Η ατζέντα της διάσκεψης περιέλαβε μία ευρεία θεματολογία που αφορά στην χάραξη και υλοποίηση στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην ψηφιακή και πράσινη εποχή

Στην διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Ανώτατης Εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου 2022, συμμετείχε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, εκπροσωπώντας το σύνολο των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Στην Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η ατζέντα της διάσκεψης περιέλαβε μία ευρεία θεματολογία που αφορά στην χάραξη και υλοποίηση στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην ψηφιακή και πράσινη εποχή. Συγκεκριμένα, παρουσία ανώτατων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζητήθηκε η πρόοδος της σύστασης και λειτουργίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, δίνοντας έμφαση στην θεσμοθέτηση μεθοδολογιών αποτίμησης της επίπτωσης της παρουσίας τους στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Συμπληρωματικά, συζητήθηκε και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δυνατότητα πιστοποίησης Ευρωπαϊκών συμμαχιών με την σφραγίδα Seal of Excellence, κατ’ αναλογία με την σχετική πιστοποίηση επιλεγμένων Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (European Digital Innovation Hubs) στους οποίους ήδη αρκετά ελληνικά Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένου του Ιονίου Πανεπιστημίου, έχουν ισχυρή παρουσία.

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε επίσης η διασφάλιση της ποιότητας στον ενιαίο ακαδημαϊκό ευρωπαϊκό χώρο, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ποικίλες διαφορές του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου των Ευρωπαϊκών χωρών. Οι διαφορές αυτές απασχόλησαν τους συμμετέχοντες και στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση μαθημάτων και προγραμμάτων σπουδών. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα μικρο-διαπιστευτήρια ως θεσμικού εργαλείου ενίσχυσης των δεξιοτήτων κατά την διάρκεια των σπουδών, αλλά και η εκπαίδευση με έμφαση στην πράσινη μετάβαση και στην αειφορία.

Εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, εστίασε στις δυνατότητες που παρέχονται στα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στα επιμέρους πεδία της συζήτησης, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Α.Ε.Ι. της χώρας.

Επιμέρους συμπεράσματα και προτάσεις που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της διάσκεψης πρόκειται να συζητηθούν εκτενώς μεταξύ των Ελληνικών Α.Ε.Ι. κατά την επικείμενη σύνοδο Αντιπρυτάνεων και Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα μέσα Δεκεμβρίου. Στόχος είναι ο καθορισμός ενός εθνικού πλαισίου σχετικών προτάσεων και παρεμβάσεων επί των προτεινόμενων σχεδίων και στρατηγικών, το οποίο θα προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

lekkas.jpg
Λέκκας για τα 5 Ρίχτερ: Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε σμηνοσειρά
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός στην Αττική, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τον ένιωσαν ακόμα και στη Μύκονο!
Λέκκας για τα 5 Ρίχτερ: Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε σμηνοσειρά
Πρόσφυγες από την Ουκρανία
Πολωνία: Θα χρεώνει Ουκρανούς πρόσφυγες για στέγαση και σίτιση που τους παρέχει το κράτος
Η Πολωνία ξεκινά να χρεώνει Ουκρανούς πρόσφυγες για στέγαση και σίτιση που τους παρέχει το κράτος
Πολωνία: Θα χρεώνει Ουκρανούς πρόσφυγες για στέγαση και σίτιση που τους παρέχει το κράτος
simvoulioepikrateias.jpg
Υπουργείο Εσωτερικών: Διευκρινήσεις για τη μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων
Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων - Aναλυτικά η εγκύκλιος
Υπουργείο Εσωτερικών: Διευκρινήσεις για τη μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων