκλιο του -πρώην- ΓΓ του ΥΠΑΙΘ Κόπτση, μία μέρα μετά την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων!
Μία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία, ο εκπαιδευτικός  ειδοποιήθηκε από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής ότι πρόκειται να περάσει πειθαρχικό.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά τον κατηγόρησε για “αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη συμπεριφορά”  και του χρέωσε … «κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊστάμενης αρχής» και προχώρησε στη δίωξή του.

Λίγες μέρες μετά το συμβάν ο εκπαιδευτικός κλήθηκε από ΜΜΕ που είχαν δημοσιοποιήσει το γεγονός να σχολιάσει τη δίωξή του. Ο Νεκτάριος Χατζηανδρέου δήλωσε θαρρετά : «Παραπέμπομαι στο πειθαρχικό διότι σχολίασα δηκτικά την εγκύκλιο Κόπτση, την επομένη της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων, “άσκησα κακόβουλη κριτική” στο πρόσωπο του –σ.σ. πρώην, πλέον– γενικού γραμματέα και επέδειξα “ανάρμοστη, αναξιοπρεπή και ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά”. Ασκησα πολεμική στη στάση του Α. Κόπτση που, ως εφαρμοστής της πολιτικής του υπουργείου, απηύθυνε επιτακτικό λόγο στις σχολικές μονάδες, χωρίς να δείχνει ότι αναγνωρίζει τις ευθύνες τής διοίκησης για έλλειψη σχεδίου σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος. Μέμφθηκα τον αυταρχικό και απειλητικό τρόπο, όπως έχει φανεί από τα κατά καιρούς έγγραφά του, με τον οποίο απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα. Θεωρώ, πάντως, απαράγραπτη την ελευθερία λόγου και άσκησης κριτικής προς την προϊσταμένη πολιτική ηγεσία. Πέρα απ’ αυτό, φρονώ ότι όσα μου καταμαρτυρούνται έχουν προσχηματικό χαρακτήρα, με σκοπό τη φίμωση κάθε φωνής που δεν εγγράφεται στο κυβερνητικό αφήγημα και στο αυταρχικό - κατασταλτικό στιλ διοίκησης».

Η δήλωσή του αυτή του στοίχισε νέα δίωξη.  Ο ΔΔΕ Πειραιά Διονύσιος Αναστασόπουλος παραπέμπει για δεύτερη φορά τον φιλόλογο Νεκτάριο Χατζηανδρέου στο Πειθαρχικό  για  το διευκρινιστικό του σημείωμα στο alfavita.gr όπου εξηγεί γιατί παραπέμπεται!

Θυμίζουμε ότι στις 29 Ιουνίου (μία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία), μαζί με τον Γιώργο Καββαδία και τον Νεκτάριο Χατζηανδρέου άλλοι 5 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία του Πειραιά, κλήθηκαν να πάρουν παραπεμπτικό σε πειθαρχικό. Τρεις με αφορμή την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά για τις εξετάσεις PISA και δυο με αφορμή τη δίκη τους για συμμετοχή τους σε προσπάθεια κινητοποίησης στις 6-12-20 .

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

aimodosia
Χριστουγεννιάτικη αιμοδοσία από το ΕΚΕΑ και το ΕΚΠΑ στις 12 και 13 Δεκεμβρίου
Eορταστική χριστουγεννιάτικη αιμοδοσία 12 και 13 Δεκεμβρίου 11.00-15.30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών
Χριστουγεννιάτικη αιμοδοσία από το ΕΚΕΑ και το ΕΚΠΑ στις 12 και 13 Δεκεμβρίου