Thumbnail
Άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου για παροχή εργασίας ή έργου – Η εγκύκλιος και η γνωμοδότηση

«Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Υπηρεσίας μας εκδόθηκε η αριθ. 109/2019 Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών και αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), όπως ισχύει, περί άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.

Δείτε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο

Δείτε εδώ την γνωμοδότηση

Σύμφωνα με την εν λόγω γνωμοδότηση:
Για την παροχή έργου ή εργασίας με αμοιβή από υπάλληλο του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ που διέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα στο Δημόσιο ή σε δημόσιους φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ.) απαιτείται άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Υ.Κ., καθόσον η τήρηση της διαγραφόμενης από το νόμο διαδικασίας είναι ανεξάρτητη της νομικής μορφής του εργοδότη, ήτοι του αν το προς ανάθεση έργο ή εργασία παρέχεται σε ιδιώτη εργοδότη ή στο Δημόσιο ή σε δημόσιους φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ.).

Επισημαίνεται ότι παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 127 του ν.4957/2022 σχετικά με την παροχή διδακτικού και ερευνητικού έργου από δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις οποίες, υπό τις οριζόμενες στη διάταξη προϋποθέσεις, δεν απαιτείται χορήγηση άδειας για άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή (σχετ. η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/212/οικ.13260/12-8-2022, ΑΔΑ: 694Δ46ΜΤΛ6-ΨΒΒ)».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπουλινγκ
Σκηνές βίας στα σχολεία των Χανίων: «Είναι πολύ λυπηρό» - Εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για σκληρότερα φαινόμενα
Ανησυχία μετά την επίθεση σε καθηγητή: «Παιδιά των πολλαπλών κρίσεων»
Σκηνές βίας στα σχολεία των Χανίων: «Είναι πολύ λυπηρό» - Εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για σκληρότερα φαινόμενα
Τσικνοπέμπτη, σουβλάκια
Τσικνοπέμπτη 2026: Τι συμβαίνει σήμερα στα σχολεία – Το «θρίλερ» με ψησταριές και άτυπη ημιαργία
Πώς γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη 2026 τα σχολεία -Τι επιτρέπεται και τι όχι σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Τσικνοπέμπτη 2026: Τι συμβαίνει σήμερα στα σχολεία – Το «θρίλερ» με ψησταριές και άτυπη ημιαργία