Φίλης: Ήττα του ΥΠΑΙΘ η απόφαση του ΣτΕ για Κοινωνιολογία και Πολιτική Παιδεία
Φίλης: Εξευτελιστική η απόφαση του Στε για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Φυσικά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό

"Οι «μεταρρυθμίσεις» της ΝΔ στην παιδεία είναι βαθιά ιδεολογικές, αξιοποιώντας πλήρως το οπλοστάσιο αντιδραστικών αντιλήψεων της πιο συντηρητικής δεξιάς", δήλωσε σήμερα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ που έκρινε μη νόμιμες τις αποφάσεις της κ.Κεραμέως και του ΙΕΠ για τη μείωση ωρών και την καταργηση, αντίστοιχα, των μαθημάτων  «Πολιτική Παιδεία» και «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» στο Λύκειο.

Όλη η δήλωση του Νίκου Φίλη

Η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομη τη μείωση της Πολιτικής Παιδείας και την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου, είναι εξευτελιστική για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Φυσικά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που με λόγια και πράξεις έχει στηρίξει κάθε αντιδραστική και αντιπαιδαγωγική επιλογή της υπουργού του.

Δεν πρόκειται βέβαια για κάποιο τυπικό ή διαδικαστικό θέμα. Οι «μεταρρυθμίσεις» της ΝΔ στην παιδεία είναι βαθιά ιδεολογικές, αξιοποιώντας πλήρως το οπλοστάσιο αντιδραστικών αντιλήψεων της πιο συντηρητικής δεξιάς. Αντιλήψεων που είχαν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εδώ και δεκαετίες, όπως η γελοιότητα ότι «η Κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά αριστερά». Πρόκειται για αντιεπιστημονικές, ανιστόρητες και επικίνδυνες απόψεις που προσλαμβάνουν εκπαιδευτικό επίχρισμα και από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το οποίο έχει μετατραπεί σε ιμάντα μεταβίβασης της κυβερνητικής πολιτικής αντί να παίζει τον παιδαγωγικό του ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα περιεχομένου της εκπαίδευσης δε λύνονται με όρους «νομιμότητας» ή «παρανομίας». Θα έπρεπε να είναι «εκτός της ύλης» του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό υποστηρίζουμε σταθερά, είτε το ΣτΕ αποφασίζει «θετικά» είτε «αρνητικά» σε σχέση με τις απόψεις μας όπως στην περίπτωσης της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής Παιδείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίστηκε για την επαναφορά των δύο μαθημάτων, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και ερωτήσεις στη Βουλή. Πλέον, καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να σεβαστούν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η διορισμένη ηγεσία του ΙΕΠ, αν είχε την ελάχιστη αξιοπρέπεια, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί χτες. Το κρίσιμο βέβαια είναι άλλο: η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι γονείς γνωρίζουν καλά πως δεν αρκούν οι δικαστικές αποφάσεις για να σταματήσουν την αντιδραστική Δεξιά από την εργολαβία διάλυσης του δημόσιου σχολείου. Το πραγματικό τέλος μπορεί να δοθεί μόνο στις εκλογές που έρχονται.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης
Πιερρακάκης: Κονδύλι 1,18 εκ.€ για αναβάθμιση του δικτύου δεδομένων στο κεντρικό κτήριο του ΥΠΑΙΘΑ
Στόχος είναι η χρηματοδότηση πράξης για την αναβάθμιση του δικτύου δεδομένων στο κεντρικό κτήριο του ΥΠΑΙΘΑ στο Μαρούσι, με σκοπό την αναβάθμιση,...
Πιερρακάκης: Κονδύλι 1,18 εκ.€ για αναβάθμιση του δικτύου δεδομένων στο κεντρικό κτήριο του ΥΠΑΙΘΑ