Δημοτικά Σχολεία: Σχετικά με τις Παιδαγωγικές συναντήσεις για θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών
Παιδαγωγικές συναντήσεις και ενημέρωση για θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών/τριών

Οι παιδαγωγικές συναντήσεις των Δημοτικών σχολείων πραγματοποιούνται όπως προβλέπεται στο άρθρο 14 του ΠΔ 79/2017 (Α ́109) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και στο άρθρο 90 του ν. 4823/2021 (Α ́136). Ο/Η Διευθυντής/ντρια ή ο/η Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας συγκαλεί τις παιδαγωγικές συναντήσεις άπαξ μηνιαίως, καθώς και όποτε κρίνεται αναγκαίο από τον/την Διευθυντή/ντρια ή τον/την Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας ή τον Σύλλογο των Διδασκόντων.

Με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, καθορίζονται ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής των παιδαγωγικών συνεδριών χωρίς να διαταράσσονται η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και η εφαρμογή του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος.

Οι παιδαγωγικές συναντήσεις αναφέρονται σε θέματα σχετικά με:

α) ζητήματα αγωγής και προόδου των μαθητών/τριών οι οποίες σκοπεύουν στην ανταλλαγή πληροφοριών, την καταγραφή προβλημάτων, τη λήψη συλλογικών αποφάσεων και την υιοθέτηση κοινών πρακτικών που εκτιμώνται ως πλέον αποτελεσματικές για τη βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης, την καλύτερη οργάνωση της σχολικής ζωής, την ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και εν γένει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου

β) ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων για τη σχολική εργασία, την πρόοδο των μαθητών/τριών και για θέματα αγωγής ή ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου και

γ) αντιμετώπιση των περιπτώσεων των μαθητών/τριών που παρουσιάζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες ή/και προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες επισκέπτονται το σχολείο κατά τις προγραμματισμένες συναντήσεις με
τους/τις εκπαιδευτικούς και εκτάκτως, όταν κρίνεται αναγκαίο, ύστερα από συνεννόηση και επικοινωνία με τον/την Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας.

Με σκοπό την ομαλή μετάβαση των μαθητών/τριών από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, πριν την έναρξη
του διδακτικού έτους για τους μαθητές/τριες, ο Σύλλογος Διδασκόντων των νηπιαγωγείων πραγματοποιεί παιδαγωγικές συναντήσεις με τους/τις Διευθυντές/ντριες των συστεγαζόμενων ή όμορων με τα νηπιαγωγεία Δημοτικών Σχολείων και με τους/τις εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν στην Α ́ Τάξη Δημοτικού, προκειμένου να ενημερωθούν για ζητήματα που αφορούν τη διδασκαλία και τη μάθηση στο νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο και θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών/τριών των νηπιαγωγείων που πρόκειται να φοιτήσουν στο Δημοτικό Σχολείο (άρθρο 14 παρ. 3 ΠΔ 79/2017 (Α ́109).

Η αλλαγή σχολείου για μαθητή/τρια, όπως προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 14 του ΠΔ 79/2017
(Α ́109) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, είναι μέτρο παιδαγωγικού ελέγχου και μπορεί να γίνει με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και τη συναίνεση του γονέα/κηδεμόνα, αφού έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμενη διαδικασία που περιγράφεται στην ανωτέρω παράγραφο.

Πρόσθετα η αλλαγή τμήματος για μαθητή/τρια, είναι μέτρο παιδαγωγικού ελέγχου και μπορεί να γίνει με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων αφού έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμενη διαδικασία που περιγράφεται στην ανωτέρω παράγραφο, όπως προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 14 του ΠΔ 79/2017 (Α ́109) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Δείτε την Εγκύκλιο ΕΔΩ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γαλλια
Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παντρεύτηκε τον Στεφάν Σεζουρνέ – «Είναι ο έρωτας της ζωής μου»
Μια σχέση που άντεξε στον χρόνο, πέρασε από χωρισμό και κατέληξε σε γάμο – Η προσωπική εξομολόγηση του πρώην πρωθυπουργού
Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παντρεύτηκε τον Στεφάν Σεζουρνέ – «Είναι ο έρωτας της ζωής μου»
εξαφανιση
Κρήτη: Νεκρός ο πρώην σύντροφος 43χρονης που αγνοείται – Συνεχίζονται οι έρευνες
Εντοπίστηκε νεκρός με καραμπίνα ο άνδρας που είχε προσαχθεί και αφεθεί ελεύθερος – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της Ελευθερίας Γιακουμάκη
Κρήτη: Νεκρός ο πρώην σύντροφος 43χρονης που αγνοείται – Συνεχίζονται οι έρευνες
χαιδαρι
Διευθύντρια σχολείου Χαϊδαρίου: «Έπεσε με το κεφάλι» – Σε κατάσταση σοκ οι μαθητές, στο σχολείο ψυχολόγοι
Σε εξέλιξη οι έρευνες για το περιστατικό – Καθησυχαστική η διεύθυνση για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων
Διευθύντρια σχολείου Χαϊδαρίου: «Έπεσε με το κεφάλι» – Σε κατάσταση σοκ οι μαθητές, στο σχολείο ψυχολόγοι
Χρήματα, χαρτονομίσματα σε ευρώ
Έως 500€ ενίσχυση για συνταξιούχους: Στο τραπέζι νέο πακέτο μέτρων στήριξης
Διεύρυνση δικαιούχων, αυξημένη «επιταγή ακρίβειας» και αλλαγές στην προσωπική διαφορά εξετάζει η κυβέρνηση
Έως 500€ ενίσχυση για συνταξιούχους: Στο τραπέζι νέο πακέτο μέτρων στήριξης