Politexneio
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Για τις συγκεκριμένες  επετειακές εκδηλώσεις αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων, τόσο για τη διάρκειά τους, όσο και για τον τρόπο παρουσίασής τους. Στην ιδιωτική εκπαίδευση, όμως, Σύλλογος Διδασκόντων λειτουργεί ουσιαστικά σε λίγα σχολεία, καθώς η παντοκρατορία του ιδιοκτήτη έχει καταργήσει την ομαλή θεσμική λειτουργία στην ιδιωτική εκπαίδευση

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, η ΟΙΕΛΕ αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί «μια σημαντική συρρίκνωση του χρόνου που διατίθεται στα σχολεία για τις εκδηλώσεις μνήμης της Επετείου του Πολυτεχνείου. Στην ιδιωτική εκπαίδευση αυτό είναι ακόμη πιο έντονο».

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, για τις συγκεκριμένες  επετειακές εκδηλώσεις αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων, τόσο για τη διάρκειά τους, όσο και για τον τρόπο παρουσίασής τους. Στην ιδιωτική εκπαίδευση, όμως, Σύλλογος Διδασκόντων λειτουργεί ουσιαστικά σε λίγα σχολεία, καθώς η παντοκρατορία του ιδιοκτήτη έχει καταργήσει την ομαλή θεσμική λειτουργία στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Με βάση τις καταγγελίες εκπαιδευτικών στην ΟΙΕΛΕ, υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία τα οποία μειώνουν κατά πολύ τον χρόνο διεξαγωγής των εκδηλώσεων ή τις καταργούν εντελώς.

«Η προσπάθεια αυτή έχει ως θερμό σύμμαχο τη νέα νομοθετική πραγματικότητα των ελεύθερων απολύσεων που καθιστά κάθε προσπάθεια αντίδρασης των εκπαιδευτικών, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα, σχεδόν αδύνατη.

Πίσω από αυτές τις προσπάθειες συρρίκνωσης κρύβεται επομένως, όχι μόνο η απροθυμία πολλών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να διαθέσουν κάποιες ώρες για τις εκδηλώσεις αυτές, αλλά η ίδια η ελληνική ακροδεξιά που επιδιώκει να ξεριζωθεί από το συλλογικό υποσυνείδητο το μήνυμα αντίστασης της νεολαίας στο φασισμό που εξέπεμψε η εποποιία του Πολυτεχνείου» τονίζει η ΟΙΕΛΕ και καλεί τους εκπαιδευτικούς «έστω και ανώνυμα, να μας ενημερώνουν με mails στην ΟΙΕΛΕ (oieleomospondia@gmail.com) ή με μηνύματα στη σελίδα μας στο Facebook για περιπτώσεις άρνησης των σχολείων τους να πραγματοποιηθούν Σύλλογοι Διδασκόντων και να διεξαχθούν επετειακές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης της Επετείου του Πολυτεχνείου  συνεχίζεται…

Στο πλαίσιο του ιδεολογικού φρονηματισμού της κοινωνίας και της απόπειρας παραποίησης της ιστορικής πραγματικότητας που εκπορεύεται από διάφορα κέντρα, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης της Επετείου του Πολυτεχνείου, του συμβόλου της θαρραλέας αντίστασης των νέων στη Χούντα. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν συχνά με προθυμία ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης. Νωπές είναι οι δηλώσεις του Υφυπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης Άγγελου Συρίγου που, μιλώντας για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, έκανε λόγο για «πολιτική μυθολογία»…

Η προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει το χώρο της εκπαίδευσης.  Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια σημαντική συρρίκνωση του χρόνου που διατίθεται στα σχολεία για τις εκδηλώσεις μνήμης της Επετείου του Πολυτεχνείου. Στην ιδιωτική εκπαίδευση αυτό είναι ακόμη πιο έντονο.

Όπως είναι γνωστό, για τις συγκεκριμένες  επετειακές εκδηλώσεις αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων, τόσο για τη διάρκειά τους, όσο και για τον τρόπο παρουσίασής τους. Στην ιδιωτική εκπαίδευση, όμως, Σύλλογος Διδασκόντων λειτουργεί ουσιαστικά σε λίγα σχολεία, καθώς η παντοκρατορία του ιδιοκτήτη έχει καταργήσει την ομαλή θεσμική λειτουργία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάποια ιδιωτικά σχολεία συνεχίζουν να δίνουν τη βαρύτητα που αρμόζει στην εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο. Πολλά άλλα όμως, υπακούοντας είτε σε κελεύσματα ακροδεξιών γονέων είτε λόγω της ιδεολογικής αντίληψης των ιδιοκτητών τους,  μειώνουν κατά πολύ τον χρόνο διεξαγωγής των εκδηλώσεων ή τις καταργούν εντελώς, όπως πολλές φορές μας καταγγέλλουν συνάδελφοι. Η προσπάθεια αυτή έχει ως θερμό σύμμαχο τη νέα νομοθετική πραγματικότητα των ελεύθερων απολύσεων που καθιστά κάθε προσπάθεια αντίδρασης των εκπαιδευτικών, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα, σχεδόν αδύνατη.

Πίσω από αυτές τις προσπάθειες συρρίκνωσης κρύβεται επομένως, όχι μόνο η απροθυμία πολλών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να διαθέσουν κάποιες ώρες για τις εκδηλώσεις αυτές, αλλά η ίδια η ελληνική ακροδεξιά που επιδιώκει να ξεριζωθεί από το συλλογικό υποσυνείδητο το μήνυμα αντίστασης της νεολαίας στο φασισμό που εξέπεμψε η εποποιία του Πολυτεχνείου. Δεν θα ξεχάσουμε ότι ο πρώην βουλευτής του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγός είχε το 2018 δηλώσει σε αγόρευσή του στη Βουλή, απονέμοντας τα εύσημα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που αρνούνταν παρανόμως να τιμήσουν την επέτειο:

«Δεν υπήρξε ούτε ένας (νεκρός, ή βαριά τραυματίας από την εισβολή στο Πολυτεχνείο). Κι ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία, τα οποία αύριο δεν θα γιορτάσουν αυτή την επέτειο».

Δυστυχώς, η ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών (ΣΙΣ) λειτούργησε ενισχυτικά στη ρητορική των χρυσαυγιτών, αποκαλώντας τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης ως  «ιδεολογικό καταναγκασμό» και ως «όχημα, για να χαθεί εκπαιδευτικός χρόνος».

Οφείλουμε να τονίσουμε πως στην εποχή που σε ολόκληρη την Ευρώπη η Ακροδεξιά επελαύνει, που οι ιδέες της ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά κυρίως στους νέους ανθρώπους, που σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τα ακροδεξιά κόμματα είναι είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο και πιο αναγκαίο να διδαχθεί από ποτέ. Για το λόγο αυτό καλούμε τις εκπαιδευτικές αρχές να φροντίσουν για την τήρηση της νομιμότητας. Η ΟΙΕΛΕ θα ενημερώσει τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και τα κόμματα για τα σχολεία αυτά που δεν θα προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων και είτε θα πραγματοποιήσουν διεκπεραιωτικές, ολιγόλεπτες εκδηλώσεις είτε δεν θα πραγματοποιήσουν καμιά εκδήλωση για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ζητούμε από τους συναδέλφους, έστω και ανώνυμα, να μας ενημερώνουν με mails στην ΟΙΕΛΕ (oieleomospondia@gmail.com) ή με μηνύματα στη σελίδα μας στο Facebook για περιπτώσεις άρνησης των σχολείων τους να πραγματοποιηθούν Σύλλογοι Διδασκόντων και να διεξαχθούν επετειακές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία Καρυστιανού κάνει δηλώσεις σε ΜΜΕ
Μαρία Καρυστιανού: «Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις»
Στην αντεπίθεση η Μαρία Καρυστιανού με αιχμές κατά των ΜΜΕ – «Καμία διαβούλευση για δικαιώματα, μιλούσα για κοινωνική πρόνοια»
Μαρία Καρυστιανού: «Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις»
Μέλη ΔΕΠ
Θάνατος μέλους ΔΕΠ: Πότε συνεχίζει νόμιμα η Συνέλευση Τμήματος - Γνωμοδότηση ΝΣΚ
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος απάντησε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση θανάτου μέλους ΔΕΠ σε ΑΕΙ
Θάνατος μέλους ΔΕΠ: Πότε συνεχίζει νόμιμα η Συνέλευση Τμήματος - Γνωμοδότηση ΝΣΚ