vivliothiki_panepistimia
Οι φοιτητές στην Κρήτη αντιμέτωποι με το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης - «Απαράδεκτες» οι συνθήκες φοίτησης στέγασης

Από τη μια η κυβερνητική φιέστα για την ελληνοαερικανική συνεργασία πανεπιστημίων και από την άλλη η εξαθλίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν δεκάδες φοιτητές στην Κρήτη. Οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε ενοίκια, άλλοι αποκλείστηκαν αδίκως, ενώ οι πιο «τυχεροί» που κέρδισαν μια θέση στις εστίες μένουν σε.. ξενοδοχεία.

Γνωστό πλέον είναι το πρόβλημα εστιών στο Ηράκλειο, αφού 4 χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τις εστίες, οι φοιτητές στεγάζονται σε ξενοδοχεία που μισθώνει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). 

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια καλή λύση.. αλλά δεν είναι τέτοια. Οι φοιτητές καταγγέλλουν αμέτρητα προβλήματα στη διαβίωση. Τα κτίρια είναι με μούχλα και φθορές, σπασμένα/σκουριασμένα έπιπλα, σκουριασμένες και υπολειτουργικές ή μη λειτουργικές κλιματιστικές μονάδες, χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό όλες τις ώρες της ημέρας κ.α,

Σαν να μην έφτανε αυτό, επιβαρύνονται οικονομικά για την μετακίνησή τους καθώς η περιοχή που μένουν είναι απομακρυσμένη από την πόλη του Ηρακλείου και το πανεπιστήμιο.
 
Στα Χανιά, στο ΕΛΜΕΠΑ δεν διατίθενται καν φοιτητικές εστίες, παρά νοικιάζονται δωμάτια σε ξενοδοχεία και οι φοιτητές αναγκάζονται σε έξωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσον αφορά το Λασίθι, στον Άγιο Νικόλαο, δεν υπάρχουν ούτε εκεί εστίες, ενώ όσοι δικαιούνται το στεγαστικό επίδομα δεν το έχουν πάρει ακόμη. Στη Σητεία διατίθενται μόνο 15 δωμάτια στις εστίες, οι οποίες συγχρόνως λειτουργούν και για τη στέγαση μαθητών.

Στο Ρέθυμνο, οι εστιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης κλήθηκαν για πολλοστή φορά, στα τέλη Ιουνίου, να υποβάλουν πρόσθετη αίτηση παραμονής στα δωμάτιά τους για τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο. Οι εστιακοί φοιτητές αποφάσισαν μέσω του Συλλόγου τους να παραμείνουν στα δωμάτια τους το καλοκαίρι, απόφαση που απαντήθηκε τιμωρητικά από την Πρυτανεία, οδηγώντας 22 από αυτούς να στερηθούν τη δωρεάν σίτιση, ενώ δεν περιλήφθηκαν στους φετινούς πίνακες των δικαιούχων για στέγαση. 

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως άλλοι 12 φοιτητές που "νόμιμα" παρέμειναν το καλοκαίρι στις εστίες, στερήθηκαν εστίαση για φέτος.

Σε όλη αυτή την αποκαρδιωτική κατάσταση έρχεται να προστεθεί η είδηση πως η Κρήτη είναι ανάμεσα στις πόλεις που καταγράφεται η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών, σύμφωνα με έρευνα της Δανάης Μαραγκουδάκη και της Κορίνας Πετρίδη για λογαριασμό του Ινστιτούτου για την Έρευνα & την Κοινωνική Αλλαγή ETERON.

Αποκλεισμένοι φοιτητές - Βρέθηκε λύση (;)

Έπειτα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που ζητούσαν να εξεταστούν εκ νέου τα οικονομικά, ακαδημαϊκά και κριτήρια παραχώρησης δωματίου, η αρμόδια επιτροπή του Πολυτεχνείου Κρήτης ενέκρινε τελικά δύο από τις τέσσερις ενστάσεις που είχαν κατατεθεί.

