Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ενημέρωση  για τις άδειες μητρότητας  -  γονικές άδειες
Διευκρινίσεις για τις Άδειες Μητρότητας / Γονικές Άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Διευκρινίσεις για τις άδειες μητρότητας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δημοσίευσε ο σύλλογος ΠΑΣΑΝ.

Η άδεια κύησης χορηγείται υποχρεωτικά 56 ημέρες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού (8 εβδομάδες) με τη συμπλήρωση της αίτησης από την εκάστοτε πρωτοβάθμια και την ιατρική βεβαίωση που να αναγράφεται η ημερομηνία τοκετού.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί εργασία 10 ημερών και δεν έχει χορηγηθεί άλλη αναρρωτική , οι πρώτες 15 ημέρες είναι με αποδοχές.

Η άδεια λοχείας χορηγείται 63 ημέρες (9 εβδομάδες) μετά τον τοκετό με τη συμπλήρωση της αίτησης από την πρωτοβάθμια και τη ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου. Ποινές αποκλεισμού αναπληρωτών σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης

*Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί νωρίτερα της πιθανής ημερομηνίας, οι ημέρες συμψηφίζονται, ώστε να μη χαθούν και να συμπληρωθούν 119.

**Οι παραπάνω άδειες δεν υστερούν σε προϋπηρεσία.

***κατά τη διάρκεια άδειας κύησης και λοχείας εφόσον υπάρχουν 200 ένσημα τον προηγούμενο χρόνο, δικαιούστε επίδομα από εφκα κατόπιν αίτησης.

Η άδεια ανατροφής με αποδοχές (3.5 μήνες κολλητά με την άδεια λοχείας) χορηγείται με τη συμπλήρωση της αίτησης από την πρωτοβάθμια, πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και μια υπεύθυνη δήλωση πως δε θα γίνει χρήση μειωμένου ωραρίου και πώς ο πατέρας δε θα κάνει χρήση άδειας ανατροφής παράλληλα με τη μητέρα. Στην παραπάνω άδεια λογίζεται κανονικά η προϋπηρεσία.

Η γονική άδεια ανατροφής τέκνου έως 8 ετών διάρκειας 4 μηνών από ΟΑΕΔ χορηγείται εφόσον έχει συμπληρωθεί ένα έτος στον ίδιο εργοδότη (ακόμη και διακεκομμένο ) με τη συμπλήρωση της αίτησης από την πρωτοβάθμια δύο μήνες νωρίτερα με ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Για τους δύο πρώτους μήνες χορηγείται επίδομα από τον ΟΑΕΔ κατόπιν αίτησης. Η συγκεκριμένη άδεια μπορεί να χορηγηθεί συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είτε τμηματικά σε διαφορετικά σχολικά έτη, χωρίς να υπερβαίνει το άθροισμα των 4 μηνών.

*Σε περίπτωση που το παιδί στερείται τον έναν γονέα λόγω θανάτου, μη αναγνώρισής του από τον πατέρα ή αν ο ένας γονέας έχει στερηθεί καθ’ ολοκληρία τη γονική μέριμνα, τότε ο γονέας δικαιούται 8 μήνες άδεια και τέσσερις μήνες επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ή το διπλάσιο σε περίπτωση διδύμων.

**Η παραπάνω άδεια είναι άνευ προϋπηρεσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 22-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγειο.
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας
Εκπαιδευτικοί από την Κομοτηνή έως το Καστελόριζο συλλέγουν και στέλνουν στους συναδέλφους τους ό,τι χρειάζονται για να μπορέσει το κουδούνι να...
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας