sxoleio
Θεατές στο ίδιο έργο για άλλη μια φορά με την μετατροπή των σχολείων «ετσιθελικά» σε Πειραματικά σχολεία

Σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου εκπαιδευτικών του 2ου δημοτικού σχολείου Χίου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης σε τρία Δημοτικά Σχολεία τα οποία προτάθηκαν ως υποψήφια πειραματικά με βάση το φετινό ΦΕΚ (705 τ.Β’ (10/2/2023).

Ενώ ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης, όπως αναφέρουν διαβεβαίωσε τους συναδέλφους στη συνάντηση που είχε μαζί τους, ότι θα ακολουθηθούν δημοκρατικές διαδικασίες και θα σεβαστεί την όποια απόφαση των συλλόγων διδασκόντων, τους διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει να προτείνει ως πειραματικό το 2ο ΔΣ Χίου, ακόμα και τη στιγμή που το ίδιο το ΦΕΚ κάνει λόγο για «δήλωση ενδιαφέροντος» και όχι υποχρεωτικότητα και χωρίς μάλιστα να έχουν ενημερωθεί οι γονείς για το πραγματικό περιεχόμενο και τις συνθήκες των Πειραματικών σχολείων.

«Πήγε περίπατο και η Δημοκρατία και ο σεβασμός» τονίζουν οι εκπαιδευτικοί σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτουν: 

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας με την επέκταση των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων θέλει να πολλαπλασιάσει τα σχολεία που θα υλοποιούν τις αντιεκπαιδευτικές της πολιτικές. Στην ουσία θέλουν να φτιάξουν σχολεία πολλών ταχυτήτων, χτυπούν κατάφορα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών διαχωρίζοντάς τα σε «άριστους» και «κακούς» μαθητές (Μην ξεχνάμε ότι στα Πρότυπα σχολεία, οι μαθητές δίνουν εξετάσεις για να μπουν).

Η χρηματοδότηση των Προτύπων και Πειραματικών θα γίνεται «από δωρεές, χορηγίες, κληρονομίες, κληροδοσίες και άλλες παροχές τρίτων, καθώς και επιχορηγήσεις από άλλες πηγές». Οι χορηγοί μπαίνουν στα σχολεία, απαλλάσσοντας φυσικά το κράτος από την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων. Και βέβαια είναι δεδομένο ότι για τη λειτουργία ενός τέτοιου σχολείου οι οικογένειες θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, όπως γνωρίζουμε ότι γίνεται στα ήδη υπάρχοντα Πειραματικά Σχολεία.

Μέσα από τα πειραματικά σχολεία, προωθείται και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφού οι εκπαιδευτικοί χάνουν τις οργανικές θέσεις τους και εργάζονται με θητεία ενώ αξιολογούνται και με βάση τις επιδόσεις τους μένουν ή «αποχωρούν» από το σχολείο! Έτσι, για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσφέρει χρόνια στο 2ο Δ.Σ. Χίου, έχουν δεθεί με τους μαθητές, γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, θα χάσουν τις οργανικές τους και ίσως αναγκαστούν να αποσπαστούν σε άλλο σχολείο!

Παράλληλα, η επιλογή των μαθητών που θα φοιτούν στα σχολεία αυτά δε θα γίνεται σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας τους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά με κλήρωση κάτι που συμβαίνει σήμερα σε όλα τα πειραματικά σχολεία. Καταργούνται, επομένως, τα γεωγραφικά όρια των σχολικών μονάδων, χάνεται αυτό που λέμε «το σχολείο της γειτονιάς» για τα παιδιά που ζουν γύρω από αυτό.

Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου στέκεται δίπλα στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και:

  • Καλεί τον Δ/ντή Π.Ε. Χίου να ανακαλέσει την πρόταση του 2ου ΔΣ Χίου αλλά και ΚΑΝΕΝΟΣ άλλου Σχολείου για να γίνουν Πειραματικά.
  • Καλεί τον Δ/ντή Π.Ε. Χίου να υπερασπιστεί και να σεβαστεί τις συλλογικές αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων των οποίων και προΐσταται.  

Η γενίκευση των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων μας αφορά όλους.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
Εγγραφο - οδηγία λαγός… στα πλαίσια της αυτονομίας της σχολικής μονάδας… γιατί αυτό είναι η περιβόητη αυτονομία της σχολικής μονάδας!
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
δασκαλος
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!
Αφόπλισε τον ωχαδελφισμό, τη λογική τού «τόσα παίρνω, τόσο δουλεύω». Κατέβασε την καρδιά σου από την έδρα, αφουγκράσου τα χτυποκάρδια, μετάτρεψε τους...
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!
Abercrombie_Fitch
Σκάνδαλο Abercrombie: Πάρτι οργίων του πρώην CEO με νεαρούς άνδρες - Καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης
Σκάνδαλο στον χώρο της μόδας με καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανδρών
Σκάνδαλο Abercrombie: Πάρτι οργίων του πρώην CEO με νεαρούς άνδρες - Καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης