ανάγνωση στο σκοτάδι, μαθητής, φακός, βιβλίο
«Οι βιβλιοθήκες αποτελούν ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για τα παιδιά ώστε να εξερευνήσουν και να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντά τους»

Ο Απρίλης είναι ο μήνας που ανανεώνεται το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, για τα βιβλία και την ανάγνωση. Ο πρώτος σταθμός των εορτασμών είναι τα γενέθλια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στις 2 Απριλίου, Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και ο δεύτερος η Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου.

Η πόλη της Καρδίτσας, έχει μακρά παράδοση και σε αυτόν τον τομέα. Πριν σαράντα χρόνια σχεδόν-από το 1986- πρωτοπορούσε πανελλαδικά μέσα από το δίκτυο παιδικών βιβλιοθηκών που είχα την τιμή να ιδρύσουμε μαζί  με σπουδαίους τοπικούς άρχοντες  και να λειτουργήσουμε με πολύτιμους συνεργάτες, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, συγγραφείς, εικονογράφους, καλλιτέχνες, παραμυθάδες.

Έτσι η πόλη μας με μεγάλο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο και πολλές διακρίσεις γι’ αυτό, έγινε και ήταν η «Πόλη των παιδιών και των βιβλίων»!

 Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, που ιδρύσαμε τότε σε 8 συνοικίες της πόλης – με προτεραιότητα τις πιο απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες – και σε 3 χωριά του διευρυμένου Δήμου και το  πρόγραμμα «Η πόλη στα παιδιά», έγιναν πόλος έλξης και παράδειγμα σε διεθνές επίπεδο, έδωσαν περιεχόμενο στον πολιτισμό  της καθημερινής ζωής, εξασφάλισαν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο βιβλίο και  τον πολιτισμό, σε όλα τα παιδιά, με πολλαπλάσια οφέλη για την πόλη και τους δημότες που δεν αποτιμώνται ίσως με χρήματα αλλά με μέλλον και ποιότητα ζωής.

Οι βιβλιοθήκες αποτελούν ανέκαθεν πολύτιμο πόρο για τα παιδιά και τις οικογένειες, για την πόλη μας. Ζωντανές κυψέλες πολιτισμού και δημιουργίας που εκτός από την πληθώρα πληροφοριών που παρέχουν, προσφέρουν ψυχαγωγία και έμπνευση μέσω των βιβλίων που φιλοξενούν, των προγραμμάτων που προσφέρουν και του καταρτισμένου προσωπικού που εργάζεται εκεί. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε βιβλία από πολύ μικρή ηλικία έχουν ισχυρότερες γλωσσικές δεξιότητες, έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και είναι πιθανότερο να αναπτύξουν αγάπη και ενδιαφέρον για το διάβασμα. Οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία βιβλίων για παιδιά όλων των ηλικιών και επιπέδων ανάγνωσης, εξασφαλίζοντας ότι κάθε παιδί έχει πρόσβαση σε βιβλία που είναι κατάλληλα και ελκυστικά.

Οι παιδικές βιβλιοθήκες, επιπλέον, θα έπρεπε να προσφέρουν μια ποικιλία προγραμμάτων και υπηρεσιών που να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά. Προγράμματα που παρέχουν ευκαιρίες στα παιδιά να αλληλοεπιδράσουν με τους συνομηλίκους τους, να μαθαίνουν νέες δεξιότητες και να συμμετάσχουν σε πρακτικές δραστηριότητες. Προγράμματα που περιλαμβάνουν τέχνες και κατασκευές, επιστημονικά πειράματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Η «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» που συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, για παράδειγμα, είναι ένα από αυτά.

Οι βιβλιοθήκες αποτελούν ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για τα παιδιά ώστε να εξερευνήσουν και να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντά τους. Τα παιδιά μπορούν να περιηγηθούν στα ράφια, να βρουν βιβλία που τους αρέσουν και να διαβάσουν με το δικό τους ρυθμό. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές της βιβλιοθήκης για να ερευνήσουν διάφορα θέματα της επικαιρότητας ή να ασχοληθούν με τις εργασίες του σχολείου, μακριά από τους περισπασμούς του σπιτιού.

Για να γίνουν όλα αυτά όμως δεν χρειάζονται μόνο  ευχολόγια και καλές προθέσεις. Στις παιδικές Βιβλιοθήκες της Καρδίτσας ο χρόνος έχει αφήσει έντονα  σημάδια απαξίωσης και αδιαφορίας  στα κτίρια των παιδ. Βιβλιοθηκών, στις υποδομές, στα βιβλία, στην ελλιπή στελέχωση και λειτουργία τους.

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, ευαισθησία, όραμα και μεράκι,  οικονομική στήριξη,  θέληση για ανανέωση ώστε οι χώροι να γίνουν ελκυστικοί και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, επαρκή στελέχωση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού, πλήρη λειτουργία, κίνητρα για καινοτομία και εξέλιξη. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να υποσχεθούμε στη νέα γενιά ότι ενδιαφερόμαστε πραγματικά για το μέλλον τους.

 Και είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε για τα παιδιά μας το καλύτερο και στις βιβλιοθήκες ώστε και πάλι το Δίκτυό μας να είναι πρωτοπόρο και η πόλη μας να καινοτομεί.

Η Καρδίτσα αξίζει αυτή την αναβάθμιση!

Θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξασφαλίσει ξανά στα παιδιά την ευκαιρία να νιώσουν  τη χαρά της της επαφής με το καλό παιδικό βιβλίο.

Θέλουμε οι νέοι γονείς, οι συμπολίτες μας να φέρνουν από νωρίς τα παιδιά τους στη βιβλιοθήκη. Να κάνουν την επίσκεψη μέρος της καθημερινής τους βόλτας.

 Να  εμπιστευτούμε όλοι ξανά τις  βιβλιοθήκες και να στρέψουμε  το βλέμμα της νέας γενιάς στον αληθινό πολιτισμό της χώρας μας: στην πνευματική και καλλιτεχνική κληρονομιά μας που βρίσκεται στα βιβλία και στις βιβλιοθήκες.

* Υποψήφια Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ.

πρ.Διευθύντρια Δικτύου Παιδικών Βιβλιοθηκών Δήμου Καρδίτσας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολείο σταυρος ξαρχακος
Νίκαια: Το 14ο Δημοτικό Σχολείο «βαφτίζεται» σε Σταύρος Ξαρχάκος, παρουσία του συνθέτη
Η ονοματοδοσία θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη 30 Μαϊου στις 7.45 μμ στην Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς
Νίκαια: Το 14ο Δημοτικό Σχολείο «βαφτίζεται» σε Σταύρος Ξαρχάκος, παρουσία του συνθέτη
ypaith3.jpg
Μαθητεία Μεταλυκειακού έτους ΕΠΑΛ: Ζητούνται 4 πτυχιούχοι ΑΕΙ για διαχειριστική υποστήριξη - Η πρόσκληση
Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου ανέρχεται στο ποσό των 156.760,80 € το οποίο αναλογεί σε 84 ανθρωπομήνες (ΑΜ) και θα...
Μαθητεία Μεταλυκειακού έτους ΕΠΑΛ: Ζητούνται 4 πτυχιούχοι ΑΕΙ για διαχειριστική υποστήριξη - Η πρόσκληση
Νοσοκομείο
Νέα ρύθμιση Γεωργιάδη: Έρχονται αθρόες προσλήψεις με «μπλοκάκι» σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Οργανισμούς
Τι προβλέπει η τροπολογία - Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ
Νέα ρύθμιση Γεωργιάδη: Έρχονται αθρόες προσλήψεις με «μπλοκάκι» σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Οργανισμούς