Ελληνική+χειροτεχνία,+υφαντική
Πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους κλάδους της υφαντικής και της κεραμικής, δρομολογεί το Υπουργείο Πολιτισμού

Πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους κλάδους της υφαντικής και της κεραμικής, δρομολογεί το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής του για αναβίωση και επαναπροσδιορισμό της ελληνικής χειροτεχνίας και τη στήριξη των χειροτεχνών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για την υλοποίηση των πιλοτικών προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 3.851.070,35 ευρώ, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπέγραψε Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης, με τους Αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννη Καρδέλλη και Στέργιο Μαρόπουλο. Η διάρκειας υλοποίησης των προγραμμάτων είναι 30 μήνες.

Ξεκινά η υλοποίηση προγραμμάτων

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση των πρώτων πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στους κλάδους της υφαντικής και της αγγειοπλαστικής, μέσω των παραπάνω Προγραμματικών Συμβάσεων. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε και την εποπτεία και παρακολούθηση των εργασιών, που πραγματοποιούνται με την επιστημονική συνδρομή, σε θέματα αρμοδιότητάς του, αλλά και τη διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων για την υλοποίηση τους.

Πιο συγκεκριμένα, με την Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠΠΟ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) του Πανεπιστημίου, στους κλάδους της υφαντικής και της κεραμικής. Σκοπός είναι η αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων, ως κινητήρια δύναμη περιφερειακής ανάπτυξης. Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας για την ομαλή υλοποίηση των πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ, στους κλάδους της κεραμικής σε δομές της Φλώρινας/Ψαράδες, του Θραψανού Κρήτης, του Μαλακίου Βόλου και της Σίφνου, καθώς και της υφαντικής, σε δομές του Νεστορίου και της Βλάστης. Με την Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠΠΟ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα από το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου, στους κλάδους της υφαντικής, σε δομές της Αθήνας, της Θράκης, της Αλεξανδρούπολης, του Διδυμοτείχου, του Ρεθύμνου και της Σπάρτης, καθώς και της κεραμικής, σε δομή της Αθήνας.

Εκπρόσωποι από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συνιστούν την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή των όρων κάθε Προγραμματικής Σύμβασης. Τα προγράμματα ολοκληρώνονται με την πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων. Διδάσκοντες προβλέπεται να είναι πανεπιστημιακοί και εμπειροτέχνες. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα χρησιδανείσει, άνευ ανταλλάγματος, τον εξοπλισμό των δομών, για τις ανάγκες λειτουργίας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα είναι διετή, με συνολική διάρκεια 260 ωρών: Θεωρητική εκπαίδευση 80 ώρες, και 180 εργαστηριακά μαθήματα.

Περαιτέρω πληροφορίες

Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟ, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της χειροτεχνίας, από το φορολογικό έτος 2022 δικαιούνται μείωση του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατά 38%, δηλαδή από 650 ευρώ στα 400 ευρώ. Η μείωση θα γίνεται κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Επίσης, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της χειροτεχνίας και έκλεισαν τα βιβλία τους, στη διάρκεια της οικονομικής ή της πανδημικής κρίσης (από 1.10.2010 ως 30.6.2022) δικαιούνται μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον έχουν προχωρήσει σε επανέναρξη της δραστηριότητάς τους, από 1.7.2022 ή προχώρησαν σε επανέναρξη μέχρι τις 30.6.2023, με κύριο ΚΑΔ πολιτιστικό ή χειροτεχνικό. Επιπλέον, οι πρώτοι 3.100 αυτοαπασχολούμενοι που θα προχωρήσουν σε επανέναρξη, δικαιούνται επιδότηση του κύκλου εργασιών τους έως 30% και με ανώτατο ύψος Euro5.000, μέσω ειδικού καταπιστευτικού τραπεζικού λογαριασμού. Τα ανωτέρω αποτελούν άλλο ένα ευρύτερο κυβερνητικό μέτρο στήριξης των επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, από το 2019, στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως έχει αποτυπωθεί και σε προγραμματικές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αποτελεί η ολιστική διαχείριση των παραγόντων ανάσχεσης της ελληνικής χειροτεχνίας, μέσω της χαρτογράφησης των κλάδων της υφαντικής, της αγγειοπλαστικής και της ξυλοτεχνίας. Η ελληνική χειροτεχνία διαθέτει όλες τις προοπτικές για να εξελιχθεί αποκτώντας σύγχρονη αναπτυξιακή δυναμική. Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάδειξη μιας νέας γενιάς επαγγελματιών χειροτεχνών και η ενδυνάμωση ανάλογων μικρών επιχειρήσεων, μέσα από την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας, και συγκεκριμένα, των κλάδων της υφαντικής, της ξυλοτεχνίας, της αγγειοπλαστικής, με τη διασύνδεσή τους με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δομές.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 30-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

daskala
Εκπαιδευτικοί «δια πάσαν νόσον»: Πόσο όμως η εκπαιδευτική πολιτική αφήνει περιθώρια για παιδαγωγικές ανάσες;
Και τώρα οι εκπαιδευτικοί… ως βοηθοί εισαγγελέα στην εκπαίδευση της υποκρισίας!
Εκπαιδευτικοί «δια πάσαν νόσον»: Πόσο όμως η εκπαιδευτική πολιτική αφήνει περιθώρια για παιδαγωγικές ανάσες;
daskala
Σχολεία: Αναπληρωτής σχεδόν ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς
Ο μεγαλύτερος αριθμός αναπληρωτών από την αρχή της Μεταπολίτευσης καταγράφεται σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, στοιχείο που αποτελεί τεράστια...
Σχολεία: Αναπληρωτής σχεδόν ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς
φοιτητες
Φοιτητικό επίδομα στέγης χαμένο στη γραφειοκρατία - Φοιτητές το αναζητούν ακόμη
Πολλοί δικαιούχοι φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμη το στεγαστικό επίδομα, ενώ έχουν κάνει αίτηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου
Φοιτητικό επίδομα στέγης χαμένο στη γραφειοκρατία - Φοιτητές το αναζητούν ακόμη
Propilaia-aei
Οι διεθνείς λίστες αξιολόγησης των ΑΕΙ: Ο πόλεμος των κατατάξεων και το τείχος της γλώσσας
Οι διεθνείς λίστες αξιολόγησης δεν μετρούν τις εργασίες στα ελληνικά, με αποτέλεσμα να αδικούνται οι ανθρωπιστικές επιστήμες. Δική τους βάση...
Οι διεθνείς λίστες αξιολόγησης των ΑΕΙ: Ο πόλεμος των κατατάξεων και το τείχος της γλώσσας