κοινωνιολογία
Εκδήλωση - συζήτηση με εκπροσώπους κομμάτων για το μέλλον των κοινωνικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων- Παράρτημα Θεσσαλονίκης, συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή συνάντηση εκπροσώπων κομμάτων στις 25/05/2023 με θέμα την κατάργηση και την αναγκαιότητα των κοινωνικών επιστημών στην εκπαίδευση. Απευθύνθηκε κάλεσμα προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν οι παρακάτω εκπρόσωποι:

  • Αναστασία Σαρχοσόγλου, Γεωπόνος Επιστημών Τροφίμων, MsC, Med, επικεφαλής Θεματικού Τομέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης της Ν.Δ.

  • Γιώργος Αγγελόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανθρωπολογίας ΑΠΘ, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2017-2018)

  • Νίκος Τσούλιας, Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

  • Γιάννης Δελής, Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ

Ο κ. Κώστας Κανελλόπουλος, συντονιστής Τομέα Παιδείας του ΜΕΡΑ25, δεν μπόρεσε δυστυχώς να συμμετάσχει λόγω έκτακτης εσωκομματικής συνεδρίασης.

Το πλαίσιο συζήτησης περιλάμβανε τα εξής :

  • Ανθρωπιστικός και Κοινωνικός προσανατολισμός στα μελλοντικά προγράμματα σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

  • Σκέψεις και τοποθετήσεις σχετικά με την απόφαση Υπουργού Παιδείας για την αφαίρεση των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών από την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  • Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες μέσω της προσέγγισης των διακριτών μαθημάτων των Λατινικών και της Κοινωνιολογίας στα Γενικά Λύκεια

  • Οι κοινωνικές επιστήμες στα Επαγγελματικά Λύκεια

  • Οι κοινωνικές επιστήμες μέσω διαθεματικής προσέγγισης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  • Κοινωνικές επιστήμες στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα Χαιρετισμούς απεύθυναν ο κ. Μανούσος Μαραγκουδάκης, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Αιγαίου και ο κ. Προκόπιος Ορφανός, πρόεδρος του ΣΕΚ παρ. Θεσσαλονίκης ο οποίος έθεσε και το γενικό πλαίσιο. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Γαβριέλλα Αγγελική Σαμψωνίδου, αντιπρόεδρος, και μέλη της ομάδας εκπαίδευσης του ΣΕΚ παρ. Θεσσαλονίκης έθεσαν ερωτήσεις, συμπεριλαμβάνοντας και ερωτήσεις συναδέλφων που είχαν υποβληθεί τις προηγούμενες μέρες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι εκπρόσωποι τοποθετήθηκαν στα θέματα μέσα στο πλαίσιο που προβλέπεται από το κόμμα του/της καθενός/καθεμιάς γενικότερα για την εκπαίδευση. Μέσα από μία πολύ σοβαρή και παραγωγική συζήτηση, έγινε γενικότερα αποδεκτή η αναγκαιότητα της ύπαρξης των κοινωνικών επιστημών στην εκπαίδευση.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ συμφώνησε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους μας πρέπει να είναι ανοιχτοί και να επανεξεταστεί το θέμα. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τη συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης στην ενίσχυση των κοινωνικών επιστημών και τη δέσμευση για επανένταξη των κοινωνικών επιστημών με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επίσης εξέφρασε την στήριξη του κόμματος του στο αίτημα μας, με παράλληλη αναδιαμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ θεωρεί αδιανόητο να λείπουν τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών από το ελληνικό σχολείο.

Ως ΣΕΚ παραρτ. Θεσσαλονίκης δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επαναφορά των μαθημάτων μας στο λύκειο.

Προκόπιος Ορφανός, Πρόεδρος

Αγγελική Γαβριελλα Σαμψωνίδου, Αντιπρόεδρος Ασημίνα Βλάχου, Γενική Γραμματέας

Ευδοξία Καραδουλαμά, Ταμίας

Άννα Αραμπατζή, Ειδική Γραμματέας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 25-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

Καρδίτσα
Τηλεκπαίδευση στην Καρδίτσα; Ελλειψη ενσυναίσθησης, απογείωση της υποκρισίας
ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Την ίδια ώρα που η πολιτική προστασία θα καλεί με τα μηνύματα 112 για εκκένωση των περιοχών και προτείνει την αποφυγή των...
Τηλεκπαίδευση στην Καρδίτσα; Ελλειψη ενσυναίσθησης, απογείωση της υποκρισίας
aksiomatikon_pirosvestikis
Προσλήψεις εκπαιδευτικών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων- Πώς θα κάνετε αίτηση
Νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων
Προσλήψεις εκπαιδευτικών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων- Πώς θα κάνετε αίτηση