Serres-ekriksi
Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό, ο έλεγχος των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, διερωτώνται οι εκπαιδευτικοί

Ανείπωτη θλίψη έχει προκαλέσει ο χθεσινός θάνατος του μικρού παιδιού σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες.

«Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι μεμονωμένο, δεν οφείλεται στην 'κακιά την ώρα'» τονίζει ο σύλλογος εκπαιδευτικός Ρόζα Ιμβριώτη, σημειώνοντας ότι «η διαχρονική αδιαφορία και η κρατική αναλγησία, η πλήρης απαξίωση των σχολικών υποδομών» οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα.

Σε σχετική ανακοίνωση, οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν «κυνική» τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι «η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης».

Και διερωτάται ο σύλλογος: «Αλήθεια, δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό, ο έλεγχος των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας;».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου:

Η είδηση του τραγικού θανάτου του μαθητή μας σε σχολείο των Σερρών και του τραυματισμού άλλων δύο, μετά από έκρηξη του καυστήρα, μας έχει συγκλονίσει. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένας μαθητής να χάνει τη ζωή του μέσα στον χώρο του σχολείου, που θα έπρεπε κανονικά να είναι ένας χώρος ασφάλειας για όλους τους μαθητές.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου μαθητή, στους εκπαιδευτικούς του και συνολικά στη σχολική κοινότητα των Σερρών. 
Η οργή και η αγανάκτησή μας ξεχειλίζει από το απαράδεκτο σκηνικό της μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα σε Δήμο, αρμόδια Υπουργεία και κυβέρνηση, που στήνεται τις τελευταίες ώρες.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι «η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης» είναι κυνική. Αλήθεια, δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό, ο έλεγχος των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας; 

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι μεμονωμένο, δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα».

Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογός μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», άλλα σωματεία των εκπαιδευτικών, Σύλλογοι και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα, έχουμε καταγγείλει δημόσια πολλά επικίνδυνα περιστατικά που από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε τραγικές εξελίξεις, από σοβάδες που πέφτουν πάνω από τα κεφάλια μας και πλημμυρισμένα σχολεία, μέχρι πόρτες και παράθυρα που καταρρέουν, αίθουσες κλουβιά και ακατάλληλα προαύλια γεμάτα κινδύνους. 
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Η διαχρονική αδιαφορία και η κρατική αναλγησία, η πλήρης απαξίωση των σχολικών υποδομών, η υποστελέχωση ή η ανυπαρξία κρατικών δομών ελέγχου και συντήρησης, η κατάργηση του ΟΣΚ, οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία στο «έλεος» της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων ακόμη και σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας κι ασφάλειας. 
Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και η δημοτική αρχή οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν άμεσα εξηγήσεις.

Ταυτόχρονα κυβέρνηση, ΥΠΑΙΔ και δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα και στην περιοχή μας να κάνουν έλεγχο και ουσιαστικές συντηρήσεις στα σχολικά κτήρια, για να μην έχουμε κι άλλα! Να σταματήσουν το πινγκ – πονγκ της μετάθεσης ευθυνών.

Δε θα σωπάσουμε μπροστά στη βαρβαρότητα και το έγκλημα. Δυναμώνουμε την πάλη για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τη ζωή και το μέλλον τους. 
Την Πέμπτη 15 του Δεκέμβρη κλείνουμε τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα!!

Συμμετέχουμε στην 24ωρα απεργιακή κινητοποίηση ΔΟΕ – ΟΛΜΕ (Αθήνα, Προπύλαια 12:00 και πορεία στο Υπ. Οικονομικών, και σε όλη την Ελλάδα) διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βουλή
Στη Βουλή τροπολογία για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
Στη Βουλή τροπολογία για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
pyrosvestiki.jpg
Πυρκαγιές σε Κερατέα, Ωραιόκαστρο και Σέρρες – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στην Κερατέα - Σε ύφεση η φωτιά στο Ωραιόκαστρο, μαίνεται η φωτιά στις Σέρρες
Πυρκαγιές σε Κερατέα, Ωραιόκαστρο και Σέρρες – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
σαλάτα
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
Είναι μια σαλάτα-γεύμα που συνδυάζει φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολύ γεύση – μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους, για όσους...
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
idiki agogi
Ειδική Αγωγή: Ανοίγουν νέοι πίνακες εκπαιδευτικών τον Ιούλιο - Ποιους κλάδους εκπαιδευτικών θα αφορά
Μέσα στον Ιούλιο η προκήρυξη θα σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και μέσα στον ίδιο μήνα θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και θα ξεκινήσουν οι...
Ειδική Αγωγή: Ανοίγουν νέοι πίνακες εκπαιδευτικών τον Ιούλιο - Ποιους κλάδους εκπαιδευτικών θα αφορά