κιμωλία
Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο να ασκεί ένας Έλληνας πολίτης το δικαίωμα στο εκλέγεσθαι χωρίς να έχει δυσμενείς για τον ίδιο συνέπειες;

Εργαζόταν το σχολικό έτος 2022-23 ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός ΠΕ02 στη ΔΙΔΕ Πέλλας και παραιτήθηκε υποχρεωτικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, για να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2023. 

Το σύστημα του ΟΠΣΥΔ τον έχει μπλοκαρισμένο και δεν του επιτρέπει να κάνει αίτηση για το νέο έτος, διότι η παραίτηση του αδίκως θεωρείται οικειοθελής. 

   Διαβάστε την επιστολή του αναπληρωτή εκπαιδευτικού Διονύση Ζαρώτη

Έχουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί συνταγματικά δικαιώματα;

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

     Εργαζόμουν κατά το 2022-23 ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός-φιλόλογος ΠΕ02 σε σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας. Παραιτήθηκα στις 27 Απριλίου, ως όφειλα βάσει του άρθρου 56 του Συντάγματος, προκειμένου να είμαι υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Πιερίας κατά τις εκλογές του 2023.

 Από τις 18 Αυγούστου 2023 έχω διαπιστώσει ότι το σύστημα του ΟΠΣΥΔ με έχει μπλοκαρισμένο, δεν μου επιτρέπει να υποβάλω αίτηση-δήλωση περιοχών πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2023-24. Θεωρείται επομένως από το σύστημα η παραίτησή μου οικειοθελής και δεν λαμβάνεται υπόψη ότι ήταν υποχρεωτική για να ασκήσω συνταγματικό μου δικαίωμα. Να σημειώσω ότι οι αιτήσεις γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023.

Με αίτησή μου στις 22-08-2023, πρωτοκολλημένη στο Γραφείο του Υπουργού, σάς ζητώ να αρθεί ο αποκλεισμός μου εγκαίρως.

Σας ερωτώ δημοσίως:

-είναι κοινή βούληση και μέριμνα της Πολιτείας να συμμετέχουν ακώλυτα οι πολίτες στο πολιτικό γίγνεσθαι, να μην απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες, να ασκούν το δικαίωμά τους είτε ως εκλογείς είτε ως υποψήφιοι;

-είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο να ασκεί ένας Έλληνας πολίτης το δικαίωμα στο εκλέγεσθαι χωρίς να έχει δυσμενείς για τον ίδιο συνέπειες;

-είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί συνταγματικά ισότιμοι με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες;

-έχουν το δικαίωμα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές χωρίς να τιμωρούνται για αυτό με ένα χρόνο ανεργίας;

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, σας ζητώ να δώσετε λύση εγκαίρως σε ένα πρόβλημα που θίγει τα συνταγματικά δικαιώματα όχι μόνο του γράφοντος αλλά δυνάμει όλων των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που με αυταπάρνηση και μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους κράτησαν όρθια τα δημόσια σχολεία όλα αυτά τα χρόνια. Έχετε ήδη στα χέρια σας από τις αρχές Αυγούστου μια πρόταση για επίλυση του προβλήματος από τον Συνήγορο του Πολίτη. Το αίτημά μας όχι μόνο δεν επιφέρει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση αλλά αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου.

Με τιμή,

Ζαρώτης Διονύσης

 

Η Θέση και πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 5 του Συντάγματος : ΄΄Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητα του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των
άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη΄΄
 
Επιπλέον με τις διατάξεις του άρθρ.51 του Συντάγματος κατοχυρώνονται θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα του πολίτη, αυτά του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε εκλογές , εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του Συντάγματος.
 
Τέλος, με το ν. 2462/1997 κυρώθηκε το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα το οποίο στο τρίτο μέρος περιλαμβάνει είκοσι δύο (22) δικαιώματα ατομικά και πολιτικά που το κράτος αναλαμβάνει να σέβεται και να προστατεύει έναντι του ατόμου.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το δικαίωμα της συμμετοχής στα κοινά ήτοι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Η προαναφερθείσα ισχύουσα διάταξη για τους αναπληρωτές/ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ως υποψήφιοι σε εκλογές δεδομένου ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για ένα ολόκληρο σχολικό έτος, αλλά και «τιμωρητικά» για όσους επιλέξουν τελικώς να παραιτηθούν και να υποβάλουν υποψηφιότητα.
 
Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι η εισαγωγή εξαίρεσης από την εν λόγω ποινή εκπαιδευτικών που επιθυμούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι σε εκλογές οφείλεται αποκλειστικά σε εκ παραδρομής παράλειψη μη λήψης υπόψη των συγκεκριμένων περιπτώσεων οι οποίες άλλωστε, υπό κανονικές συνθήκες, ανακύπτουν κάθε τέσσερα έτη.
 
Κύριε Υπουργέ, Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε ούτως ώστε να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη και να εισαχθεί εξαίρεση κατά το μέρος που αφορά παραίτηση εκπαιδευτικών λόγω συμμετοχής τους ως υποψηφίων σε εκλογές, με ισχύ ακόμη και από το προσεχές σχολικό έτος 2023-2024. Συγκεκριμένα να αρθεί εφεξής ο αποκλεισμός από τις προσλήψεις επόμενου
σχολικού έτους για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι παραιτούνται για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι σε οποιεσδήποτε εκλογές και επιπλέον να δοθεί η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι παραιτήθηκαν στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών 2023 ,να προσληφθούν ως αναπληρωτές/ωρομίσθιοι εφόσον έχουν σειρά στον αξιολογικό πίνακα προς τούτο.
Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.
 
Με τιμή,
Ανδρέας Ποττάκης
Συνήγορος του Πολίτη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η Οργισμένη απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στο χυδαίο βίντεο Μπογδάνου (vid)

«Είχε γίνει η ζωή μου κόλαση» – Πώς καθηγητής προσέγγιζε ερωτικά φοιτήτριές του

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα