stalikas
"Έφυγε από τη ζωή ο "πατέρας" της Θετικής Ψυχολογίας, Αναστάσιος Σταλίκας

"Έφυγε" από τη ζωή ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αναστάσιος Σταλίκας. 

Ο "πατέρας" της Θετικής Ψυχολογίας, πέθανε την Πέμπτη 7/9 μετά από "μάχη" με τον καρκίνο.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 22 Αυγούστου 1960. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ηλιούπολη Αττικής.

Ο Αναστάσιος Σταλίκας ήταν ο "πατέρας" της Θετικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα και θεωρείτο πρωτοπόρος στο αντικείμενο της επιστήμης του. Ήταν ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας και δίδασκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα της εταιρίας.

Ήταν επίσης επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, καθώς και επισκέπτης καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης σε άλλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ήταν κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, σύμβουλος επιχειρήσεων και coach, συγγραφέας 10 βιβλίων, περισσότερων από 60 κεφαλαίων σε βιβλία και 200 άρθρων και εισηγήσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν στους τομείς της Κλινικής και της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, την κατασκευή ψυχομετρικών εργαλείων και τη μεθοδολογία της έρευνας. Ερευνητικός του στόχος ήταν η μελέτη και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι «ανθίζουν» ψυχικά, η μελέτη δηλαδή της ευζωίας, κεντρικού αντικειμένου της Θετικής Ψυχολογίας.

Ήταν πτυχιούχος Ψυχολογίας του Concordia University, Montréal. Έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ottawa, Canada. 

Την ανακοίνωση του θανάτου του διακεκριμένου καθηγητή έκανε η Ελληνική Εταιρία Θετικής Ψυχολογίας, που αναφέρει πως "Με βαθιά λύπη σας ενημερώνουμε για τον θάνατο του αγαπημένου μας Προέδρου Καθηγητή Αναστάσιου Σταλίκα, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έδινε τον δικό του υπερήφανο αγώνα με τον καρκίνο.

Η επιθυμία του ήταν να είναι ενεργός στα ακαδημαϊκά, ερευνητικά και θεραπευτικά του καθήκοντα μέχρι τελευταία στιγμή κάτι το οποίο κατάφερε μέσα από την γενναία και αισιόδοξη στάση του απέναντι στη νέα του πραγματικότητα.

Η απώλεια είναι μεγάλη κι ο πόνος βαθύς.

Όλοι εμείς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με βάση τις αξίες που μας δίδαξε και τις οποίες τίμησε με τις πράξεις του μέχρι και το τελευταίο λεπτό της ζωής του.

Η οικογένεια της Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ. αποχαιρετά έναν εξαίρετο πρόεδρο, έναν πρωτοπόρο επιστήμονα, έναν υπέροχο άνθρωπο και δίνει τη υπόσχεση να συνεχίσει το έργο που εκείνος με κέφι και μεράκι δημιούργησε και συντόνισε επί σειρά ετών".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδι μαθητης
Καταδίκη σε νηπιαγωγό που «έπνιξε» βρέφος - Το τύλιξε σε υπνόσακο και το κάλυψε με κουβέρτα
Η 23χρονη υπάλληλος βρεφονηπιακού σταθμού, Κίμπερλι Κούκσον, κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια και καταδικάστηκε σε κάθειρξη τριών...
Καταδίκη σε νηπιαγωγό που «έπνιξε» βρέφος - Το τύλιξε σε υπνόσακο και το κάλυψε με κουβέρτα
δημογραφικο
Δημογραφική «ασφυξία» στην Ελλάδα: Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2026
Η σταθερή υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων λαμβάνει πλέον διαστάσεις κρίσης, πλήττοντας με ιδιαίτερη σφοδρότητα την ελληνική περιφέρεια
Δημογραφική «ασφυξία» στην Ελλάδα: Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2026
χοτζογλου
Στο πειθαρχικό ξανά η Χρύσα Χοτζόγλου: Κάλεσμα για πανελλαδική απεργία στις 29 Απριλίου ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν επιχείρηση «βιομηχανίας διώξεων» από το Υπουργείο Παιδείας
Στο πειθαρχικό ξανά η Χρύσα Χοτζόγλου: Κάλεσμα για πανελλαδική απεργία στις 29 Απριλίου ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών