aithousa-taksi-sxoleio
Άλλη μία μέρα που τα σχολεία γίνονται θύματα του μίσους γνωστών κι αγνώστων

Σήμερα αρκετές ήταν οι ειδήσεις εντός ολίγων ωρών που είχαν επίκεντρο σχολεία και βανδαλισμούς σε αυτά ή λοιπά προβλήματα, κάνοντας για άλλη μία φορά ξεκάθαρο πως πλέον ο σεβασμός προς αυτά, αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους, είναι μάλλον ανύπαρκτος.

Τρία διαφορετικά περιστατικά έγιναν γνωστά το πρωί, σε άσχετα σημεία στην Ελλάδα, προσφέροντας μία εικόνα για το τι συμβαίνει συχνά στα σχολεία.

Οι πυρσοί και οι βανδαλισμοί

Με το καλημέρα μαθητές συνελήφθησαν σε σχολείο στα Μελίσσια, επειδή άναψαν πυρσούς και καπνογόνα και στη συνέχεια, μάλλον έτσι «για πλάκα», αποφάσισαν να καταστρέψουν πόρτες, παράθυρα, θρανία και καρέκλες. 

Όπως είναι φυσικό προκλήθηκε πανικός, με τα παιδιά να τρέχουν αλαλάζοντας να απομακρυνθούν από το σημείο και του καθηγητές να προσπαθούν να σβήσουν τους πυρσούς και να εξομαλύνουν την κατάσταση.

Από αυτό το περιστατικό τρία άτομα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ οι ηλικίες τους ήταν 13 και 14 ετών.

Μία σεξουαλική παρενόχληση

Σε σχολείο στην Κρήτη ένας μαθητής Λυκείου παρενόχλησε σεξουαλικά μαθήτρια Γυμνασίου, στις τουαλέτες του σχολικού συγκροτήματος.

Για αυτό το συμβάν ενημερώθηκαν πρώτα ο Γυμνασιάρχης και ο Λυκειάρχης, ύστερα ο πατέρας του παιδιού και τέλος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ πλέον η υπόθεση βρίσκεται στον Εισαγγελέα Ανηλίκων.

Η σημαία-λάστιχο

Σε ένα νηπιαγωγείο κάποιοι, επίσης «για πλάκα», έσκισαν τη σημαία και την αντικατέστησαν με λάστιχα αυτοκινήτου.

Μάλιστα, φαίνεται να την σκόρπισαν στο προαύλιο...

Και ο καθηγητής του ΕΠΑΛ

Γνωστή έγινε προ ολίγων ημερών η παραίτηση αναπληρωτή εκπαιδευτικού από ΕΠΑΛ, καθώς έλαβε μία αισχρή συμπεριφορά εκ μέρους των μαθητών, καταλήγοντας σε εκφοβισμό προς τον ίδιο, αλλά και τελικά την δική του απόφαση για απομάκρυνση από τα καθήκοντά του.

Η επιστολή του ιδίου είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική και σκιαγραφεί μία κατάσταση, που δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένη. Και φυσικά είναι προς τιμήν του που έφερε στο φως πράγματα που συμβαίνουν εδώ και χρόνια στα σχολεία, χωρίς αλλαγή και χωρίς βελτίωση.

Είναι αδιανόητο να έχεις μοχθήσει για να φτάσεις στην εκπαιδευτική θέση, να έχεις νιώσει αγάπη για το αντικείμενό σου, αλλά και για τα παιδιά και να οδηγείσαι σε αυτό το σημείο...

Μα πού είναι ο σεβασμός;

Κάποτε τα σχολεία, αλλά και οι εκπαιδευτικοί λάμβαναν έναν σεβασμό, εφάμιλλο με την αξία που είχαν, η οποία ήταν, είναι και θα είναι τεράστια.

Πλέον, όμως, οι σχολικές αίθουσες έχουν καταντήσει χώροι σοβαρών παραβατικών περιστατικών και εξευτελισμού των εκπαιδευτικών, καθώς μία λύση δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Και ποιος φταίει για όλα αυτά;

Αυτό είναι υποκειμενικό και έχει πολλούς παράγοντες, παραμένει όμως θλιβερό να παρακολουθούμε το διασυρμό του εκπαιδευτικού θεσμού χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη και καμία βοήθεια προς το εκπαιδευτικό προσωπικό που καλείται, εκτός των άλλων, να κάνει το θηριοδαμαστή και τον αστυνόμο.

Φαίνεται, μάλλον, ότι η γενικότερη κατάπτωση των σχολείων είναι αποτέλεσμα τόσο της ίδιας της αποδυνάμωσης της κοινωνίας, όσο και της αδυναμίας για λήψεις αποφάσεων που θα είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές.

Μία μερίδα μαθητών με το έτσι θέλω, καθώς φυσικά δεν φταίνε όλοι, διαφεντεύουν σχολεία, προκαλούν καταστροφές, αντιμιλούν και υποτιμούν εκπαιδευτικούς που με κόπο έφτασαν στην σχολική αίθουσα.

Γιατί εν τέλει, μάλλον κανείς δε σέβεται τα σχολεία...

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Ιατρικές συνταγές στο κινητό μέσω του gov.gr
Ενδοοικογενειακή βία: Σε λειτουργία το “Panic Button”- Πώς θα ειδοποιεί την αστυνομία
Η εφαρμογή είναι κρυπτογραφημένη, δηλαδή δεν φαίνεται στο κινητό της γυναίκας που την έχει εγκαταστήσει, ενώ μέσω αυτής ειδοποιείται άμεσα η αστυνομία
Ενδοοικογενειακή βία: Σε λειτουργία το “Panic Button”- Πώς θα ειδοποιεί την αστυνομία