κιμωλία
Δεν είναι μια αστοχία του συστήματος ούτε κάποια γραφειοκρατική αβλεψία ή κάποια δυσλειτουργία του νόμου η του ΑΣΕΠ. Είναι η πολιτική τους!

«Κάθε χρονιά που ανοίγουν οι πίνακες του προσοντολογίου χιλιάδες άτομα πετιούνται εκτός, χάνουν χρόνια προϋπηρεσίας για κλικ και «λάθη». Κάθε χρονιά που εφαρμόζεται το προσοντολόγιο, ζωές διαλύονται»

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αναπληρωτών- Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, και ζητά να διορθωθούν τώρα ΟΛΑ τα λάθη και να μην υπάρξει κανένας/καμία συνάδελφος/ισσα απολυμένος/η.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα εκπαιδευτικών που δεν τους προσμετρήθηκαν τα συνολικά μόρια της προϋπηρεσίας τους με αποτέλεσμα να βρεθούν χιλιάδες θέσεις πιο κάτω από τη θέση που πραγματικά βρίσκονται τη φετινή χρονιά με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία πιθανότητα να εργαστούν φέτος.

Υπάρχουν ακόμα εκπαιδευτικοί που δεν τους προσμετρήθηκαν τα μόρια των τέκνων τους, ενώ είχαν δηλωθεί κανονικά στον ΟΠΣΥΔ και έπαιρναν κανονικά το επίδομα της οικογενειακής παροχής μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Εκπαιδευτικοί που πληρούσαν τα κριτήρια αναγνώρισης της παιδαγωγικής επάρκειας (χρονιά εισαγωγής ή αποφοίτησης) αλλά δεν μοριοδοτήθηκε καθόλου.

Όλη η ανακοίνωση του Συντονιστικού Αναπληρωτών- Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Πώς είναι να δουλεύεις 15 και 20 χρόνια αναπληρώτρια, να έχεις ξεκινήσει από ωρομίσθια, να έχεις γυρίσει κάθε άκρη της χώρας και ξαφνικά να βρεθείς άνεργη;

Όταν το 2019 ήρθε το προσοντολόγιο σου είπαν τότε ότι: τα 10 και πάνω χρόνια που έχεις προϋπηρεσία στην εκπαίδευση, δεν μετράνε για να δουλέψεις και την επόμενη και την μεθεπόμενη χρονιά, αλλά πρέπει να πληρώσεις μεταπτυχιακά, πτυχία γλωσσών και H/Y ΑΝ θες να δουλεύεις.

Και κάθε χρονιά που άνοιγαν οι πίνακες, έπεφτες ή έμενες εκτός τους, είτε γιατί δεν είχες το τάδε χαρτί είτε γιατί δεν ανέβασες το δείνα προσόν σωστά στο ΟΠΣΥΔ. Και αυτό γίνεται διότι υπάρχει το προσοντολόγιο, που στόχος του είναι η ανακύκλωση της τράπουλας μεταξύ των αναπληρωτ(ρι)ων.

Και τώρα, τα ίδια, επειδή δεν έκανες το σωστό ΚΛΙΚ! τα 15 και 20 χρόνια που δούλευες πάνε στα σκουπίδια!

Και μέσα σε όλα αυτά, σου πλασάρουν και γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ για να έχεις ακόμα ένα φίλτρο!

Τέρμα πια…Να το καταλάβουμε! Κάθε χρονιά που ανοίγουν οι πίνακες του προσοντολογίου χιλιάδες άτομα πετιούνται εκτός, χάνουν χρόνια προϋπηρεσίας για κλικ και «λάθη». Κάθε χρονιά που εφαρμόζεται το προσοντολόγιο, ζωές διαλύονται.

Δεν είναι μια αστοχία του συστήματος ούτε κάποια γραφειοκρατική αβλεψία ή κάποια δυσλειτουργία του νόμου η του ΑΣΕΠ. Είναι η πολιτική τους!

Η σταθερή και μόνιμη εργασία είναι στο στόχαστρο. Στόχος όλων αυτών των διαδικασιών, από το μάζεμα των πτυχίων μέχρι τον τρόπο που κάνουμε την αίτηση και καταθέτουμε τα χαρτιά μας, είναι να φιλτραριστεί ο κόσμος που εργάζεται ως αναπληρωτής/τρια. Και συν τις άλλοις, να μετακυλήσει η ευθύνη στις/στους ίδιους, που δεν διορίζονται αλλά ανακυκλώνονται συνεχώς.

Ενώ ζούμε αυτή τη διάλυση στις ζωές μας, είναι αδιανόητο οι κυβερνήσεις, η τέως του ΣΥΡΙΖΑ και η νυν της ΝΔ, να διατείνονται ότι το προσοντολόγιο και ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ έχουν στόχο την εισαγωγή νέων συναδέλφων/ισσών στην εργασία. Προφανώς το αντίθετο συμβαίνει: ο νόμος 4589/19 αφήνει για χρόνια κλειστούς τους πίνακες και έτσι οι νέες/νέοι απόφοιτες/οι δεν μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτούς. Επιπλέον το προσοντολόγιο, όπως και ο γραπτός ΑΣΕΠ αποτελούν φίλτρα και αποκλεισμό από την μόνιμη εργασία, ενώ για μια ολιγόμηνη σύμβαση πρέπει να πληρώνεις συνεχώς (χαρτιά, φροντιστήρια κλπ) χωρίς να ξέρεις αν και πότε θα δουλέψεις. Μάλιστα, το αλάνθαστο και το αδιάβλητο, η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια του ΑΣΕΠ είναι ένα μύθευμα, και τα λάθη και οι καταγγελίες για το πώς λειτουργεί, είναι πάρα πολλά.

Στην πραγματικότητα αυτά τα φίλτρα καλλιεργούν απόλυτη ανασφάλεια στους εργαζόμενους/ες, με στόχο αρχικά να μην αποτελούν μια δυναμική συλλογικότητα αλλά άτομα που ανταγωνίζονται το ένα το άλλο και αριθμοί σε λίστες επιτυχόντων και απορριπτέων. Την ίδια στιγμή, το προσοντολόγιο και ο γραπτός ΑΣΕΠ είναι οι πολιτικές επιλογές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για να περιορίζεται η σταθερή και μόνιμη εργασία, να μην νιώθει ποτέ ο εργαζόμενος/η ότι αφού ξεκίνησε να δουλεύει θα δουλεύει και την επόμενη χρονιά και να διαιωνίζεται και να διευρύνεται η ελαστική εργασία. Να σημειώσουμε ότι αυτή η διαδικασία δεν θα σταματήσει ποτέ κι αυτό αποδεικνύεται από τις φορές που έχουν προκύψει τα λάθη και οι αποκλεισμοί. Την μια στιγμή δύναται ένας/ μια υποψήφιος/α να πέφτει δεκάδες θέσεις και την επόμενη χρονιά μπορεί και να την/τον πετάξει εκτός!

Όσο το προσοντολόγιο εφαρμόζεται και όσο και άλλα φίλτρα θα μπαίνουν, θα υπάρχουν συνεχώς αποκλεισμένοι/ες συνάδελφοι/ισσες. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξαναπιάσουμε το νήμα του Γενάρη 2019 για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, για κατάργηση του προσοντολογίου, των απολύσεων και κάθε προσπάθειας για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ! Η ενεργός συμμετοχή στα τοπικά σωματεία και στις συλλογικές τους διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις) είναι ο μόνος τρόπος για συλλογικό αγώνα.

Να διορθωθούν τώρα ΟΛΑ τα λάθη και να μην υπάρξει κανένας/καμία συνάδελφος/ισσα απολυμένος/η.

Να παλέψουμε για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/όλους!

Κατάργηση του προσοντολογίου των απολύσεων! Ούτε σκέψη για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ!

Κανένας/καμιά ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ!

Επίσης αγωνιζόμαστε για:

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών! Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση τώρα ΟΛΩΝ των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Πλήρη εξίσωση προς τα πάνω των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με αυτά των μονίμων – πλήρης προστασία της μητρότητας.

Νέες θέσεις εργασίας με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση του ωραρίου εργασίας.

Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα σε όλα τα σχολεία. Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με μαζικούς διορισμούς.

  • Επαναφορά των ωρών των κοινωνικών επιστημών, των εικαστικών και υπολοίπων ειδικοτήτων.

Πλήρη στελέχωση όλων των δομών εκπαίδευσης και κατάργηση των νόμων που περιορίζουν την ίδρυση νέων θέσεων εργασίας. Μείωση του εργάσιμου χρόνου και του ορίου συνταξιοδότησης για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία στα πρωινά τμήματα με παράλληλη πρόσληψη εκπαιδευτικών για την πλήρη στελέχωση των τμημάτων ΖΕΠ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στην Τεχνολογία Υλικών που εξετάστηκαν οι μαθητές
Δείτε τι ζητήθηκε σήμερα από του μαθητές των ΕΠΑΛ για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2024, στο μάθημα Τεχνολογία Υλικών
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στην Τεχνολογία Υλικών που εξετάστηκαν οι μαθητές
panellinies.jpg
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα Ψηφιακά Συστήματα, στις Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, στην Τεχνολογία Υλικών και στην Οικοδομική
Τα θέματα στα μαθήματα Ψηφιακά Συστήματα, στις Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, στην Τεχνολογία Υλικών και στην Οικοδομική στο alfavita.gr
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα Ψηφιακά Συστήματα, στις Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, στην Τεχνολογία Υλικών και στην Οικοδομική