υπουργειο Παιδείας
Τι γίνεται σε περίπτωση έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού

Στην  ανακοινοποιημένη Εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας «Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2023-2024» γίνονται οι παρακάτω αναφορές στο ωράριο των εκπαιδευτικών:

Ωράριο Εκπαιδευτικών

Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν στα Δημοτικά Σχολεία, ορίζεται βάσει του άρθρου 49, παρ. 1, περ. β, του ν. 4547/2018 (Α΄102).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 42, παρ. 5 του ν. 4823/2021 (Α΄136) Υποδιευθυντής/ντρια ορίζεται στις σχολικές μονάδες όπου φοιτούν περισσότεροι από εκατόν είκοσι (120) μαθητές.

Αν στις σχολικές μονάδες φοιτούν περισσότεροι από διακόσιους εβδομήντα (270) μαθητές, ορίζεται και δεύτερος Υποδιευθυντής/ντρια. Επισημαίνεται ότι, οι Διευθυντές/τριες - Προϊστάμενοι/ες των Δημοτικών Σχολείων φροντίζουν ώστε όλοι/όλες οι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων, να καλύπτουν πλήρως το διδακτικό ωράριό τους.

Ως προς το εργασιακό ωράριο σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται η σχετική διάταξη του άρθρου 245 του ν. 4512/2018 (Α΄5) σύμφωνα με την οποία ο/η εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παραμείνει στο σχολείο πέραν των έξι (6) ωρών.

Ως προς την ανάθεση διδασκαλίας από τον/την Διευθυντή/τρια ή τον/την Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας και των εξωδιδακτικών εργασιών ισχύουν τα όσα αναφέρονται στα άρθρα 100 και 101 του ν4823/2021 (Α’136) αντίστοιχα.

Συμπλήρωση Διδακτικού Ωραρίου Εκπαιδευτικών

Η διαδικασία συμπλήρωσης ωραρίου των εκπαιδευτικών γίνεται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016 (Α΄83) με θέμα: «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

Η συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών πρέπει να προκύπτει από τις ώρες ανάθεσης στα αντίστοιχα τμήματα διδασκαλίας (σύμφωνα με τους τομείς σπουδών) και τη συμπλήρωση ωραρίου στην περίπτωση που δεν υπάρχει σχετικό τμήμα/τομέας σπουδών.

Προσοχή: Οι ώρες που διδάσκει ο/η εκπαιδευτικός σε τμήματα/τομείς σπουδών δεν θα πρέπει να δηλώνονται ως συμπλήρωση ωραρίου, αλλά να αποτυπώνονται στις σχετικές αναθέσεις.

Οι Διευθυντές/τριες των Σχολικών Μονάδων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την καταχώρηση της συμπλήρωσης ωραρίου στο ΠΣ myschool των εκπαιδευτικών που είναι τοποθετημένοι στη μονάδα τους. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη καταχώριση γίνεται ακολουθώντας τη διαδρομή Προσωπικό -> Τοποθετήσεις εργαζομένων στο φορέα μου -> Λεπτομέρειες ωραρίου εργασίας του εργαζομένου. Επειδή ανάλογα με την περιγραφή του ωραρίου εργασίας ενδέχεται να προκύπτουν επιπλέον διοικητικές ιδιότητες για τον εκπαιδευτικό, συνιστάται να γίνεται έλεγχος καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, προκειμένου να είναι ορθά καταχωρημένη η Περιγραφή ωραρίου εργασίας - και κατ’ επέκταση η Κατηγορία (Μείωση – Συμπλήρωση – Υπερωρία).

Απουσία εκπαιδευτικού

Σε περίπτωση έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού το ωράριο αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο δε διαφοροποιείται από το προβλεπόμενο, όπως αυτό ορίζεται στο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα διδασκαλίας.

Ο τρόπος κάλυψης έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού αποφασίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και καταγράφεται στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων στην πρώτη συνεδρίαση του σχολικού έτους και δύναται να τροποποιείται, κατά περίπτωση, όταν κρίνεται αναγκαίο. Την ευθύνη υλοποίησης της απόφασης έχει ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας παρ. 13, κεφ. Α’, άρθρο 11, ΠΔ 79/2017 (Α΄109).

Η απουσία του/της εκπαιδευτικού θα πρέπει να δηλώνεται στο ΠΣ myschool σε όλες τις σχολικές μονάδες που είναι τοποθετημένος/η.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Τι θα γίνει την εβδομάδα που έρχεται σε Δημοτικά και Γυμνάσια

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

old-teacher
Εκπαιδευτικοί: Οι επόμενες μισθοδοσίες μονίμων κι αναπληρωτών
Χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet  δίνεται η δυνατότητα να κάνετε λήψη άμεσα της μηνιαίας βεβαίωσης αποδοχών
Εκπαιδευτικοί: Οι επόμενες μισθοδοσίες μονίμων κι αναπληρωτών
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αύριο Τρίτη (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας θα γίνει η παρουσίαση - εκδήλωση για το βιβλίο "Καλή πατρίδα σύντροφε"
Το βιβλίο της Ελένης Νικολαϊδου "Καλή πατρίδα, σύντροφε!" (από τις εκδόσεις Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας με πρόλογο-εισαγωγή του Προκόπη Παπαστράτη)...
Αύριο Τρίτη (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας θα γίνει η παρουσίαση - εκδήλωση για το βιβλίο "Καλή πατρίδα σύντροφε"