Για τις άλλες δύο, υπήρξε ενημέρωση ότι δεν θα μπουν στην κλήρωση και οι  συγκεκριμένοι φοιτητές θα διατηρήσουν το δωμάτιό τους στις εστίες. 

Ωστόσο υπάρχουν δεκάδες άλλοι φοιτητές που βρίσκονται εκτός εστιών, γεγονός που επιβαρύνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους. 

Παράλληλα, τη στήριξή της στους φοιτητές εκφράζει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης του ιδρύματος. 

Μάλιστα ανέφερε πως με εντολή της, έχει ήδη προβεί σε αυτοψία η Επιτροπή Παραλαβής και Καλής Εκτέλεσης του Πανεπιστημίου και έχει καταθέσει τις απόψεις της, οι οποίες θα συζητηθούν εκτενώς με τα συμβαλλόμενα μέρη: το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τον ανάδοχο.
                                                                            
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τους φοιτητές του».

ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι συνθήκες της φοιτητικής στέγης

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με τις συνθήκες στέγασης των εστιακών φοιτητών, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Στο κείμενο της ερώτησης, που υπογράφει ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης, χαρακτηρίζονται ως «απαράδεκτες» οι συνθήκες στέγασης και επισημαίνεται πως προκαλούνται σοβαρά εμπόδια στις σπουδές των νέων. 

«Η κυβέρνηση και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει μέτρα ώστε να μειωθεί συνολικά το κόστος διαβίωσης όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους», αναφέρεται στο κείμενο.

Ο Μ. Συντυχάκης, ρωτά την υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να αναλάβει για την ανέγερση νέων εστιών που θα είναι χώροι σύγχρονοι και ασφαλείς χωρίς ενοίκια και ζητά να εξασφαλιστεί μηνιαίο φοιτητικό επίδομα στο ύψος του ενοικίου για όσους φοιτητές νοικιάζουν κατοικίες.

Δείτε εδώ την ερώτηση του ΚΚΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

doc_20121129_1027943_adedy.jpg
ΑΔΕΔΥ: Γνωμοδότηση για την απεργία-αποχή από την στοχοθεσία
Αποστολή γνωμοδοτικού σημειώματος για ζητήματα σχετικά με την προκηρυγμένη «απεργία – αποχή» από την «στοχοθεσία – αξιολόγηση» Ν.4940/2022
ΑΔΕΔΥ: Γνωμοδότηση για την απεργία-αποχή από την στοχοθεσία
vivlia
Σχολικά βιβλία: Πώς μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα επεξεργαστείτε
Aν στα βιβλία μιας τάξης επιλέξουμε «διδακτικά πακέτα βιβλία pdf» μπορούμε να κατεβάσουμε τα βιβλία σε μορφή αρχείων PDF. Η λύση αυτή δε δίνει...
Σχολικά βιβλία: Πώς μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα επεξεργαστείτε
κουγιας αργος
Αναταραχή στο 'Αργος: Διευθύντρια Λυκείου καλεί τον Κούγια να μιλήσει για την ... Ημέρα της γυναίκας!
Βρήκαν το πλέον αρμόδιο πρόσωπο να μιλήσει για το νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας
Αναταραχή στο 'Αργος: Διευθύντρια Λυκείου καλεί τον Κούγια να μιλήσει για την ... Ημέρα της γυναίκας!
δασκάλα.jpg
Τι σημαίνει αναλώσιμος εργαζόμενος; Ρωτήστε την εκπαιδευτικό που Φλεβάρη μήνα μετακινούν 20χλμ μακριά!
Το υβρίδιο του εκπαιδευτικού «βαλίτσα» υπό διαρκή μετακόμιση και αλλαγή «περιβάλλοντος». Εκτός από τη φυσική εξόντωση και την οικονομική εξαθλίωση,...
Τι σημαίνει αναλώσιμος εργαζόμενος; Ρωτήστε την εκπαιδευτικό που Φλεβάρη μήνα μετακινούν 20χλμ μακριά!