ΜΑΘΗΤΈΣ
Σε έξαρση η γρίπη, αυξάνονται τα κρούσματα και οι ιατρικές επισκέψεις

Η ανησυχία για νέο μεγάλο κύμα ιώσεων είναι έκδηλη και εκτιμάται πως θα κορυφωθεί κατά τη διάρκεια των εορτών, όταν κανονικά η αύξηση των λοιμώξεων σε παιδιών καταγράφονταν κυρίως τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Οι μολύνσεις αφορούν κυρίως σε λοιμώξεις του αναπνευστικού με πυρετό και σε πέντε διαφορετικούς τύπους ιώσεων:
• Γρίπη Α και Β
• Αδενοϊος
• Αναπνευστικός RSV
• Πνευμονιόκκοκος
• Στρεπτόκκοκος 

Η διάγνωση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι «γριπώδης συνδρομή», που μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι ιοί που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.

Η πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει εμφανής. Στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού" η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία παιδιών με γρίπη και βρογχιολίτιδα έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ πολλά έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν, όμως η κατάσταση χαρακτηρίζεται ακόμη διαχειρίσιμη.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το περασμένο Σάββατο η αναμονή για εξέταση έφτανε μέχρι και τις οκτώ ώρες, ενώ την Κυριακή περισσότερα από εκατό παιδιά με πυρετό περίμεναν να εξεταστούν. Οι πληροφορίες λένε πως η αυξημένη προσέλευση παιδιών συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες στα παιδιατρικά τμήματα και όπως σημειώνεται, γονείς προσέρχονται στα επείγοντα ακόμη κι αν τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, υπό το φόβο υποτροπής.

Τα συμπτώματα

Σημειώνεται πως η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγος, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμέτους. Τα πρώιμα συμπτώματα του RSV περιλαμβάνουν συνήθως καταρροή, μείωση της όρεξης και βήχα, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο είναι κοινά με αυτά της λοίμωξης από κάποιον ιό της γρίπης, όμως θα πρέπει να υπάρξει προσοχή εάν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια επιμένουν.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί περιστατικά στρεπτόκοκκου. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο πυρετός, ο πόνος στο λαιμό και το πρήξιμο των αδένων.

Ανησυχία για τις απουσίες

Το σύνολο των ωριαίων απουσιών που μπορούν να κάνουν οι μαθητές/τριες είναι 117 για όλο το σχολικό έτος ενώ σχετικά με τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω ίωσης και γρίπης, δεν υφίσταται δυνατότητα δικαιολόγησης με χαρτί γιατρού, παρά μόνο στην περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο και μόνο για τις ημέρες που θα παραμείνουν σε αυτό, με βεβαίωση του νοσοκομείου.

Καλό είναι οι γονείς να ζητούν και να διατηρούν χαρτί γιατρού καθώς κατά το παρελθόν έχει συμβεί το υπουργείο Παιδείας να επιτρέπει τη διαγραφή -μη προσμέτρηση απουσιών αναδρομικά- εκ των υστέρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

pada.jpg
Tο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως... σκηνικό: Φιλοξενεί γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς
Η παραγωγή της σειράς εξέφρασε ευχαριστίες προς τη διοίκηση του ΠΑΔΑ για τη συμβολή της στα γυρίσματα της σειράς.
Tο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως... σκηνικό: Φιλοξενεί γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς