ΣΧΟΛΕΙΟ
Ο συγκεκριμένος ιός απαιτεί προσοχή, διότι μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, ή βρογχοπνευμονία, ή λαρυγγίτιδα και σπανιότερα ωτίτιδα.

Όπως όλα δείχνουν όμως εφέτος, δεν θα έχουμε μόνο «τριδημία», – συνύπαρξη δηλαδή COVID, γρίπης και αναπνευστικού ιού RSV- αλλά ίσως και «πολύδημία», καθώς έχει εμφανισθεί ένας νέος ιός- άγνωστης προέλευσης, που έχει μπει στα σχολεία, δίνοντας υψηλό πυρετό για μερικές ημέρες και παρατεταμένο βήχα.

Οπως σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ανδρέας Κωνσταντόπουλος "οι ιογενείς λοιμώξεις για τις οποίες μιλάμε, αφορούν στο ανώτερο και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα".

Κάθε χρόνο βλέπουμε τον συγκυτιακό ιό που εμφανίζει εικόνα βροχιολίτιδας με δύσπνοια, από τον οποίο νοσούν συνήθως βρέφη κάτω του ενός έτους, τονίζει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και προσθέτει: "αυτή είναι η πιο ευάλωτη ομάδα ασθενών. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα των ΗΠΑ, βρέφη κάτω του ενός έτους νοσηλεύονται ήδη στα νοσοκομεία με 155 εισαγωγές ανά 100.000, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά έχουμε 12 εισαγωγές παιδιών ανά 100.000. Αυτό που είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι γονείς, είναι ότι στην περίπτωση που νοσήσει ένα παιδάκι από τον συγκυτιακό ιό, χρειάζεται ισχυρή ενυδάτωση, οξυγόνο και εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, ίσως χρειαστεί και λήψη κορτιζόνης".

Αναφορικά με τον ιό της εποχικής γρίπης, ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος υπογραμμίζει ότι την φετινή χρονιά, η γρίπη είναι βαριά, με κύρια χαρακτηριστικά τον υψηλό πυρετό για 5 ημέρες, πονοκέφαλο, πόνο στο λαιμό, κακουχία, μυαλγίες, ενώ μπορεί να κάνει επιπλοκές όπως λαρυγγίτιδα, ή πνευμονία που οφείλεται είτε στην γρίπη, είτε στον πνευμονιόκοκκο. Επομένως για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία είναι σκόπιμο όταν ξεκινά ο πυρετός οι γονείς να κάνουν το τεστ για την γρίπη και να αρχίσουν να δίνουν το αντιικό φάρμακο το πρώτο ή το δεύτερο 24ωρο- σε χαπάκια 30, 40 ή 75mlg- πρωί και βράδυ, συμπληρώνει.

Επιστημονική εξήγηση για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή υπάρχει τέτοια μεγάλη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων και ιώσεων στα παιδιά δεν έχει δοθεί ακόμα, αλλά υπάρχει μια εκτίμηση πως το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται πως έχει αδυνατίσει εξαιτίας κάποιων παραγόντων κι έτσι δεν έχει αναπτύξει τη δυνατότητα ισχυρής αντίδρασης

Ο άγνωστος ιός των… σχολείων

Όμως όπως όλα δείχνουν, υπάρχει ένας ακόμη ιός, ο οποίος ο οποίος φαίνεται θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα έντονα εφέτος και ο οποίος ξεκινά συνήθως από τα σχολεία. Ένας ιός, ο οποίος από κλινικής πλευράς, έχει τα εξής συμπτώματα, σύμφωνα με τον καθηγητή: υψηλός πυρετός για δύο ή 4 ημέρες, έντονος και παρατεταμένος βήχας. Δεν γνωρίζουμε ποιος ιός είναι, ωστόσο συμπτωματικά, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με ενυδάτωση και αναλγητικά. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει ακόμη, ότι ο συγκεκριμένος ιός απαιτεί προσοχή, διότι μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, ή βρογχοπνευμονία, ή λαρυγγίτιδα και σπανιότερα ωτίτιδα.

Η μάσκα προφυλάσσει από όλες τις ιογενείς λοιμώξεις, για τον λόγο αυτό, ο καθηγητής συστήνει να χρησιμοποιείται και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, ενώ συστήνει και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, καθώς και τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκκοκκου, και σε παιδιά, εκτός από τους ενήλικες.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Γιατρός, μάσκα
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη
O Δήμος Αθηναίων δίνει αυτόν τον Φεβρουάριο τη δυνατότητα σε όσες και όσους επιθυμούν να προγραμματίσουν εξετάσεις, που ειδικά για τις γυναίκες...
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη
ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΤΡΑ
Πάτρα: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο στάδιο του Απόλλωνα
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο κλειστό γήπεδο Μπάσκετ του Απόλλωνα στην Περιβόλα, σε μια μεγάλη συγκέντρωση και ένα κατάμεστο στάδιο
Πάτρα: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο στάδιο του Απόλλωνα
πάγος
«Άμορφος πάγος»: Δημιουργήθηκε νέο είδος πάγου που μπορεί να υπάρχει σε μακρινά άστρα
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πάγος MDA, που μοιάζει με λεπτή λευκή σκόνη, μπορεί να υπάρχει μέσα σε παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου
«Άμορφος πάγος»: Δημιουργήθηκε νέο είδος πάγου που μπορεί να υπάρχει σε μακρινά άστρα