Σχολικές εκδρομές-μεταφορές: Η τροχαία που «δεν προφταίνει» και η Υπουργός που απέσυρε εποπτεία
Από το 2020 οι σχολικές εκδρομές δεν εποπτεύονται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης - Ισως είναι ώρα για την κυβέρνηση να ιδρύσει και μια «Αστυνομία Μεταφορών»;

Το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών εκδρομών με λεωφορεία τα οποία «δεν προφταίνει» να ελέγξει μια αστυνομία -η ίδια αστυνομία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της Ευρώπης σε αριθμό αστυνομικών ανά πολίτη-  αλλά και που ΔΕΝ εποπτεύονται εδώ και σχεδόν 3 χρόνια από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με απόφαση Κεραμέως, ανέδειξε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Οπως αποκάλυψε τις τελευταίες ημέρες -και χθες- το alfavita.gr, σε αρκετές περιοχές της χώρας  οι αρμόδιοι αναγκάζονται τις τελευταίες μέρες να «κόβουν» τις εκδρομές των μαθητών επειδή... η Τροχαία δεν προφταίνει να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους στα λεωφορεία...

Οι γονείς ενημερώνουν τη Βουλή

Ενδεικτικό της σοβαρότητας που έχει η κατάσταση είναι ότι το πρωί του περασμένου Σαββάτου 11/3/2023 στο 52ο ΓΕΛ Αθήνας έγινε  έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής με συμμετοχή 30 Ενώσεων για την ασφάλεια στη σχολική κοινότητα. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία γιατί όλοι οι γονείς έχουν πολύ μεγάλη ανησυχία μετά τόσο από το έγκλημα στα Τέμπη όσο και από τους πρόσφατους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, που έφεραν με τον πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη ΤΩΡΑ να αναδειχθούν τα ζητήματα ασφάλειας των παιδιών και να απαιτήσουν ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙΣ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η κατάθεση Υπομνήματος της Ομοσπονδίας για τα θέματα των υποδομών και της υγείας το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη 16/3/2023, στις 10:30 π.μ. από αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων που το συνυπογράφουν, καθώς και η πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου στις 29/3/2023. Συνεπώς δεν έχουμε μόνο ζήτημα μεταφορών και εκδρομών, αλλά γενικότερα θέμα ελέγχου σχολικών υποδομών.

Σε αυτά να προσθέσουμε ότι ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις μαθητικές εκδρομές άλλαξε από την κ.Κεραμέως το 2020 μετά από  καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για σεξουαλικό σκάνδαλο σε εκδρομή μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Αθήνας.

Τότε, η απάντηση της υπουργού δεν ήταν, όπως θα ανέμενε κάποιος, μέτρα ενίσχυσης της εποπτείας, αλλά η έκδοση εγκυκλίου βάσει της οποίας τα ιδιωτικά σχολεία δεν θα ενημερώνουν πλέον ούτε καν τις διευθύνσεις εκπαίδευσης για τις εκδρομές που θα κάνουν. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, το 2020 σε σελίδες του διαδικτύου υπήρξαν πληροφορίες για σκάνδαλο σεξουαλικής φύσης σε εκδρομή του Κολλεγίου Αθηνών.  «Αποκαλύφθηκε τότε ότι η εκδρομή είχε πραγματοποιηθεί χωρίς να δηλωθεί, όπως προβλεπόταν, στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης», ανέφερε η ΟΙΕΛΕ και συνέχισε:

«Πάμε κι όπου βγει» από το 2020

«Η κ. Κεραμέως έδωσε τότε ένα πρώτο «δείγμα γραφής». Αντί ως Υπουργός να επιβάλλει πλήρη και διαφανή έλεγχο για το ζήτημα, έδωσε εντολή να υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2020 Υπουργική Απόφαση με την οποία αποσύρει την εποπτεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από τις εκδρομές!  Βλέπετε, ο έλεγχος των εποπτικών αρχών μπορεί να ενοχλήσει αυτούς που δεν πρέπει ποτέ να ενοχλούνται… Μάλιστα, δημοσιεύματα για την υπόθεση κάνουν λόγο ότι την επιβολή πειθαρχικών …κυρώσεων σε μαθητή/μαθητές για τη σεξουαλική παρενόχληση ανέλαβε σύζυγος ισχυρού πολιτευτή του κυβερνώντος κόμματος! Δικό τους το σχολείο, δικοί τους οι νόμοι! Άλλωστε γι’ αυτό δεν ψηφίστηκε ο νόμος-έκτρωμα; Για να μεταβληθούν τα σχολεία σε κλίνη του Προκρούστη για εκπαιδευτικούς και σε μηχανή παραγωγής «άριστων» τίτλων, χωρίς έλεγχο από την πολιτεία;»

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση:

 • Για όλες τις μετακινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό, δεν απαιτείται πλέον έγκριση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά πραγματοποιούνται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.
 • Για όλες τις μετακινήσεις που γίνονται στο εξωτερικό, δεν απαιτείται πλέον έγκριση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, παρά μόνο του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Η πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της τελευταίας τάξης των Λυκείων μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε περισσότερες από μία χώρες του εξωτερικού αντί μόνο σε μία χώρα του εξωτερικού.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με όλα όσα προβλέπονται για τις σχολικές εκδρομές από το 2020 και μετά

Στο μεταξύ, οι γονείς των μαθητών σε πολλές περιοχές της χώρας είναι ανάστατοι καθώς απαιτούν τα παιδιά τους να ταξιδεύουν με απόλυτη ασφάλεια, αλλά αντιμετωπίζουν είτε την αδυναμία της τροχαίας να κάνει ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία με αποτέλεσμα εκδρομές να ακυρώνονται, είτε την προκλητική στάση ορισμένων τουριστικών πρακτορείων που ζητούν περισσότερα χρήματα για ...να «προσαρμοστούν στους ελέγχους» (!!!)

Οπως παρατηρεί ενδεικτικά η Ένωση Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων «η χώρα που κατέχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει ακόμη και ειδικό σώμα Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, γιατί αδυνατεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των μαθητών κατά τη σχολική τους εκδρομή;»

Ισως είναι ώρα για την κυβέρνηση να ιδρύσει και μια Αστυνομία Μεταφορών, γιατί όχι;

Και έκτακτη Γ.Σ γονέων για την ασφαλή μεταφορά μαθητών

Βέβαια η ασφάλεια των μεταφορών των μαθητών, δεν περιορίζεται στιες εκδρομές αλλά αφορά και στα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών στα οποία αρκετοί αναγκάζονται να μπαίνουν για να πάνε και να έρθουν στα σχολεία τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι γονείς στο Θερμαϊκό αποφάσισαν έκτακτη Γ.Σ. Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού με θέμα:

ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ.

που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 19-3-2023 και ώρα 11.00 π.μ. στο προαύλιο χώρο του 1ου ΓΕΛ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ (18ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Περαίας)

Η εκδήλωση πραγματοποιείται κατόπιν των επίσημων απαντήσεων, στο αίτημά μας, των αρμόδιων φορέων, μετά το ατύχημα με την δημόσια συγκοινωνία (7-11-2022), των μαθητών του σχολείου (που είναι και το μοναδικό μέσο πρόσβασης στο σχολείο, το οποίο βρίσκεται εκτός αστικού οικισμού) και την ανάδειξη των θεμάτων ασφαλείας.

Προσκλήσεις για να παραβρίσκονται­­ για να μας εξηγήσουν και αναλύσουν τις αποφάσεις τους έχουν δοθεί στους παρακάτω υπογράφοντες και γνώστες του αιτήματος και των εγγράφων:

 • Τζιτζικώστας Απόστολος, Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας

 • Πατουλίδου Παρασκευή, Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας

 • Τσαμασλής Γεώργιος, Δήμαρχος Δήμου Θερμαϊκού

 • Ζηφκοπούλου Σοφία, Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Θερμαϊκού

 • Ιωάννη Τόσκα, Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΣΕΘ

 • Σαλγκάμη Γλυκερία, Προϊστάμενη Διεύθυνσης, Τμήμα Απασχόλησης και Υποστήριξης της Εκπαίδευσης, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

 • Αγγελίδη Δημήτριο, αν Προϊστάμενος Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Μ.Ε. Θεσ/νίκης, Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Μ.Ε. Θεσσαλονίκης,Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Αυτό καθώς την Δευτερα 7 Νοεμβρίου 2022 έγινε το εξής συμβάν: μόλις σχόλασαν οι μαθητές στις 2.00 μ.μ. ανέβηκαν σε διερχόμενο λεωφορείο του ΟΑΣΘ, στη στάση που είναι απέναντι από το σχολείο. Μετά από δύο στάσεις και κατά τη
διαδρομή προς την Περαία και ενώ είναι ένα σημείο του δρόμου που τρεις λωρίδες στενεύουν σε μία μόλις οδηγός έφτασε στο συγκεκριμένο σημείο, φρέναρε τόσο δυνατά που οι μαθητές που ήταν όρθιοι πέσανε κάτω όλοι. Κάποιοι που ήταν κοντά σε κολώνες κρατήθηκαν η δέχτηκαν την πίεση από άλλους που έπεσαν πάνω τους με αποτέλεσμα να χτυπήσουν. Κάποιοι μαθητές έπεσαν πάνω στο διαχωριστικό τζάμι που είναι πριν από τον οδηγό με αποτέλεσμα αυτό να σπάσει και άλλοι να γεμίσουν γυαλιά στα μαλλιά τους, άλλοι να κοπούν στα χέρια τους και άλλος να κοπεί στο μηρό...

Γονείς Ιωαννίνων: Στη χώρα των πολλών αστυνομικών, δε φτάνουν για ελέγχους στα λεωφορεία;

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ.Ιωαννιτών αρκετές φορές έχει τοποθετηθεί για το θέμα των Σχολικών Εκδρομών (ημερήσιων και πολυήμερων). Μετά το τραγικό, πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, το θέμα έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα με δραματικό τρόπο. Ήδη την προηγούμενη βδομάδα είχαμε κάνει μια πρώτη τοποθέτηση ζητώντας το αυτονόητο: να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών μας στις σχολικές εκδρομές. Κάναμε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη ελέγχων των λεωφορείων από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Ωστόσο, την τελευταία βδομάδα, συνεχίζουν να μας έρχονται καταγγελίες από γονείς και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις οποίες, λεωφορεία εκδρομών δεν ελέγχθηκαν ποτέ επειδή δεν στάλθηκε αρμόδιος αστυνομικός από την τροχαία για να ελέγξει όχημα και οδηγό. Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί αναδεικνύει και ένα πρόσφατο γεγονός: Την Πέμπτη 9/3 σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης ακυρώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Δ τάξης, επειδή ο έλεγχος της Τροχαίας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (στις 10πμ), έκρινε ότι το λεωφορείο είναι ακατάλληλο.

Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση δυστυχήματος και ποιοι θα είναι οι «σταθμάρχες» στους οποίους θα καταλογιστούν οι ευθύνες για τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού. Το πιο πιθανό να είναι οι εκπαιδευτικοί -συνοδοί, οι οποίοι συνεκτιμώντας την απόλυτα δικαιολογημένη στεναχώρια των μικρών μαθητών και την ακύρωση των εκπαιδευτικών – παιδαγωγικών οφελών από τις εκπαιδευτικές εκδρομές-επισκέψεις, αναλαμβάνουν την ευθύνη να τις πραγματοποιήσουν τελικά, με τη λογική … «πάμε κι όπου βγει». Άλλωστε τον τελευταίο – τουλάχιστον – χρόνο, μετράμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις και βέβαια από τη μεριά μας δεν καταλογίζουμε ευθύνες που δεν αναλογούν στους εκπαιδευτικούς. Όλοι υπήρξαμε μαθητές και ξέρουμε τι θα πει ακύρωση εκδρομής.

Στις 7/3, στάλθηκε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγγραφο του Διοικητή της Τροχαίας Ιωαννίνων με την οποία καλούνται να ενημερώσουν τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους, να εξετάσουν τη δυνατότητα οι εκδρομές να αναχωρούν από τις 7 (!!!) έως τις 10 (!!!) το πρωί.

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Τροχαία προτείνει, ένα νήπιο, ή ένα πρωτάκι, να σηκωθεί από τα άγρια χαράματα για να πάει εκπαιδευτική επίσκεψη σε ένα Μουσείο (το οποίο φυσικά εκείνη την ώρα δεν θα είναι ανοιχτό), επειδή αδυνατεί να πραγματοποιήσει ελέγχους. Ή αντίθετα, μια τάξη Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου να αναχωρήσει πχ στις 10πμ για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πραμάντων (4 ώρες διαδρομή μετ’ επιστροφής) ή Κόνιτσας (3 ώρες διαδρομή μετ’ επιστροφής). Αλήθεια, πότε θα πραγματοποιήσουν τις εκπαιδευτικές δράσεις και πότε επιστρέψουν οι συγκεκριμένοι μαθητές, όταν τέτοιου είδους επισκέψεις σύμφωνα με τον νόμο γίνονται εντός διδακτικού ωραρίου και η επιστροφή πρέπει να γίνει τουλάχιστον μέχρι τις 2μμ για να προλάβουν τις απογευματινές τους δραστηριότητες (φροντιστήρια, αθλητισμός κλπ);

