Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά, 2023
Το ΕΚΦΕ Χανίων συνεχίζει και φέτος τη δράση που είχε ξεκινήσει το 2014 και η οποία φέρνει μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε χρόνο κοντά στο ζωντανό περιεχόμενο των Φυσικών Επιστημών

Διερεύνηση, διερευνητική μάθηση και διδασκαλία, ανακαλυπτική και εποικοδομητική διδακτική μέθοδος, ομαδοσυνεργατικές πρακτικές: Ορολογία που περιέχεται στις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους και θα θέλαμε να εφαρμοστεί στα δικά μας σχολεία. Είναι εφικτό;

Κάνοντας την υπόθεση ότι διδάσκουμε τις Φυσικές Επιστήμες στο “φυσικό” τους περιβάλλον (και όχι αυτό της “ασκησιολογίας”), όλα τα προηγούμενα συστατικά συμπεριλαμβάνονται.

Το ΕΚΦΕ Χανίων συνεχίζει και φέτος τη δράση που είχε ξεκινήσει το 2014 και η οποία φέρνει μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε χρόνο κοντά στο ζωντανό περιεχόμενο των Φυσικών Επιστημών: Την ενεργό εμπλοκή, την αλληλεπίδραση με τη φύση, τη διερεύνηση, τη σύνδεση με την καθημερινότητα. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι το κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης, καθώς η επιστήμη είναι μέρος της ζωής και δεν πρέπει την αντιμετωπίζεται μόνο ως άλλο ένα μάθημα εξέτασης σε διαγωνισμούς. Η συμμετοχή παιδιών και καθηγητών εις "βάρος" ελεύθερου προσωπικού χρόνου, είναι μία απόδειξη ότι το σχολείο και η εκπαίδευση μπορεί να είναι ανοιχτή, δυναμική διαδικασία που στοχεύει στην καλλιέργεια και την δημιουργία ενεργών πολιτών.

Φέτος η εκδήλωση φιλοξενείται στον χώρο των σχολείων της οδού Κοραή (2ο Γυμνάσιο, 2ο Γε.Λ, 3ο Δημοτικό, 1ο ΕΠΑΛ) στο κέντρο της πόλης των Χανίων και συμμετέχουν 22 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Στο πρωινό μέρος της εκδήλωσης (09.30-13.30), οι μαθητικές ομάδες παρουσιάζουν δραστηριότητες και κατασκευές που αναδεικνύουν τη σύνδεση της επιστήμης την καθημερινότητα. Στο απογευματινό μέρος (18.30-20.30), η ερευνήτρια κ. Νίκη Κεκλίκογλου (ΕΛΚΕΘΕ), θα μιλήσει για την "Επίδραση των πλαστικών και μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον", ενώ συνάδελφοι απο σχολεία του νομού θα παρουσιάσουν δράσεις σύνδεσης της επιστήμης με τη σχολική γνώση.

Η συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς που καθοδήγησαν και υποστήριξαν τις ομάδες των μαθητών τους ήταν θεμελιώδης για την υλοποίηση της εκδήλωσης. Επιπλέον, πολύτιμη στήριξη παρείχαν οι Δήμοι Πλατανιά και Χανίων, οι Σύλλογοι Χημικών και Φυσικών Κρήτης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π/θμας Εκπ/σης Χανίων, το ΣΥΝ.ΚΑ, το “Σπιτικό”, καθώς και ο σύλλογος Ορίζοντας.

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε από κοντά τις δραστηριότητες των παιδιών μας που συμμετέχουν σε αυτή τη διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση.

Νίκος Αναστασάκης, Φυσικός

υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων

Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά, 2023

Προγραμματίζουμε και φέτος το "Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά", τo Σάββατο 6 Μαϊου 2023. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο της Κοραή, χώρο των 2ου Γυμνασίου, 2ου ΓΕ.Λ, 1ου ΕΠΑΛ και 3ου Δημοτικού Χανίων.

Για φέτος οι δραστηριότητες αφορούν την σύνδεση της Επιστήμης με την Καθημερινότητα και θα εντάσσονται στιης κατηγορίες: 

Α: Λύσεις σε καθημερινές ανάγκες και προβλήματα 

Β: Η επιστημονική έρευνα χτίζει "σκαλοπάτια" στην εξέλιξη του ανθρώπου. 

Γ: Αρνητικά αποτελέσματα της χρήσης επιστημονικών επιτευγμάτων. 

Στο απογευματινό μέρος της εκδήλωσης:

Α. Παρουσίαση απο επιστήμονες/ερευνητριες του ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με τη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους θαλάσσιους οργανισμούς 

Β. Παρουσιάσεις από συνεργασίες σχολείων που αφορούν την σύνδεση της επιστήμης με καθημερινά προβλήματα (Πλαστικά, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τεχνητή νοημοσύνη
Οι χρήστες των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι αυτά έχουν αποκτήσει συνείδηση και αυτογνωσία
Η μελέτη αυτή έρχεται αμέσως μετά από μια έρευνα που αναφέρει ότι το GPT-4, το LLM που βασίζεται το ChatGPT, πέρασε το τεστ Turing το οποίο κρίνει αν...
Οι χρήστες των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι αυτά έχουν αποκτήσει συνείδηση και αυτογνωσία