Thumbnail
«Οικογένεια με δύο εργαζόμενους γονείς εκπαιδευτικούς δύσκολα μπορεί να τύχει κάποιων απ΄ τις παραπάνω παροχές και μόνο με αιματηρές οικονομίες θα μπορέσει να πάει κάποιες διακοπές ή να σπουδάσει το παιδί της σε πανεπιστήμιο άλλης πόλης»

Για πολλοστή χρονιά δημοσιεύτηκε από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ η διαπίστωση ότι δύο στους τρεις επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα  ίσο με το αφορολόγητό δηλαδή ως 10.000 ευρώ, δηλαδή στην πλειονότητα των περιπτώσεων ψευδές. Όμως, ποια μέτρα έχει πάρει ως τώρα το κράτος για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου; Γιατί, αν πήρε κάποια μέτρα, αυτά τελικά ήταν λάθος ή ανεπαρκή, αφού βγαίνει κάθε χρόνο η ίδια διαπίστωση.

Και, φυσικά, το αποτέλεσμα είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα συνήθη «υποζύγια», να επωμίζονται τα φορολογικά βάρη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, χαρακτηρίζονται ως υψηλοεισοδηματίες και αποκλείονται (λόγω εισοδήματος) από οποιεσδήποτε παροχές δίνει το ελληνικό κράτος στους χαμηλοεισοδηματίες (market pass, fuel pass, επιδότηση ενοικίου, διακοπών, μεταγραφές/στέγαση φοιτητών κ.ο.κ.), με τους φόρους που έχει συλλέξει από τους μισθωτούς. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο εργαζόμενους γονείς εκπαιδευτικούς δύσκολα μπορεί να τύχει κάποιων απ΄ τις παραπάνω παροχές και μόνο με αιματηρές οικονομίες θα μπορέσει να πάει κάποιες διακοπές ή να σπουδάσει το παιδί της σε πανεπιστήμιο άλλης πόλης. 

Το ερώτημα είναι: αφού δεν έχει βρει/εφαρμόσει κάποιο αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των εισοδημάτων των επαγγελματιών, γιατί το κράτος εθελοτυφλεί και δεν παραδέχεται την ανικανότητά του και δεν λαμβάνει υπόψη του τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του, ώστε να μην δίνει το κύριο βάρος στα πλαστά εισοδηματικά κριτήρια, καταδικάζοντας έτσι τους «αιμοδότες» της εφορίας σε αποκλεισμό από οποιαδήποτε οικονομική διευκόλυνση-παροχή; 

Τελικό συμπέρασμα: Αυτός που κλέβει το κράτος επιβραβεύεται γι αυτό που κάνει και αυτός που είναι ειλικρινής (θέλοντας και μη) τιμωρείται.

* Φιλοσόφου Μαρία, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ftoxeia apognosi
Έρευνα MRB: Τα νοικοκυριά «λυγίζουν» οικονομικά μέσα σε 15 ημέρες – Το 80% κόβει τη διασκέδαση
Το εισόδημα «τελειώνει» πριν τον μήνα - Οι πρώτες περικοπές που κάνουν οι πολίτες
Έρευνα MRB: Τα νοικοκυριά «λυγίζουν» οικονομικά μέσα σε 15 ημέρες – Το 80% κόβει τη διασκέδαση
κασσελακης
Ο Στέφανος Κασσελακης στο περίπτερο του alfavita.gr στη ΔΕΘ: «Καταθέσαμε σχέδιο 20 δις για την Παιδεία - Θα καταργήσουμε τις Πανελλήνιες»
Ο Στέφανος Κασσελάκης, επισκέφθηκε το περίπτερο του alfavita.gr στη ΔΕΘ
Ο Στέφανος Κασσελακης στο περίπτερο του alfavita.gr στη ΔΕΘ: «Καταθέσαμε σχέδιο 20 δις για την Παιδεία - Θα καταργήσουμε τις Πανελλήνιες»