Τελικά - σύμφωνα και με το πνεύμα του εγγράφου - τα μουσεία, οι πολιτιστικοί οργανισμοί, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μήπως θα πρέπει και αυτά να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους σύμφωνα με την εκάστοτε στελέχωση των αρμόδιων για ελέγχους αστυνομικών υπηρεσιών και τη βούληση των προϊσταμένων τους;

Είναι πράγματι απορίας άξιο:

 1. Στη χώρα που είναι δεύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην αναλογία αστυνομικού προς πολίτες (στοιχεία Eurostat) πώς είναι δυνατό να μην φτάνουν οι αστυνομικοί για να ελεγχθούν σε μια πόλη 10-15 σχολικές εκδρομές ημερησίως;

 2. Στη χώρα που οι δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) είναι οι πολυπληθέστερες συγκριτικά με πολλές χώρες της Ευρώπης (και ενίοτε κινούνται με «αξιοζήλευτη» ταχύτητα και «αποτελεσματικότητα»), γιατί να μην μπορεί να κινηθεί ένα άλλο κομμάτι της αστυνομίας, η Τροχαία, με την ίδια ταχύτητα, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως οι μεταφορές μαθητών, με στόχο την ποιοτική τους εκπαίδευση;

 3. Η χώρα που κατέχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει ακόμη και ειδικό σώμα Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, γιατί αδυνατεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των μαθητών κατά τη σχολική τους εκδρομή;

Στα τόσα «γιατί» , η απάντηση είναι προφανής και αυταπόδεικτη: O «κρατικός μηχανισμός» επιλέγει κατά περίσταση, σε ποιους τομείς θα είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός και σε ποιους όχι.

Φτάνει πια

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη λογική «πάμε κι όπου βγει», ειδικότερα όταν πρόκειται για τις ζωές των παιδιών μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Σχολαστικούς ελέγχους οχημάτων και οδηγών πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους. Οι σχολικές εκδρομές- εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες.

 • Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν την αναχώρησή της. Οι εκδρομές - επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.

 • Τήρηση των ωραρίων οδήγησης – ανάπαυσης των οδηγών ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.

 • Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών, οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.

 • Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.

Σχετικά με το πλαίσιο των ημερήσιων και πολυήμερων εκδρομών (2/3/5/ήμερες) θέση μας είναι ότι πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

 1. Να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, που σημαίνει ότι οι εκδρομές πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές, άρα να χρηματοδοτούνται από το κράτος (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμο) ώστε κανένας μαθητής να μην αποκλείεται.

 2. Να  υπάρχει   παιδαγωγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ενταχθεί η σχολική εκδρομή, ώστε να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα για να αξιοποιηθεί ουσιαστικά σε όφελος των μαθητών – παιδιών  μας. Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο των εκδρομών, όχι μόνο διατηρεί αλλά διευρύνει τη διαφοροποίηση ανάμεσα στα σχολεία και τους μαθητές, ανάλογα με το τι αντέχουν οικονομικά οι οικογένειες, οι οποίες καλούνται να καλύψουν το μεγάλο κόστος της εκδρομής. Ειδικότερα, όταν αυτό αφορά μακρινούς προορισμούς, στην πράξη αποκλείονται παντελώς παιδιά χαμηλόμισθων οικογενειών, ανέργων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Παράλληλα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία που θεωρεί τους μαθητές «πελάτες», συνεχίζουν  να θησαυρίζουν μεγάλα τουριστικά γραφεία, αλυσίδες εστιατορίων, κέντρα διασκέδασης και ξενοδοχεία, την ίδια ώρα που θα μπορούσε το κράτος να αναλάβει το κόστος των σχολικών εκδρομών, αξιοποιώντας ταυτόχρονα ξενώνες και υποδομές, δικές του ή/και των Δήμων.

Γονείς Καλαμαριάς: Να είναι δωρεάν και απόλυτα ασφαλής η συμμετοχή στις εκδρομές

Το τελευταίο διάστημα δεχθήκαμε ως ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Καλαμαριάς αρκετά μηνύματα από ΔΣ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων που αφορούν στην ματαίωση των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών σχολικών εκδρομών.

Πρόκειται για απόφαση που πάρθηκε από τους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων, κατόπιν σύσκεψης των Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων. Η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε ως επακόλουθο της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που προβλέπει έλεγχο των λεωφορείων από την Τροχαία για κάθε σχολική μετακίνηση. Στη συγκεκριμένη απαίτηση, η οποία κατά το παρελθόν προβλεπόταν μόνο για μετακινήσεις εκτός Νομού, η Τροχαία αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους.

Επιπλέον, εξαιτίας της νέας αυτής ρύθμισης, και προκειμένου τα τουριστικά πρακτορεία να προσαρμοστούν στους ελέγχους, ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5€ περίπου κάθε μαθητή. Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς, τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι ασφαλείς μετακινήσεις των παιδιών μας είναι και πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητες και πρώτη προτεραιότητα. Και απαιτούμε κάθε λεωφορείο, κάθε μέσο που μεταφέρει τα παιδιά μας από και προς το σχολείο ή των χώρο των εκδρομών, εντός και εκτός νομού, να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Είναι όμως αδιανόητο, αυτό το κόστος να μετακυλίεται στους γονείς, πόσο μάλλον σε μία περίοδο που το κόστος διαβίωσης είναι δυσβάσταχτο για την πλειοψηφία των οικογενειών και το κύμα ακρίβειας μας αναγκάζει να περικόπτουμε πολλές φορές ακόμη και τα αναγκαία. Ήδη το κόστος των σχολικών εκδρομών φέρνει μεγάλο μέρος γονέων και μαθητών στη δυσχερή θέση να μην μπορούν να συμμετάσχουν. Το προσαυξημένο κόστος θα αποκλείσει ακόμη περισσότερους μαθητές και μαθήτριες.

Και ενώ οι Διευθύνσεις των σχολείων αναφέρουν ότι θα περιοριστούν σε εκδρομές που απαιτούν πεζή μετακίνηση, έρχεται για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια τη έλλειψη ελεύθερων χώρων πρασίνου στην Καλαμαριά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανέξοδη λύση για μέρος αυτών των εκδρομών. Οι σχολικές εκδρομές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας. Φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία, βοηθούν στην κοινωνικοποίηση και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ. Για όλους αυτούς τους λόγους, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περικοπούν ή να μειωθούν, όπως δεν μπορεί να αποτελούν προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το αντίτιμο.

Ζητάμε:

• Να ανασταλεί η απόφαση των Διευθύνσεων των Σχολείων.

• Να πραγματοποιείται έγκαιρος και ενδελεχής έλεγχος των μέσων μεταφοράς των παιδιών μας από την Τροχαία σε κάθε είδους μετακίνηση.

• Να μην υπάρξει καμία προσαύξηση στο κόστος μετακίνησης.

Και πάνω από όλα, επαναφέρουμε το πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος, που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: Να είναι δωρεάν και απόλυτα ασφαλής η συμμετοχή στις εκδρομές για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της γενικότερης χρηματοδότησης των σχολείων και με ευθύνη του κράτους. Η ασφάλεια των παιδιών μας δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους.

Η συμμετοχή όλων των μαθητών σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου είναι αναφαίρετο δικαίωμα και πρέπει να εξασφαλίζεται χωρίς κανένα εμπόδιο.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πιερρακακης
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων - Οι ομιλητές και το χρονοδιάγραμμα
Εισηγητής της νέας Δημοκρατίας θα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας, Λευτέρης Κτιστάκης. Τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου θα μιλήσει και ο...
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων - Οι ομιλητές και το χρονοδιάγραμμα
πιερρακακης
Πιερρακάκης: «Στο 50% το κόστος ίδρυσης μη κρατικού πανεπιστημίου σε περιοχές εκτός Αθήνας - Θεσσαλονίκης»
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες Παρασκευή στην Βουλή και την ερχόμενη εβδομάδα εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή προς συζήτηση. 
Πιερρακάκης: «Στο 50% το κόστος ίδρυσης μη κρατικού πανεπιστημίου σε περιοχές εκτός Αθήνας - Θεσσαλονίκης»
ekpaideytikos_131218_803.jpg
Σε ποια περιοχή διευθύντρια σχολείου μήνυσε μέλη της ΕΛΜΕ επειδή υποστήριξαν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου της
Στοχοποίηση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της ΕΛΜΕ
Σε ποια περιοχή διευθύντρια σχολείου μήνυσε μέλη της ΕΛΜΕ επειδή υποστήριξαν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου της