ekpaideutikoi_anaplirotes_kathigites
«Αφού διέλυσαν τους μισθούς μας τώρα υπόσχονται… 737 πρώτος μισθός -400 ευρώ νοίκι!»

Σοβαρά παραμένουν τα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, τόσο στα εμπόδια που έχουν προκύψει στο εργασιακό κομμάτι, όσο και στις αδυναμίες που υπάρχουν στο μισθολογικό τμήμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων οι εκπαιδευτικοί «έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δραματικές μειώσεις στους μισθούς μας που φτάνουν και ξεπερνάνε  το 40%», τονίζοντας παράλληλα την κακή πορεία της οικονομίας που κάνει δύσκολη την επιβίωση.

Επιπλέον, ζητούνται άμεσα λύσεις που θα μπορέσουν να βελτιώσουν την οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκονται πολλοί εκπαιδευτικοί, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, αλλά και της αύξησης των ενοικίων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

Η ανακοίνωση

«Βαδίζοντας δεκατρία ολόκληρα χρόνια  μέσα στην έρημο των μνημονίων, της λιτότητας, των διαρκών περικοπών, της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανέχειας που έφεραν οι πολιτικές όλων αυτών των τελευταίων ετών, όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέας της εκπαίδευσης έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δραματικές μειώσεις στους μισθούς μας που φτάνουν και ξεπερνάνε  το 40%.

Οι περικοπές στην Παιδεία από το 2010 φτάνουν περίπου τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια από αυτά να προέρχονται από τους μισθούς των εκπαιδευτικών. Οι κυβερνήσεις των μνημονίων  και των επόμενων χρόνων της λιτότητας και των περικοπών, κατάφεραν να επιβάλλουν «φτώχεια διαρκείας» για το σύνολο των εκπαιδευτικών, όπως και όλων των εργαζομένων στην παιδεία και ακόμα περισσότερο των νεοδιόριστων και αναπληρωτών συναδέλφων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. Εξάλλου οι διαρκείς περικοπές και μειώσεις σε κονδύλια για υποδομές και υλικά καθιστούν τη δουλειά όλων των εργαζομένων στην εκπαίδευση και σε όλες τις δομές της πολύ δυσχερέστερη και μη λειτουργική. Οι ελλείψεις σε υλικά, δομές, υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις μειώνουν δραματικά και την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται στους μαθητές μας καθημερινά και δημιουργούν σοβαρές ανισότητες εις βάρος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας στις Κυκλάδες. 

Με τα μισθολόγια 4024/11 και  4354/15 μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί όλων των εκπαιδευτικών και ακόμα περισσότερο αυτών που είχαν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας. Κατήργησαν από 1/1/2013 τα δώρα,  κατήργησαν επιδόματα, αύξησαν τις κρατήσεις κάθε είδους και επέβαλλαν νέες ,πάγωσαν για πολλά χρόνια τα ΜΚ, μείωσαν τα αφορολόγητα όρια, αύξησαν την φορολογική  μας επιβάρυνση. Συνολικά τα 12 τελευταία χρόνια χάσαμε περισσότερους από έξι μισθούς τον χρόνο στις ετήσιες απολαβές μας. Ενδεικτικά ένας νεοδιόριστος χωρίς προϋπηρεσία αμείβεται με 737 ευρώ, όταν το 2009 λάμβανε 1180 ευρώ! 

Εκτός όμως από αυτά συνολικά ως κλάδος χάσαμε σταδιακά το επίδομα γάμου (35 ευρώ), το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (356 ευρώ), το επίδομα απόδοσης (100 ευρώ), το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας (105 ευρώ), επιδόματα τα οποία ήταν ενσωματωμένα στον μισθό μας.  Παράλληλα αύξησαν το διδακτικό  μας ωράριο, που ισοδυναμεί με μείωση μισθού και φόρτωσαν τον εκπαιδευτικό με απίστευτο όγκο γραφειοκρατικών εργασιών…

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ «ΜΑΤΩΣΑΜΕ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΕΝΑΛΛΑΞ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ…

Παράλληλα μέχρι και σήμερα μετακινούν 1 στους 4 εκπαιδευτικούς σε πολλά σχολεία με δικά τους έξοδα, και καθήλωσαν χιλιάδες συναδέλφους μακριά από τις οικογένειες τους, λόγω δραματικής μείωσης των μεταθέσεων και αποσπάσεων, αναγκάζοντας τους σε διπλά σπίτια και διπλά έξοδα!

Την ίδια στιγμή βέβαια στη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στα τουριστικά και υπερτουριστικά νησιά των Κυκλάδων οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των εκπαιδευτικών διαρκώς επιδεινώνονται. Εκατοντάδες συνάδελφοι μόνιμοι και αναπληρωτές στην περιοχή έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτός από την επισφαλή εργασίας και τη διαρκή και πανάκριβη μετακίνηση, τα πολύ μεγάλα προβλήματα της υπέρογκης ακρίβειας στη στέγαση, τη σίτιση και την καθημερινότητα, την ίδια στιγμή που για όλα αυτά υπάρχει ελάχιστη έως ανύπαρκτη πρόβλεψη από το Κράτος.

 Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση ήταν οι χειρότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι επί δεκαετίες, οι συγκεκριμένες περικοπές σε συνδυασμός με την ενεργειακή κρίση, την εκτίναξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού, οδήγησαν τους εκπαιδευτικούς σε τραγική κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν πλέον όχι απλά πρόβλημα αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά πρόβλημα επιβίωσης
  
Η ανελέητη και διαρκής λεηλασία των μισθών, η αυξανόμενη φοροληστεία, ο βραχνάς των στεγαστικών δανείων που έμειναν ανέπαφα, το αυξανόμενο κόστος ζωής, έχει οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες  εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων   σε αδυναμία να συντηρούν με επάρκεια τις οικογένειές τους. Δυστυχώς ούτε για το μισθολόγιο ούτε για το ασφαλιστικό που εξανεμίζει συντάξεις, επικουρικά, εφάπαξ και διευρύνει τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι θανάτου, δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες της βαρύτητας τους κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους συνολικά και ειδικά από τον κλάδο, ενώ οι αντιδράσεις της ΟΛΜΕ ήταν από αναιμικές έως ανύπαρκτες.

Συνάδελφοι -συναδέλφισσες

Οφείλουμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο των αγωνιστικών διεκδικήσεών το ζήτημα του μισθού και γενικότερα του εισοδήματος μας που έχει εξαφανισθεί πλέον ακόμα και από τα λόγια των συνδικαλιστικών ηγεσιών.  

Οι συνέπειες των 12 «πέτρινων» χρόνων αντιμετωπίζονται πλέον μόνο με γενικευμένη, ενωτική και αποφασιστική  μάχη με πρώτη προϋπόθεση την συσπείρωση και  συμμετοχή όλων μας στα σωματεία και τις Γ.Σ το ξεπέρασμα της απογοήτευσης και αποστράτευσης. Με πολύμορφους αποφασιστικούς αγώνες σε συντονισμό και με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 • Να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν! 
 • Πραγματικές αυξήσεις της τάξης του 25% στους μισθούς και στις συντάξεις μας Κανένας εργαζόμενος με λιγότερα από 1000€.
 • Επιστροφή των παράνομων κρατήσεων από το 2011 έως το 2016 στο ΤΠΔΥ και στην συνταξιοδότηση, οι οποίες υπολογίζοντα με βάση το παλιό μισθολόγιο! 
 • Κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα της περιόδου 2010-2022
 • Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 • Αναδρομικός επανυπολογισμός των μισθολογικών κλιμακίων από 1/1/2016 χωρίς εξαφάνιση του μισθολογικού χρόνου του 2016 και 2017.
 • Άμεση ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό. Κανένας συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τα μισθολογικά κλιμάκια
 • Φραγμός στην ανελέητη φοροληστεία και τη λεηλασία του εισοδήματός μας! Καμία νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Να επανέλθει στα 12.000€ τώρα.
 • Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου. Αυτόματη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους αναπληρωτές συναδέλφους.
 • Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση των αναπληρωτών, ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές.
 •  Λεφτά για την Παιδεία και τους εκπαιδευτικούς!»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα