workshop
Τι ισχύει για τις γνωματεύσεις ιδιωτών Παιδοψυχιάτρων

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία διάγνωσης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών από τα ΚΕΔΑΣΥ έδωσε το υπουργείο Παιδείας

Ειδικότερα προβλέπεται ότι για τον προσδιορισμό των εκπαιδευτικών αναγκών και τον σχεδιασμό του Εξατομικευμένου Προγράμματος Εκπαίδευσης (Ε.Π.Ε.) των μαθητών με διαταραχές όρασης ή ακοής, κινητικές αναπηρίες, χρόνια νοσήματα, ψυχικές διαταραχές, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, καθώς και όσων άλλων λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι δυνατόν να επηρεάσει τη μαθησιακή τους ικανότητα, τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) ή η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) συνεργάζονται με τις ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες κατά τον λόγο των αρμοδιοτήτων τους.»

Ως προς την συνεργασία με τις ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες κατά τον λόγο των αρμοδιοτήτων τους η οποία αναφέρεται στην διάταξη διευκρινίζεται ότι για τις περιπτώσεις των μαθητών που απαιτείται γνωμάτευση παιδοψυχιάτρου ή αναπτυξιολόγου ή παιδιάτρου με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγου με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία (ενδεικτικά: ψυχικές διαταραχές, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, αναπτυξιακές διαταραχές, ΔΕΠ/Υ) τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., για την επιτάχυνση της αξιολογικής διαδικασίας, δύνανται να αξιοποιούν και γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από ιατρούς που ασκούν ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα.

Οι ως άνω γνωματεύσεις θα περιγράφουν, όσο τον δυνατόν περισσότερο αναλυτικά, τις δυσκολίες και τις δυνατότητες του/της μαθητή/μαθήτριας, καθώς και τα στοιχεία που προέκυψαν από την εξέταση και οδηγούν στην έκδοση της σχετικής γνωμάτευσης.

Τονίζεται ότι το περιεχόμενο της γνωμάτευσης δεν μπορεί να εκφεύγει του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας του ιατρού που την εκδίδει.

Τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δύνανται να αξιοποιούν το αποτέλεσμα της γνωμάτευσης, ενώ δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν πιθανές προτάσεις που αναφέρονται στη γνωμάτευση σχετικά με το σχολικό πλαίσιο φοίτησης ή/και το πλαίσιο υποστήριξης του/της μαθητή/μαθήτριας, καθώς σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 4823/2021 : «Τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα εισήγησης για την κατάταξη, εγγραφή, μετεγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και για το κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης υποστήριξης, ήτοι παράλληλη στήριξη ή φοίτηση σε τμήμα ένταξης σε σχολική μονάδα της γενικής εκπαίδευσης» και όπως επίσης σύμφωνα με την παρ. 3αθ του ως άνω άρθρου τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. έχουν την « κατ’ αποκλειστικότητα λήψης της απόφασης για αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών, για τους μαθητές της δημόσιας ή της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με προφορικές ή άλλης μορφής….».

Τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., στις αξιολογικές εκθέσεις τους αν το κρίνουν απαραίτητο, δύνανται να εισηγούνται την προσκόμιση της σχετικής γνωμάτευσης και από δημόσιο φορέα κατά την πιθανή επαναξιολόγηση του/της μαθητή /μαθήτριας.

Δείτε εδώ αναλυτικά το έγγραφο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καθηγητης γενέθλια
Μαθητές συγκίνησαν τον καθηγητή τους με την έκπληξη γενεθλίων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ειδήσεις που διαβάζουμε από σχολεία και μαθητές, έχουν να κάνουν με βία, ξύλο, επεισόδια και bullying. Αυτή...

Μαθητές συγκίνησαν τον καθηγητή τους με την έκπληξη γενεθλίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.jpg
Στο αρχείο η ΕΔΕ κατά του εκπαιδευτικού Βασίλη Μορέλλα! Νίκησε η αλληλεγγύη!
Οι ΔΔΕ Δυτικής Θεσ/νίκης και Ημαθίας αποδέχθηκαν ότι δεν στοιχειοθετείται καμία κατηγορία στα μέλη του προεδρείου της Ε΄ ΕΛΜΕ και στον Β. Μορέλλα...
Στο αρχείο η ΕΔΕ κατά του εκπαιδευτικού Βασίλη Μορέλλα! Νίκησε η αλληλεγγύη!
εργασια
Οι «διαδραστικές» δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες και θα σας κάνουν περιζήτητους στην αγορά εργασίας
«Από τη μια πλευρά, τα hard skills και οι πρακτικές γνώσεις κάθε επαγγέλματος, ενώ από την άλλη ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν πλέον και τα soft...
Οι «διαδραστικές» δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες και θα σας κάνουν περιζήτητους στην αγορά εργασίας