Πανεπιστημιακοί Καθηγητές: Σχετικά με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας
Θα πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς η δυνατότητα διατήρησης της εκπαίδευσης για παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, ή μέρους αυτής, από τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) σημειώνει ότι ο νόμος 4957/2022 προτείνει μία νέα θεσμική διευθέτηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκεια, αλλά τα προβλεπόμενα των άρθρων 99 και 456 εγείρουν ζητήματα, δημιουργούν πολλά πρακτικά προβλήματα κι επιβάλλουν ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.

Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι έστω και εκ των υστέρων επιβάλλεται ουσιαστική διαβούλευση του Υπουργείου με τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και των συναφών Τμημάτων ή Σχολών με στόχο τη βελτιστοποίηση των συγκεκριμένων άρθρων, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και την ήδη υπάρχουσα εμπειρία τους.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ)

Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας

Αναμφισβήτητα, η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για τους πτυχιούχους Τμημάτων και Σχολών που θέλουν να έχουν δικαίωμα διορισμού στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια αλλά και στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο νόμος 4957/2022 προτείνει μία νέα θεσμική διευθέτηση του ζητήματος, αλλά τα προβλεπόμενα των άρθρων 99 και 456 εγείρουν ζητήματα, δημιουργούν πολλά πρακτικά προβλήματα κι επιβάλλουν ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι έστω και εκ των υστέρων επιβάλλεται ουσιαστική διαβούλευση του Υπουργείου με τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και των συναφών Τμημάτων ή Σχολών με στόχο τη βελτιστοποίηση των συγκεκριμένων άρθρων, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και την ήδη υπάρχουσα εμπειρία τους.

Στη διαβούλευση θα πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς η δυνατότητα διατήρησης της εκπαίδευσης για παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, ή μέρους αυτής, από τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την αξιοποίηση του προσωπικού που έχει συναφή γνωστικά αντικείμενα για την πραγματοποίηση μαθημάτων παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, όπως και για τη διασφάλιση όλων ανεξαιρέτως των φοιτητών και φοιτητριών των εν λόγω Τμημάτων και Σχολών.

Επιπλέον, οι όποιες μεταβατικές διατάξεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, όπως αυτό επαναδιαμορφωθεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Θλιμμένη δασκάλα σε τάξη και πίσω σκιές ανθρώπων
Νέα Σμύρνη: Γονείς και εκπαιδευτικοί απέναντι στην ΕΔΕ για τη συνδικαλιστική δράση σε δημοτικό σχολείο
Ηχηρή παρέμβαση των γονέων της Νέας Σμύρνης κατά των πειθαρχικών διώξεων
Νέα Σμύρνη: Γονείς και εκπαιδευτικοί απέναντι στην ΕΔΕ για τη συνδικαλιστική δράση σε δημοτικό σχολείο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΥΣΔΙΠ: Οι αποφάσεις της συνεδρίασης της 12ης Μαρτίου για τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΥΠΑΙΘΑ
Ενημέρωση Ιακωβίδη για τις νέες άδειες ιδιωτικού έργου και τις μεταθέσεις στο Υπουργείο Παιδείας
ΚΥΣΔΙΠ: Οι αποφάσεις της συνεδρίασης της 12ης Μαρτίου για τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΥΠΑΙΘΑ
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία: «Επείγον» έγγραφο ΥΠΑΙΘΑ
Στο έγγραφο ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες καθώς και οι κρίσιμες ημερομηνίες για τα Πρότυπα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης
Εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία: «Επείγον» έγγραφο ΥΠΑΙΘΑ
Ιόνιος Ακαδημία
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Η έρευνα και η καινοτομία στο επίκεντρο της ανοικτής εκδήλωσης "Ημέρα Έρευνας 2026"
Ημέρα Έρευνας 2026: Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία και τη δημιουργικότητα
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Η έρευνα και η καινοτομία στο επίκεντρο της ανοικτής εκδήλωσης "Ημέρα Έρευνας 2026"