ΑΙΘΟΥΣΑ ''ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ''
Παρά τις θυσίες και τους αγώνες του λαού για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό, τον τόπο κυβέρνησαν οι δωσίλογοι και οι ‘’προσκυνημένοι’’

Μετά την Πρωτομαγιά και με την πανσέληνο να φωτίζει τον Ταύρο έγινε η αγωνιστική παρέμβαση για τα δημόσια αγαθά που απειλούνται από τις ιδιωτικοποιήσεις :  Νερό, Φως, Υγεία και Παιδεία στο 2ο Γυμνάσιο.

Εκεί,  όπου η Ταυριώτισσα Επονίτισσα, μικρασιατικής καταγωγής Αθηνά Χατζηεσμέρ (1924 – 1944) συντροφικά παραχωρεί αίθουσα του σχολείου της και συνοικεί με τον  Ναπολέοντα Σουκατζίδη ( 1909 – 1944), τον περήφανο και αλύγιστο Πόντιο κομμουνιστή που δεν δέχθηκε να πάρει κανείς τη θέση του στον τοίχο της Καισαριανής κατά την εκτέλεση των διακοσίων πατριωτών την Πρωτομαγιά του `44.

Αθηνά Χατζηεσμέρ

 Για το λόγο αυτό τιμητικά η αίθουσα συνεδριάσεων της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας φέρει το όνομά του. Τύχη αγαθή, η Αθηνά και ο Ναπολέων, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να είναι μαζί όχι μόνο στον τοίχο της Καισαριανής αλλά παρόντες στο σήμερα και στο σχολείο ώστε να αποτελούν οδοδείκτες στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις γειτονιές που ξαναβρίσκουν τον προσανατολισμό τους.

Ναπολέων Σουκατζίδης

Στις λαϊκές συνοικίες, το μικρασιατικό στοιχείο είχε ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΑΜική Αντίσταση τα μαύρα χρόνια της κατοχής. Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες αγωνίστηκαν με σθένος για τη Λευτεριά της Πατρίδας και πολλοί από αυτούς πρόσφεραν ακόμα και τη ζωή τους. Η ελευθερία ήρθε μετά από αγώνες όχι όμως και η δικαίωση για τους πατριώτες κομμουνιστές που ζήτησαν να πολεμήσουν το φασισμό και το Μεταξικό κράτος τους έστειλε στις φυλακές , τις εξορίες και το εκτελεστικό απόσπασμα. Από τον Αη- Στράτη και την Ακροναυπλία έως  την Καισαριανή (1η Μαϊου 1944).

Παρά τις θυσίες και τους αγώνες του λαού για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό, τον τόπο κυβέρνησαν οι δωσίλογοι και οι ‘’προσκυνημένοι’’. Αυτοί που σιώπησαν μπροστά στο φασισμό και τον ανέχτηκαν για να σηκώσει κεφάλι δεκάδες χρόνια μετά…

Ωστόσο, την κρίσιμη στιγμή και μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαίου είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουν οι αξίες και τα οράματα που θάμπωσαν από τα διάφορα ψευτοπατριωτικά και ‘’αντισυστημικά ‘’ μορφώματα  αντιδραστικής μαγκιάς.

Τώρα που απειλούνται τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά από την νεοφιλελεύθερη πολιτική , τώρα που δεκάδες νοικοκυριά στον Ταύρο δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και το νερό, τώρα που όλα ξεπουλιούνται και παίζονται στο χρηματιστήριο των ‘’αξιών’’,  Παρεμβάσεις όπως αυτή που διοργανώθηκε από τη συλλογικότητα ‘’Εργαζόμενοι / Κάτοικοι Ταύρου’’ και τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας (5-5-2023), αφυπνίζουν και προσανατολίζουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα στο δρόμο της αντίστασης και του αγώνα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλιοθήκη, βιβλία, ράφι, μελέτη, ανάγνωση
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου
Δυνατότητα εγγραφής στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία που διαθέτουν αυτόνομο χώρο για τη...
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου