κοινωνιολογία
Ερώτηση κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επαναφορά των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών στα Λύκεια

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφορικά με την κατάργηση των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών και πιο συγκεκριμένα για τα μαθήματα της Κοινωνιολογίας, τις βασικές αρχές Κοινωνικών Επιστημών, το Σύγχρονος Κόσμος – Πολίτης και Δημοκρατία και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

Οι βουλευτές απευθύνουν ερώτηση στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το πότε θα  επανέλθουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, τα μαθήματα κοινωνικών επιστημών.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι βουλευτές, «με τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών, μέρος των οποίων είναι οι νομικές και πολιτικές επιστήμες, διδάσκονται και: η ορθή λειτουργία του Πολιτεύματος και Πολιτείας, τα δικαιώματα του ανθρώπου και η καταγραφή τους στο Σύνταγμα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, οι αρχές της ψηφοφορίας, η εκλογική διαδικασία, η παραγωγή ποιοτικής και πολιτικής σκέψης και δράσης και η ορθή λειτουργία και διασφάλιση των θεσμών».

Αναλυτικά η ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Θέμα: «Πότε θα επαναφέρετε τη διδασκαλία των μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας και Σύγχρονου Κόσμου – Πολίτης και Δημοκρατία στο ωρολόγιο πρόγραμμα των λυκείων;» 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην κατεύθυνση των συντηρητικών και αντιπαιδαγωγικών «μεταρρυθμίσεων» στο τομέα της παιδείας επέφερε, μεταξύ άλλων, τροποποιήσεις στα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου, χωρίς μάλιστα επαρκή και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση. Έτσι, με το ν.4692 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις», (Α` 111/12.06.2020), κατήργησε τα μαθήματα: κοινωνιολογία, βασικές αρχές κοινωνικών επιστημών, σύγχρονος κόσμος – πολίτης και δημοκρατία και ευρωπαϊκός πολιτισμός. 

Επίσης, μείωσε κατά μία ώρα τη διδασκαλία της πολιτικής παιδείας και αφαίρεσε το λεκτικό «Κοινωνικών» από το επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Ωστόσο, η Ν.Δ. οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα την πολιτική της αυτή επιλογή αφαίρεσης όλου του γνωστικού αντικείμενου Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα. 

Πιο συγκεκριμένα, με τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών, μέρος των οποίων είναι οι νομικές και πολιτικές επιστήμες, διδάσκονται και: η ορθή λειτουργία του Πολιτεύματος και Πολιτείας, τα δικαιώματα του ανθρώπου και η καταγραφή τους στο Σύνταγμα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, οι αρχές της ψηφοφορίας, η εκλογική διαδικασία, η παραγωγή ποιοτικής και πολιτικής σκέψης και δράσης και η ορθή λειτουργία και διασφάλιση των θεσμών. 

Συνολικότερα, η επαφή με τις κοινωνικές επιστήμες αποτελεί έναν διάλογο με τον πραγματικό κόσμο, προαπαιτούμενο για την κατανόηση του μετασχηματισμού της κοινωνίας, της αποδοχής της διαπολιτισμικότητας, της μοναδικότητας του ατόμου, της ισότητας, προάγει την κριτική σκέψη, τη γνώση των βασικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και λειτουργίας του κράτους κι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. 

Εύκολα γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες, για τη νέα γενιά, της αφαίρεσης των μαθημάτων που άπτονται της προάσπισης των δικαιωμάτων της και της καλλιέργειας κριτικής, κοινωνικής και πολιτικής σκέψης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι διεθνείς φορείς αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους με το σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου κατάργησης των μαθημάτων Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα. 

Ωστόσο, οι ηχηρές και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις που καλούσαν στην αναθεώρηση της απόφασης αυτής δεν εισακούστηκαν. Αντίστοιχα, το ΣΤΕ με την υπ΄ αρ. 1972/2022 απόφαση του Γ΄ Τμήματός του έκρινε μη νόμιμη την κανονιστική απόφαση κατά το μέρος που μειώνει ουσιωδώς τη διδασκαλία μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας και Σύγχρονου Κόσμου – Πολίτης και Δημοκρατία παραγνωρίζοντας τα επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια άσκησης της σχετικής κανονιστικής αρμοδιότητας της Διοίκησης. 

Με δεδομένα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το ότι οι κοινωνικές επιστήμες θα έπρεπε να είναι αναφαίρετο και πρωταρχικό κομμάτι της παιδείας μας αλλά και ότι το Υπουργείο οφείλει να συμμορφωθεί με την υπ’αριθμ.1972/2022 απόφαση του ΣΤΕ 

ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός: 

1. Πότε και με ποιο τρόπο προτίθεστε να επαναφέρετε τη διδασκαλία των μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας και Σύγχρονου Κόσμου – Πολίτης και Δημοκρατία στο ωρολόγιο πρόγραμμα των λυκείων; 

2. Προτίθεστε να επαναφέρετε τη διδασκαλία και των κατηργημένων μαθημάτων κοινωνιολογίας, βασικών αρχών κοινωνικών επιστημών και ευρωπαϊκού πολιτισμού στο ωρολόγιο πρόγραμμα; Οι Ερωτώντες Βουλευτές 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panselinos
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο
Tην Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, θα λάβει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή η μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από την Παρασκευή...
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο