Σχολικές εκδρομές: «Ψαλίδι» επειδή...η Τροχαία δεν προφταίνει να ελέγχει τα λεωφορεία...
Και «καπέλο» 5 ευρώ ανά μαθητή από τα τουριστικά πρακτορεία για να «προσαρμοστούν στους ελέγχους»

Αλλο ένα απίστευτο αλλά Ελληνικό: κόβουν τις εκδρομές των μαθητών επειδή... η Τροχαία δεν προφταίνει να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους στα λεωφορεία!

Και σα να μην έφτανε αυτό, τα τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να προσαρμοστούν στους ελέγχους, ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5€ περίπου κάθε μαθητή. Οχι μόνο χάνουν εκδρομές δηλαδή οι μαθητές, αλλά και όταν δεν τις χάνουν, τις πληρώνουν επιπλέον επειδή...έτσι!

Οι γονείς στην Καλαμαριά, όπου το φαινόμενο έχει πάρει έκταση, διαμαρτύρονται και ζητούν να είναι δωρεάν και απόλυτα ασφαλής η συμμετοχή στις εκδρομές για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της γενικότερης χρηματοδότησης των σχολείων και με ευθύνη του κράτους.

Η ανακοίνωση των γονιών

Το τελευταίο διάστημα δεχθήκαμε ως ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Καλαμαριάς αρκετά μηνύματα από ΔΣ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων που αφορούν στην ματαίωση των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών σχολικών εκδρομών.

Πρόκειται για απόφαση που πάρθηκε από τους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων, κατόπιν σύσκεψης των Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων. Η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε ως επακόλουθο της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που προβλέπει έλεγχο των λεωφορείων από την Τροχαία για κάθε σχολική μετακίνηση. Στη συγκεκριμένη απαίτηση, η οποία κατά το παρελθόν προβλεπόταν μόνο για μετακινήσεις εκτός Νομού, η Τροχαία αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους.

Επιπλέον, εξαιτίας της νέας αυτής ρύθμισης, και προκειμένου τα τουριστικά πρακτορεία να προσαρμοστούν στους ελέγχους, ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5€ περίπου κάθε μαθητή. Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς, τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι ασφαλείς μετακινήσεις των παιδιών μας είναι και πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητες και πρώτη προτεραιότητα. Και απαιτούμε κάθε λεωφορείο, κάθε μέσο που μεταφέρει τα παιδιά μας από και προς το σχολείο ή των χώρο των εκδρομών, εντός και εκτός νομού, να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Είναι όμως αδιανόητο, αυτό το κόστος να μετακυλίεται στους γονείς, πόσο μάλλον σε μία περίοδο που το κόστος διαβίωσης είναι δυσβάσταχτο για την πλειοψηφία των οικογενειών και το κύμα ακρίβειας μας αναγκάζει να περικόπτουμε πολλές φορές ακόμη και τα αναγκαία. Ήδη το κόστος των σχολικών εκδρομών φέρνει μεγάλο μέρος γονέων και μαθητών στη δυσχερή θέση να μην μπορούν να συμμετάσχουν. Το προσαυξημένο κόστος θα αποκλείσει ακόμη περισσότερους μαθητές και μαθήτριες.

Και ενώ οι Διευθύνσεις των σχολείων αναφέρουν ότι θα περιοριστούν σε εκδρομές που απαιτούν πεζή μετακίνηση, έρχεται για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια τη έλλειψη ελεύθερων χώρων πρασίνου στην Καλαμαριά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανέξοδη λύση για μέρος αυτών των εκδρομών. Οι σχολικές εκδρομές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας. Φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία, βοηθούν στην κοινωνικοποίηση και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ. Για όλους αυτούς τους λόγους, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περικοπούν ή να μειωθούν, όπως δεν μπορεί να αποτελούν προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το αντίτιμο.

Ζητάμε:

• Να ανασταλεί η απόφαση των Διευθύνσεων των Σχολείων.

• Να πραγματοποιείται έγκαιρος και ενδελεχής έλεγχος των μέσων μεταφοράς των παιδιών μας από την Τροχαία σε κάθε είδους μετακίνηση.

• Να μην υπάρξει καμία προσαύξηση στο κόστος μετακίνησης.

Και πάνω από όλα, επαναφέρουμε το πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος, που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: Να είναι δωρεάν και απόλυτα ασφαλής η συμμετοχή στις εκδρομές για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της γενικότερης χρηματοδότησης των σχολείων και με ευθύνη του κράτους. Η ασφάλεια των παιδιών μας δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους.

Η συμμετοχή όλων των μαθητών σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου είναι αναφαίρετο δικαίωμα και πρέπει να εξασφαλίζεται χωρίς κανένα εμπόδιο.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικα βιβλια.jpg
Σχολεία: Ποια βιβλία και σε ποιες τάξεις θα αντικατασταθούν το νέο σχολικό έτος
Ποιες αντικαταστάσεις βιβλίων θα γίνουν τη νέα σχολική χρονιά σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο
Σχολεία: Ποια βιβλία και σε ποιες τάξεις θα αντικατασταθούν το νέο σχολικό έτος
ypoyrgeio paideias
Το ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Κολλεγίων Βρετανικών Πανεπιστημίων

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της  Κυβέρνησης (ΦΕΚ 56/16-4-2024)  το Προεδρικό Διάταγμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα...

Το ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Κολλεγίων Βρετανικών Πανεπιστημίων
καθηγητης γενέθλια
Μαθητές συγκίνησαν τον καθηγητή τους με την έκπληξη γενεθλίων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ειδήσεις που διαβάζουμε από σχολεία και μαθητές, έχουν να κάνουν με βία, ξύλο, επεισόδια και bullying. Αυτή...

Μαθητές συγκίνησαν τον καθηγητή τους με την έκπληξη γενεθλίων