επαλ θήβας μετεωρολογικός σταθμός
Πράσινη τεχνολογία προς όφελος του περιβάλλοντος και της βελτίωσης της καθημερινότητάς μας. Πρωτότυπες εργασίες μαθητών ΕΠΑΛ, αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα από μια ημερίδα για τα «Πράσινα Επαγγέλματα»

Εναλλακτικά καύσιμα από τηγανέλαιο, μετεωρολογικός σταθμός που λειτουργεί με αισθητήρες και μετρά θερμοκρασία και υγρασία , ιδανικός για θερμοκηπιακές καλλιέργειες, τρισδιάστατες εκτυπώσεις αρδευτικών δικτύων, κομποστοποίηση και αξιοποίηση γεωργικών υπολειμμάτων για την παραγωγή φυσικών καλλυντικών, βαφές μαλλιών με φυσικά προϊόντα, είναι μερικές μόνο από τις «πράσινες» ιδέες των μαθητών ΕΠΑΛ έτσι όπως παρουσιάζονται μέσα από τα Σχέδια Δράσης «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ» και υποστηρίζονται από το ΝΟΗΣΙΣ.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Θήβας δημιούργησαν έναν μικρό λαχανόκηπο εφαρμόζοντας τις αρχές της Γεωργίας Ακριβείας. Για τα συστήματα άρδευσης επέλεξαν την άρδευση με σταγόνες εξοικονομώντας περισσότερο νερό. Κατασκεύασαν έναν μετεωρολογικό σταθμό και κατέγραψαν κλιματικές παραμέτρους χρήσιμους για την καλλιέργεια όπως τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον άνεμο και τη βροχόπτωση και δημιούργησαν μια «πράσινη γεωργική επιχείρηση».

Τα νέα τεχνολογικά μέσα κάνουν ακόμη πιο πράσινη τη γεωργία όπως αποδεικνύεται και από το Σχέδιο Δράση που ανέπτυξαν σε τρείς υποδράσεις οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ Βελεστίνου. Οι μαθητές κατασκεύασαν μοντέλο του φράγματος και της αυτόματης διοχέτευσης των υδάτων στο υπάρχον δίκτυο άρδευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου Στο μοντέλο τοποθέτησαν μηχανισμό αυτόματου ανοίγματος θύρας του υδατοφράγματος, ενώ με έναν μικροελεγκτή Arduino ελέγχουν τη στάθμη των υδάτων στο φράγμα και την προώθηση της εντολής στον ρομποτικό μηχανισμό.

επαλ θηβας εργο

Στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την παραγωγή πολλάπλασιαστικου υλικού παραδοσιακών ποικιλιών . Έσπειραν ντόπιες ποικιλίες λαχανοκομικών φυτών με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών πόρων αλλά και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής ώστε να ξαναλειτουργήσουν τους λαχανοκηπους.
Στο 1ο ΕΠΑΛ Λέρου, στο Σχέδιο Δράσης που υπέβαλαν το 2018-19 οι μαθητές διαχειρίστηκαν τα βιοαπόβλητα που παράγουν τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο και κατασκεύασαν έναν κομποστοποιητή. Ακόμη, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες δημιούργησαν ένα ρομπότ που ακολουθεί τις χρωματιστές διαδρομές του εναλλακτικού τουρισμού που χάραξαν στο νησί τους.

Τα πράσινα επαγγέλματα του μέλλοντος, τώρα

Κάλτσες όπως αυτές που φορά ο Πρωθυπουργός φτιαγμένες από ανακυκλωμένα δίχτυα, πράσινα μπάζα και ρούχα που ανακυκλώνονται είναι οι νέες τάσεις στην αγορά που βασίζεται όλο και περισσότερο στην Κυκλική Οικονομία.

Και η τεχνολογία όχι μόνο δεν γίνεται εμπόδιο, αλλά υποστηρίζει την τάση αυτή, καθώς η ψηφιακή βιομηχανία αποσκοπεί στον μηδενισμό των αποβλήτων και του ενεργειακού αποτυπώματος.

«Το 2034 το 65% των παιδιών που πηγαίνουν σήμερα στο Δημοτικό θα κάνουν επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουσκουρίδης Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ/ΤΚΜ μιλώντας στην ημερίδα «Πράσινα Επαγγέλματα του Μέλλοντος» που διοργάνωσαν στο πλαίσιο του Money Show το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔιΠαΕ και η Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ/ Γενική Γραμματεία Κλιματικής Αλλαγής.

Η πράσινη τεχνολογία δημιουργεί νέες ειδικότητες όπως ο μηχανικός ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ωστόσο υπογραμμίζει και το γενικότερο έλλειμμα στο τεχνολογικό γραμματισμό όπως επισημαίνει και η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Ακριτίδου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τα προβλήματα, νέα εργαλεία και μάλιστα προσιτά στους Έλληνες φοιτητές όπως το Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔιΠαΕ, δίνουν νέες διαστάσεις στην Εκπαίδευση όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Αντιπρόεδρος του Τμήματος Πέρρη Μεντζέλου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vouli
ΣΥΡΙΖΑ προς Πιερρακάκη: Αποσύρετε τώρα το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
«Η δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου στηρίζεται στην τήρησή του Συντάγματος. Το άρθρο 16 ορίζει ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών...
ΣΥΡΙΖΑ προς Πιερρακάκη: Αποσύρετε τώρα το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
astinomia
ΕΛΑΣ: Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην Αθήνα – 8 προσαγωγές
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον οχτώ άτομα έχουν συλληφθεί και βρίσκονται στη ΓΑΔΑ μετά από επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.
ΕΛΑΣ: Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην Αθήνα – 8 προσαγωγές