stalikas
"Έφυγε από τη ζωή ο "πατέρας" της Θετικής Ψυχολογίας, Αναστάσιος Σταλίκας

"Έφυγε" από τη ζωή ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αναστάσιος Σταλίκας. 

Ο "πατέρας" της Θετικής Ψυχολογίας, πέθανε την Πέμπτη 7/9 μετά από "μάχη" με τον καρκίνο.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 22 Αυγούστου 1960. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ηλιούπολη Αττικής.

Ο Αναστάσιος Σταλίκας ήταν ο "πατέρας" της Θετικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα και θεωρείτο πρωτοπόρος στο αντικείμενο της επιστήμης του. Ήταν ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας και δίδασκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα της εταιρίας.

Ήταν επίσης επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, καθώς και επισκέπτης καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης σε άλλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ήταν κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, σύμβουλος επιχειρήσεων και coach, συγγραφέας 10 βιβλίων, περισσότερων από 60 κεφαλαίων σε βιβλία και 200 άρθρων και εισηγήσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν στους τομείς της Κλινικής και της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, την κατασκευή ψυχομετρικών εργαλείων και τη μεθοδολογία της έρευνας. Ερευνητικός του στόχος ήταν η μελέτη και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι «ανθίζουν» ψυχικά, η μελέτη δηλαδή της ευζωίας, κεντρικού αντικειμένου της Θετικής Ψυχολογίας.

Ήταν πτυχιούχος Ψυχολογίας του Concordia University, Montréal. Έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ottawa, Canada. 

Την ανακοίνωση του θανάτου του διακεκριμένου καθηγητή έκανε η Ελληνική Εταιρία Θετικής Ψυχολογίας, που αναφέρει πως "Με βαθιά λύπη σας ενημερώνουμε για τον θάνατο του αγαπημένου μας Προέδρου Καθηγητή Αναστάσιου Σταλίκα, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έδινε τον δικό του υπερήφανο αγώνα με τον καρκίνο.

Η επιθυμία του ήταν να είναι ενεργός στα ακαδημαϊκά, ερευνητικά και θεραπευτικά του καθήκοντα μέχρι τελευταία στιγμή κάτι το οποίο κατάφερε μέσα από την γενναία και αισιόδοξη στάση του απέναντι στη νέα του πραγματικότητα.

Η απώλεια είναι μεγάλη κι ο πόνος βαθύς.

Όλοι εμείς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με βάση τις αξίες που μας δίδαξε και τις οποίες τίμησε με τις πράξεις του μέχρι και το τελευταίο λεπτό της ζωής του.

Η οικογένεια της Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ. αποχαιρετά έναν εξαίρετο πρόεδρο, έναν πρωτοπόρο επιστήμονα, έναν υπέροχο άνθρωπο και δίνει τη υπόσχεση να συνεχίσει το έργο που εκείνος με κέφι και μεράκι δημιούργησε και συντόνισε επί σειρά ετών".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nipiagogeio
Κραυγή αγωνίας από τους νηπιαγωγούς: «Από τις 3.600 στις 2.800 — Δεν είναι αριθμοί, είναι παιδιά»
Οι νηπιαγωγοί καταγγέλλουν μείωση προσλήψεων στη Γ΄ φάση, ελλείψεις προσωπικού και εγκατάλειψη της Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής.
Κραυγή αγωνίας από τους νηπιαγωγούς: «Από τις 3.600 στις 2.800 — Δεν είναι αριθμοί, είναι παιδιά»
προσωπικός αριθμός
Έληξε η προθεσμία για τον Προσωπικό Αριθμό: Τι αλλάζει για όσους δεν πρόλαβαν
Αυτόματος αριθμός για όσους δεν υπέβαλαν αίτηση – Ο «ψηφιακός κωδικός ζωής» που θα συνοδεύει κάθε πολίτη
Έληξε η προθεσμία για τον Προσωπικό Αριθμό: Τι αλλάζει για όσους δεν πρόλαβαν
Συνάντηση γονέων-Μπελεδάκη για την επαναλειτουργία των σχολείων στα Βορίζια
Διευθυντής Π.Ε. Ηρακλείου σε Υπ. Παιδείας: Να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα τα σχολεία στα Βορίζια
Επανέναρξη λειτουργίας Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βοριζίων τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, ζητά από το υπουργείο Παιδείας ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας...
Διευθυντής Π.Ε. Ηρακλείου σε Υπ. Παιδείας: Να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα τα σχολεία στα Βορίζια