Εκπαίδευση

Φοιτητές Γεωπονικής: «Είμαστε όμηροι μιας κατάφορης αδικίας»

geoponiko-panepistimio-arxaia-olympia
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Συνεργασία με την Κοινότητα Στρεφίου Αρχαίας Ολυμπίας
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Όμηροι» μιας κατάφορης αδικίας δηλώνουν οι φοιτητές των νέων 5ετών γεωπονικών τμημάτων - Ζητούν την άμεση αναγνώριση των τμημάτων στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές

Την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα, καταγγέλλουν οι φοιτητές των τμημάτων Γεωπονίας από επτά πανεπιστήμια της χώρας. 

Με επιστολή τους που έλαβε και δημοσιεύει το alfavita.gr, καταγγέλλεται η άρνηση κυβέρνησης να εκδόσει επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα, την τελευταία πενταετία.

Σημειώνεται πως το 2019 όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019. 

Οι φοιτητές των νέων 5ετών γεωπονικών τμημάτων τονίζουν πως βρίσκονται «όμηροι» μιας κατάφορης αδικίας, καθώς ενώ σπουδάζουν σε ανώτατα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν τους χορηγούνται παγγελματικά δικαιώματα, τίτλος, integrated Master, πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και πρόσβαση σε διαγωνισμούς του δημοσίου και στην αγορά εργασίας.

«Τμήματα τα οποία ήδη έχουν αξιολογηθεί με Α από την ΕΘΑΑΕ (ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ) δεν αναγνωρίζονται από το κράτος. Να τονιστεί ότι παραδοσιακά γεωπονικά πχ ΑΠΘ και ΓΠΑ αξιολογήθηκαν με Β. Σύμφωνη γνώμη έχει διατυπώσει και το ΓΕΩΤΕΕ για την αναγνώριση των πτυχίων και την αποδοχή των αποφοίτων στα μητρώα του», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν να γίνει άμεσα η αναγνώριση των τμημάτων στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές. 

Παράλληλα, δηλώνουν αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά εάν και εφόσον δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας. 

Την επιστολή συνυπογράφουν σύσσωμοι οι φοιτητικοί σύλλογοι των παρακάτω νεοϊδρυθέντων γεωπονικών τμημάτων: 

•    Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,

•    Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,

•    Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,

•    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας,

•    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας,

•    Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, Τμήμα Γεωπονίας,

•    Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Σχολεία: Όλες οι ημερομηνίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - Πότε επιστρέφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές

ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Κλείδωσε η νέα προκήρυξη για 317 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς
 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση