τα θρανία της άνοιξης
Κυκλοφορεί το 13ο τεύχος του διασχολικού εντύπου του ραδιοφώνου των παιδιών «Τα Θρανία της Άνοιξης»

Εδώ «Τα θρανία της Άνοιξης»!

Κυκλοφορεί ο 13ος «Κοκκινολαίμης»!

Έρχεται με 30 χιλιόμετρα την ώρα!!!

Κυκλοφορεί το 13ο τεύχος του διασχολικού εντύπου του ραδιοφώνου των παιδιών «Τα Θρανία της Άνοιξης». Εκδίδεται από το κέντρο της Αθήνας και συμμετέχουν στις σελίδες του δέκα πόλεις και ένδεκα ραδιόφωνα του «Σκασιαρχείου». Σήμερα είναι 2 Απριλίου κι έχει γενέθλια ο Άντερσεν. Να του πούμε χρόνια πολλά!

Και να θυμηθούμε πως τα τριακοστά έκτα γενέθλιά του τα έκανε στην Αθήνα! Ήρθε από τη Δανία και την επισκέφτηκε και μας χάρισε κι ένα βιβλίο με το οδοιπορικό του. Έμεινε στη γωνία Ερμού και Αιόλου, στο «Ξενοδοχείο του Μονάχου» κι έκανε τα γενέθλιά του στην Ακρόπολη. Το παιδί που τα άλλο παιδιά του φέρονταν άσχημα έγινε ο παραμυθάς του κόσμου.

Ο «Κοκκινολαίμης» είναι ένα διασχολικό έντυπο που πρωτοτυπεί. Εμπνέεται από το έργο του Γιάνους Κόρτσακ, του Μάριο Λόντι και του Σελεστέν και της Ελίζ Φρενέ. Είναι η εφημερίδα - περιοδικό των παιδιών που κάνουν ραδιόφωνο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας – Αθήνα, Χανιά, Πύργος, Ζαχάρω,  Δάφνη, Πάτρα, Νέο Ηράκλειο Αττικής, Πετρούπολη, Καλλιθέα, Σαλαμίνα, Καβάλα - με ελεύθερα κείμενα, ποίηση, αρχιτεκτονική, παρουσιάσεις βιβλίων και ραδιοφωνικές εκπομπές. Είναι το τυπογραφείο των παιδιών της συμπερίληψης γύρω από το Πεδίο του Άρεως, στα σχολεία, τις πλατείες, τα μουσεία, τους λόφους και τα πάρκα. Όταν τα σχολεία δεν είναι συμπεριληπτικά κάνουμε τους δημόσιους χώρους. Πρόσφατα ανεβήκαμε στον λόφο του Στρέφη, κάναμε ραδιόφωνο και πήραμε τις καινούριες συνεργασίες των παιδιών.

κοκκινολαιμης

Ο «Κοκκινολαίμης» πετά μαζί με την ομάδα Κοινωνικής Παιδαγωγικής του «Σκασιαρχείου». Πηγαίνει με δυο κόκκινα ποδήλατα που έχουν βιβλιοθήκη στη σχάρα για τα παιδιά. Κι έρχεται με 30 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτή τη φορά όμως θρηνεί τη Μαυρούλα. Η σκυλίτσα που έκανε τα αυτοκίνητα να πηγαίνουν με 30 χιλιόμετρα την ώρα δεν είναι στη ζωή. Η θλίψη μας είναι τόσο μεγάλη που ετοιμάζουμε κι ένα βιβλίο γι’ αυτήν.

 Το έντυπο τυπώνεται σε 1.000 αντίτυπα, τα οποία ο ταχυδρόμος - δάσκαλος τα αφήνει στην πόρτα των παιδιών. Το έντυπο μπορείτε να το βρείτε στον χώρο τέχνης «Ασπάλαθος» (Χαρίλαου Τρικούπη 129 – 131, Νεάπολη Εξαρχείων). Εκεί είναι και η δανειστική παιδική βιβλιοθήκη του «Σκασιαρχείου» που μπορείτε να δανείζεστε βιβλία κάθε Τετάρτη. Ο δάσκαλος είναι σε δύο ρόδες, για να το πούμε λογοτεχνικά. Τα κάνει όλα σε ρόδες. Ακόμα και τα όνειρα! Είναι όνειρα σε ρόδες, όπως η πρόσφατη ταινία που γυρίστηκε από την Σοφία Λιούλια! Είμαστε σε ρόδες γιατί η πόλη δεν έχει μια σταθερότητα με το βιβλίο για τα παιδιά. Οι τρεις παιδικοί χώροι, στην Αττική και τους Αμπελόκηπους, είναι με μεγάλες αποστάσεις. Οι παιδικές βιβλιοθήκες είναι άπιαστο όνειρο. Επίσης οι χώροι στο κέντρο της Αθήνας για τα παιδιά μειώνονται. Οι παιδικές χαρές είναι όλο προβλήματα κάθε τόσο. Τα ζώα δεν μπαίνουν στα σχολεία, εκτός από τις γάτες και τα πουλιά που δεν ρωτούν κανένα. Οι χελώνες κοιτούν να φύγουν από τον λόφο του Στρέφη.

Αλλά και πάλι θα φωνάξουμε στον δήμαρχο της Αθήνας:  «δήμαρχε άκουσε καλά/ ο λόφος ανήκει στα παιδιά»! Για να θυμόμαστε και τη Λότη μας! Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στον λόφο του. Κι ας είναι κι ο λόφος με τα τέρατα! Και να πούμε ότι είμαστε πολύ χαρούμενες/ οι για τις τέσσερις βιβλιοθήκες των δημόσιων σχολείων (40ο, 16ο, 35ο, 54ο). Μακάρι τα γενέθλια του Άντερσεν να είναι μια διαρκή αφορμή να έχουμε βιβλιοθήκες στο κέντρο της Αθήνας.    

Ήταν «Τα θρανία της Άνοιξης» – το ραδιόφωνο των παιδιών. Στο μικρόφωνο ο κος Μπαμπάλ, 2/4/2023, Αθήνα - Εξάρχεια.

τα θρανία της άνοιξης
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΔΩΡΕΑΝ ενοικια για 3 χρόνια: Πρόγραμμα σε 46 δήμους (αιτήσεις)

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα