kerameos
Η υπουργός Παιδείας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε έκανε πάλι «επίθεση φιλίας» στους εκπαιδευτικούς

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Newsbomb.gr και την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη, η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2023, μίλησε για το έργο του υπουργείου Παιδείας, τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις με φόντο την ενεργειακή κρίση, αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Η κυρία Κεραμέως ερωτηθείσα αρχικά για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, υποστηρίζει πως, «ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εφικτός, μιας και το κυβερνών κόμμα στάθηκε με συνέπεια απέναντι στις εξαγγελίες του».

Για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Αναφορικά με τα ζητήματα των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό«Όσες μεταρρυθμίσεις και να κάνουμε, αν δεν επενδύσουμε στον άνθρωπο, όλα τα άλλα είναι μάταια», ανέφερε η υπουργός Παιδείας. «Από το 2008 μέχρι το 2020 έφευγαν κάθε χρόνο 4.000, 5.000 εκπαιδευτικοί λόγω συνταξιοδότησης και δεν υπήρχε καμία ανατροφοδότηση. Γι’ αυτό και προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν οι μόνιμοι διορισμοί μετά από 12 χρόνια. Γίναν 25.000 την τελευταία διετία. Στόχος μας πλέον είναι οι αναπληρωτές να καλύπτουν μόνο έκτακτες ανάγκες», τόνισε.

«Επίθεση φιλίας» έκανε η υπουργός στους εκπαιδευτικούς, τους ίδιους ακριβώς εκπαιδευτικούς που στην καθημερινότητα δε διστάζει να φορτώσει με γραφειοκρατικές ευθύνες και να στείλει στα δικαστήρια όταν αντιδρούν στις αυταρχικές της επιλογές.

Αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτικών υπόσχεται τώρα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επιχειρώντας σε μια ύστατη προσπάθεια, λίγους μήνες προ των εκλογών, να ανατρέψει το αρνητικό σε βάρος της κλίμα που αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις όπου καταλαμβάνει εδώ και πολύ καιρό, τις πρώτες θέσεις στις αρνητικές γνώμες ανάμεσα στους υπουργούς της ΝΔ.

Για το θέμα των μισθών των εκπαιδευτικών

Όλγα Τρέμη: Έψαξα λίγο και είδα ότι ένας νεοδιόριστος δάσκαλος – καθηγητής, χωρίς προϋπηρεσία,  τον πρώτο χρόνο παίρνει 737 ευρώ τον μήνα και είναι ο άνθρωπος που του εμπιστευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας, αυτό σας έχει   απασχολήσει, υπάρχει τρόπος να το αλλάξετε; Γιατί δεν μας τιμά ο μισθός  737 ευρώ.

Ν. Κεραμέως: Ναι κυρία Τρέμη, έχετε δίκιο. Θα σας το πω, πώς το νιώθω ακριβώς. Πράγματι θα  πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση. Και πράγματι σε επίπεδο αμοιβών είναι κάτι το οποίο το έχουμε δει. Θα ακούσατε τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης ο οποίος εξήγγειλε αυξήσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκινώντας από το ιατρικό προσωπικό από τον Ιανουάριο του 2023. Είναι σαφές ότι προτεραιότητα και της επόμενης τετραετίας είναι ο εξορθολογισμός αυτός συνολικά των δημοσίων υπαλλήλων με μία έμφαση στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Θα έλεγα ότι πέρα από το οριζόντιο σχέδιο σχετικά με τις απολαβές των εκπαιδευτικών μας, επιπλέον προσπαθούμε και με άλλους τρόπους. Παράδειγμα: Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας δόθηκε οριζοντίως σε όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας επίδομα για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Δεν είναι πανάκεια είναι όμως μια έμπρακτη κίνηση εκ μέρους της πολιτείας στήριξης του εκπαιδευτικού και του έργου του με ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογικό εξοπλισμό. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν.
 

Όλγα Τρέμη: Πάντως αναγνωρίζετε ότι αυτά τα χρήματα είναι εξαιρετικά λίγα για την δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι. Υποθέτω, έτσι δεν είναι;

Ν. Κεραμέως: Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει μια σημαντική προσπάθεια και είναι προτεραιότητά μας, όπως είπα να αυξηθούν και να εξορθολογιστούν συνολικά οι απολαβές των εκπαιδευτικών μας.
 

Αναφορικά με τις υποδομές

Αναφορικά με τις υποδομές, η υπουργός υπογραμμίζει πως σταθερή βούληση της κυβέρνησης είναι να επενδύσει ακόμα περισσότερο στον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, φέροντας ως παράδειγμα τους διαδραστικούς πίνακες που τοποθετούνται σταδιακά στα σχολεία.

Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης

Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, η κυρία Κεραμέως το χαρακτηρίζει ως μεγάλο στοίχημα, ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η υπουργός άφησε αιχμές για τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, τους οποίους επέκρινε για τη στάση τους να μην εφαρμόσουν τον νόμο. «Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα στην απεργία. Μπορείς να ζητάς ό,τι θέλεις, αλλαγές στο ωράριο, αλλαγές στους μισθούς. Άλλο αυτό και άλλο να λες ότι δεν εφαρμόζω τον ψηφισμένο νόμο από το Κοινοβούλιο. Δώσαμε λοιπόν ένα μεγάλο αγώνα για να πείσουμε πόσο σημαντική είναι η αξιολόγηση για το εκπαιδευτικό σύστημα».

Για το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Για το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, η υπουργός διαμηνύει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια της χώρας. «Είχαμε δύο λύσεις. Η μία ήταν οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, μέτρο όμως το οποίο εδώ και 30 χρόνια δεν απέδωσε. Η δεύτερη επιλογή ήταν η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Είναι σημαντικό να έχεις μία ειδική ομάδα που λειτουργεί αποτρεπτικά, που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για να λειτουργήσει σε έναν ευαίσθητο χώρο».

Για την επίσκεψη  αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε τέλος και στην έλευση 30 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία θα συνεργαστούν με τα ελληνικά. «Τι σημαίνει αυτή η συνεργασία; Σημαίνει κοινό πτυχίο», είπε η υπουργός Παιδείας προσθέτοντας: «Ένας φοιτητής θα μπορεί να μπαίνει σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και να συνεχίζει έπειτα μέρος των σπουδών του, με αναγνώριση, σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής και μάλιστα χωρίς δίδακτρα».

Όσον αφορά τέλος τις προσωπικές της φιλοδοξίες, η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως είναι στην διάθεση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για να την αξιοποιήσει όπως εκείνος κρίνει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη "τύρβη";

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 12 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 12/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα