Γιατρός, χειρουργικά γάντια
Μια από τις βασικές αρμοδιότητες του ελεγκτή ιατρού θα είναι ο «κατ΄ οίκον έλεγχος των ασθενούντων υπαλλήλων του Υπουργείου»...

Πραγματικά δεν ξέρεις πώς να το περιγράψεις αυτό το επιτελικό κράτος.

Και πώς να το περιγράψεις, όταν κατορθώνει σχεδόν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων να τα προσαρμόζει στα δικά του μέτρα και να επιτελεί τους δικούς του σχεδιασμούς ακόμα κι όταν δείχνει ότι ικανοποιεί αιτήματα των υπαλλήλων του.

Στο πολυάνθρωπο Υπουργείο Παιδείας για παράδειγμα, όπου υπηρετούν πάνω από 1500 υπάλληλοι, εδώ και πολύ καιρό οι εργαζόμενοι ζητούσαν να διοριστεί ένας γιατρός ώστε να καλύπτει επείγοντα περιστατικά και ιατροφαρμακευτικές ανάγκες. 

Και πράγματι προχτές το αίτημά τους εισακούστηκε, μόνο που θέλουν να τους στείλουν... ελεγκτή ιατρό, από τις βασικές αρμοδιότητες του οποίου θα είναι ο «κατ΄ οίκον έλεγχος των ασθενούντων υπαλλήλων του Υπουργείου»! Σε τι θα δοθεί προτεραιότητα άραγε; Στην υγεία ή στον έλεγχο;

Μόνο θαυμασμό μπορεί να νιώσει κανείς για τους εγκέφαλους της κυβέρνησης. Ας δούμε τι λένε οι υπάλληλοι του ΥΠΑΙΘ:

Τι περιγράφει η Πρωτοβουλία εργαζομένων στο ΥΠΑΙΘΑ

Ο μόνιμος διορισμός γιατρού στο Υπουργείο Παιδείας, για την αντιμετώπιση πρωτίστως των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών και γενικότερα την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών, ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια, -μιας και στο κτίριο βρίσκονται περίπου 1500 υπάλληλοι – είναι από μόνο του ένα πολύ ευχάριστο γεγονός!

Ωστόσο, από το 79233 /Γ1/18-07-2023 έγγραφο της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού «Τοποθέτηση ελεγκτή ιατρού – Υποβολή παρουσιολογίων – Επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας», που στάλθηκε χθες με email, γίνεται άμεσα σαφές πως το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει είναι η υγεία και η εξυπηρέτηση των υπαλλήλων. Και αυτό διότι μια από τις βασικές αρμοδιότητες του ιατρού θα είναι ο «κατ΄ οίκον έλεγχος των ασθενούντων υπαλλήλων του Υπουργείου». Ένας θεσμός που μας θυμίζει άλλες εποχές, μαύρες και αντιδραστικές. Εξάλλου ο Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα προεκλογικά, πως στοχεύουν σ’ ένα δημόσιο όπου οι πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι και όχι οι υπάλληλοι, δηλ. οι εργαζόμενοι.

Πως γίνεται ένας (ή ακόμα και δύο γιατροί) για τόσα πολλά άτομα να μπορούν παράλληλα να ασχολούνται με: «τον κατ΄ οίκον έλεγχο των ασθενούντων υπαλλήλων του Υπουργείου, την αντιμετώπιση σε πρώτο βαθμό προβλημάτων υγείας των υπαλλήλων, την συνταγογράφηση φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων στους υπαλλήλους του Υπουργείου»; Σε τι θα δοθεί προτεραιότητα; Στην υγεία ή στον έλεγχο; Η αναφορά στην παράλειψη αποστολής ιατρού για έλεγχο ως πειθαρχικό παράπτωμα δεν αφήνει περιθώρια πολυσημίας.

Ας μην κρυβόμαστε! Έλεγχοι και αξιολογήσεις δεν έχουν κανέναν άλλο στόχο παρά την πειθάρχηση και την υπακοή, χωρίς καμιά αναφορά στις ανάγκες των εργαζομένων, κανένα δικαίωμα και απαίτηση. Δεν δικαιούσαι ν’ αρρωστήσεις εάν «εμείς» δεν σου το επιτρέπουμε. Άλλωστε η αναφορά στα παρουσιολόγια και την επικαιροποίηση των στοιχείων σε αυτό ακριβώς παραπέμπει. Κινούνται δε στην ίδια ακριβώς λογική με αυτή του Δ/ντή ΔΕ Πειραιά, ο όποιος κάλεσε σε πειθαρχικό 7 συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, επειδή «τόλμησαν» να εκφράσουν διαφορετική άποψη από την δική του, αλλά και επειδή «τόλμησαν» να συμμετάσχουν σε κεντρική συγκέντρωση-διαδήλωση, εκτός σχολικού ωραρίου. Στην ίδια λογική και η μετακίνηση, χωρίς να ερωτηθούν, των 15 υπαλλήλων του υπουργείου της Δ/νσης Νεολαίας στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Όλα αυτά αποτελούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, του κράτους, του κεφαλαίου. Πρέπει να εμπεδωθεί σιγή νεκροταφείου απέναντι στη σύγχρονη ολοκληρωτική κατεδάφιση δικαιωμάτων, που διαμορφώνει η επίθεση. Να μη μιλάς για τον σερβιτόρο που κολυμπάει για να σερβίρει, για τον διανομέα που μπαίνει σε χείμαρρους για να πάει καφέδες, για τους εργάτες που δολοφονούνται σε εργοδοτικά εγκλήματα, για τους μαθητές που τους «υπόσχονται» μαύρο μέλλον, για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, για την κρατική βία και τρομοκρατία, για την ακρίβεια. Τμήμα της επίθεσης είναι η προσπάθεια του συστήματος και του πολιτικού προσωπικού του (κυβερνήσεις, διοικήσεις) να «συμμορφώσει» τον κρατικό υπάλληλο, τον συνδικαλιστή να τον απονευρώσει, να τον μετατρέψει σε απλό ψηφοφόρο.

Συναδέλφισσες, συνάδερφοι,

Απαιτούμε ο συνάδελφός μας γιατρός να είναι γιατρός και όχι ελεγκτής.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS για Εκπαιδευτικούς - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 2021: Σπουδές στην επιστήμη της Δασολογίας
Ε' ΕΛΜΕ Θ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης
Τη στήριξή της δηλώνει η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στους διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης
Ε' ΕΛΜΕ Θ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης
iky.jpg
ΙΚΥ: Υποτροφίες για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ μελών ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ και φορέων ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως την Δευτέρα 15/01/2024 και ώρα Ελλάδος 14.00
ΙΚΥ: Υποτροφίες για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ μελών ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ και φορέων ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό