Εκπαίδευση

Τζούφη: Κραυγή για την απαξίωση των ΑΕΙ η παραίτηση των καθηγητών στη Γεωπονική Ιωαννίνων

Τζουφή
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Έστω και τώρα, παρά την τετραετή καθυστέρηση, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας οφείλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν. Αν ήταν ιδιωτικό κολέγιο, θα το είχαν ήδη λύσει», τονίζει η βουλευτής

Στο ζήτημα της ομαδικής παραίτησης των καθηγητών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επειδή δεν αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους της, σχολίασε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων κ.Μερόπη Τζούφη.

«Έστω και τώρα, παρά την τετραετή καθυστέρηση, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας οφείλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν. Αν ήταν ιδιωτικό κολέγιο, θα το είχαν ήδη λύσει», τονίζει η βουλευτής

Η δήλωση

Οι καθηγητές και οι φοιτητές της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κινητοποιούνται και διεκδικούν το αυτονόητο: οι σπουδές να έχουν αξία, τα πτυχία αντίκρισμα και οι απόφοιτοι επαγγελματικά δικαιώματα. «Ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση των ιδιωτικών κολεγίων και για έναν πρωθυπουργό που «γνωρίζει πως υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από το μισθό τους».

Η παραίτηση των καθηγητών είναι μια κραυγή αγωνίας, μια ύστατη πράξη για να σταματήσει η απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων και η αδικία σε βάρος των φοιτητών τους. Εδώ και τέσσερα χρόνια, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας υπονομεύουν με κάθε δυνατό τρόπο τα ΑΕΙ και το νέο ακαδημαϊκό χάρτη που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από εξαντλητικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Με το νόμο 4559/2018 θεσμοθετήθηκε η συνέργεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, συγκροτώντας ένα αναβαθμισμένο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, προβλέφθηκαν οι διαδικασίες για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους του πρώην ΤΕΙ. Πρόκειται για ένα νόμο και μια μεταρρύθμιση που πολεμήθηκε σφοδρά από την τότε αντιπολιτευόμενη ΝΔ. Από το 2019 και έπειτα, ως κυβέρνηση επέλεξε να μην κινήσει ούτε μια σχετική διαδικασία. Αντίθετα προτίμησε να εγκλωβίσει χιλιάδες φοιτητές, να υπονομεύσει δεκάδες Τμήματα και να αδιαφορεί για τα πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και αναγνώριση.

Έστω και τώρα, παρά την τετραετή καθυστέρηση, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας οφείλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν. Αν ήταν ιδιωτικό κολέγιο, θα το είχαν ήδη λύσει.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Σχολεία: Όλες οι ημερομηνίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - Πότε επιστρέφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές

ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Κλείδωσε η νέα προκήρυξη για 317 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς
 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση