μπάμπης
Τρεις μήνες αποκλεισμένος είναι ο τυφλός μαθητής Μπάμπης Κούτρας καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει στείλει ακόμα εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής για παράλληλα στήριξη.

Σύμφωνα με δελτίου τύπου του Υπουργείου Παιδείας "με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και, ευρύτερα, της κοινωνίας επί ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Σ.Μ.Ε.Α.Ε.:

1.Να διοργανώσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

2. Να προβούν, στην παρουσίαση-διάχυση καλών πρακτικών που προέκυψαν στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων συνεκπαίδευσης ή/και άλλων καινοτόμων, ενταξιακών δράσεων.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο

Ωραία στα λόγια όλα τα παραπάνω. Αλλά τι θα έλεγε άραγε ακούγοντας αυτή τη διακήρυξη του υπουργείου Παιδείας ο τυφλός μαθητής Μπάμπης Κούτρας που είναι τώρα εδώ και τρεις μήνες χωρίς παράλληλη στήριξη καθώς το υπουργείο Παιδείας ξέχασε, στη βιασύνη του να συντάξει τη διακήρυξη των καλών προθέσεων του, να στείλει εκπαιδευτικό στο σχολείο του φτωχού Μπάμπη;

H ιστορία του Μπάμπη Κούτρα είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο την περασμένη άνοιξη. Είναι ένας τυφλός τσιγγάνος 28 ετών που πήρε το απολυτήριο του δημοτικού σχολείου τον περασμένο Απρίλιο. Με το επίδομά του πλήρωνε και έκανε ιδιαίτερα μαθήματα ώστε να καταφέρει να δώσει εξετάσεις για το απολυτήριο. Επί έξι μήνες εργάστηκε σκληρά για να μάθει το σύστημα των τυφλών, Μπράιγ και παράλληλα να κάνει το άλμα της αυτόνομης διαβίωσης μακριά από την οικογένειά του.

«Η επιθυμία να πάω στο σχολείο και να ολοκληρώσω αυτό που δεν κατάφερα όταν ήμουν παιδί ήταν πολύ μεγάλη. Ζήτησα για να πάω στο σχολείο, αλλά επειδή είμαι 28 ετών δεν μπορούσα να πάω σε κάποιο δημοτικό. Ετσι αποφάσισα να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα, τα οποία πλήρωνα εγώ με το επίδομά μου»  είχε πει o Μπάμπης Κούτρας κατά τη συνομιλία του με τη Μαρίνα Ριζογιάννη στο pelop.gr την ημέρα που πήρε το απολυτήριο.

Το γεγονός το είχε αναφέρει το alfavita.gr, το οποίο έκανε γνωστό η διευθύντρια του 12ου Δημοτικού Σχολείου Μαριάνα Μπαρτζάκλη με μια συγκινητική ανάρτηση στο προφίλ της.

«Σήμερα ο Μπαμπης Κουτρας ήρθε να παραλάβει τον τίτλο σπουδών μετά την επιτυχία του στις απολυτήριες εξετάσεις!! Ο Χαράλαμπος έσπασε τα στερεότυπα καταγωγής, τα στερεότυπα ηλικίας, τα στερεότυπα αναπηρίας (είναι τυφλός). Η θέλησή του και το γινάτι του θα είναι εφόδια να κατακτήσει ό,τι επιθυμεί. Φτάνουν αυτά; Όχι . Πρέπει να τον στηρίξει και το σύστημα....» έγραφε τότε στην ανάρτησή της, ανάμεσα σε άλλα,  η διευθύντρια του 12ου Δημοτικού Σχολείου.

Τότε ο Μπαμπης είχε πει «περιμένω τον Σεπτέμβριο για να πάω στο σχολείο».

Ο Σεπτέμβριος ήρθε και ο Μπάμπης πήγε στο σχολείο. Στο 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο. Η διεύθυνση του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί και οι συμμαθητές του τον υποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά και άμεσα ενσωματώθηκε στη σχολική κοινότητα. Ωστόσο η μη ανταπόκριση του υπουργείου Παιδείας τόσο στο αίτημα της διεύθυνσης του σχολείου όσο και της διευθύντριας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευγενίας Πιερρή για πρόσληψη εκπαιδευτικού με ειδικότητα στα τυφλά άτομα ώστε να παράσχει παράλληλη στήριξη στον Μπάμπη, του στερεί την πλήρη συμμετοχή του στα μαθήματα.

«Περιμένω τρεις μήνες τώρα να έρθει παράλληλη στήριξη. Ο διευθυντής του σχολείου και όλοι προσπαθούν να με βοηθήσουν, αλλά δεν γίνεται η πρόσληψη. Ετσι, μόνο προφορικά μπορώ να συμμετέχω διότι δεν μπορώ να κάνω χρήση του συστήματος Μπράιγ. Για το θέμα έχει κάνει παρέμβαση και ο Σύλλογος Τυφλών αλλά το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί κι έτσι εγώ είμαι στο περίμενε».

Για το θέμα είναι ενήμερη και η κ. Πιερρή, η οποία έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες. «Δυστυχώς, έχουμε μεμονωμένα κενά στην παράλληλη στήριξη που αφορούν σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Γνωρίζω την περίπτωση του συγκεκριμένου μαθητή, όπως και όλων των μαθητών μας και έχω τις απαιτούμενες ενέργειες. Ευελπιστούμε ότι στην επόμενη φάση πρόσληψης προσωπικού θα περιλαμβάνει και αυτούς τους εκπαιδευτικούς».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

brontados_1o_dhmotiko_sxoleio
Τιμώντας τις αφανείς μητέρες της Χίου: Μια συγκινητική ιστορία καλοσύνης, σιωπηλού ηρωισμού και ελπίδας.
Την ιστορία την γράφουν οι νικητές. Αλλά και οι ηττημένοι εκδικούνται. Σε αυτή την εκδίκηση οφείλεται και η ανάδειξη της μνήμης.
Τιμώντας τις αφανείς μητέρες της Χίου: Μια συγκινητική ιστορία καλοσύνης, σιωπηλού ηρωισμού και ελπίδας.
ηρακλής
Εκπληκτικό! Βρέθηκε αρχαίο άγαλμα του Ηρακλή κατά τη διάρκεια εργασιών σε σωλήνες αποχέτευσης
“Μπορούμε σίγουρα να το αναγνωρίσουμε ως μια φιγούρα που αντιπροσωπεύει τον Ηρακλή”
Εκπληκτικό! Βρέθηκε αρχαίο άγαλμα του Ηρακλή κατά τη διάρκεια εργασιών σε σωλήνες αποχέτευσης