Τζούφη: Ναι στην πρόληψη για τη βία στα σχολεία. Όχι στην καταστολή
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
«Ναι στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και όχι στην καταστολή», τονίζει η Μ. Τζούφη

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το bullying αποτελεί μια πρόχειρη συρραφή άρθρων και αποσπασματικών δράσεων που αδυνατούν να απαντήσουν στο υπαρκτό πρόβλημα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού» τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σημείωσε ακόμη πως «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εντυπώσεων, με τις διατάξεις να αντανακλούν τις αντιφάσεις και την υποκρισία της κυβερνητικής πολιτικής». 

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για «πολιτική επίθεσης και έντασης, που ναρκοθετεί τη σχολική ειρήνη και ηρεμία, προωθεί τον ατομικό ανταγωνισμό, θρέφει τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας απέφυγε το διάλογο με τη σχολική κοινότητα, αγνόησε τις καλές πρακτικές κατά του bullying που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών (UNICEF, UNESCO). Παράλληλα υπογράμμισε πως το υπουργείο Παιδείας αδιαφόρησε για τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της πανδημίας και του εγκλεισμού. Ως αποτέλεσμα, «η κύρια έμφαση δίνεται στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, ενώ απουσιάζει κάθε παιδαγωγικό μέτρο που να κάνει το σχολείο πιο ασφαλές, πιο συμπεριληπτικό, πιο ανοιχτό».

Η βουλευτής Ιωαννίνων έκανε λόγο για άμεση ανάγκη να προχωρήσουν συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και ουσιαστικής αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ σημείωσε πως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα σύγχρονο, πολυδιάστατο και επιστημονικά τεκμηριωμένο θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, που θα στηρίζεται στην αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό, στο διάλογο και την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Καταιγισμός μόνιμων προσλήψεων χωρίς Διαγωνισμό (341 θέσεις)

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 34.jpg
Πανελλαδικές - ΕΠΑΛ: Δείτε εδώ ΤΩΡΑ τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Πανελλαδικές 2023: Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψήφιους του ΕΠΑΛ
Πανελλαδικές - ΕΠΑΛ: Δείτε εδώ ΤΩΡΑ τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων