Πανελλαδικές: Αποκλείονται μαθητές από την αξιολογική διαδικασία των ΚΕΔΑΣΥ για προφορικές εξετάσεις
Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στερεί, ανεπίτρεπτα, το δικαίωμα σε μαθητές να λάβουν αξιολογική έκθεση που να προτείνει την προφορική αξιολόγηση του μαθητή/της μαθήτριας στις πανελλαδικές

Τους περιορισμούς που τίθενται στην αξιολογική διαδικασία μαθητών Β’ και Γ’ λυκείου, με τον αποκλεισμό τους από τα ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης καταγγέλλει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Το ισχύον, όπως αναφέρει, θεσμικό πλαίσιο στερεί, ανεπίτρεπτα, το δικαίωμα σε μαθητές να λάβουν αξιολογική έκθεση που να προτείνει την προφορική αξιολόγηση του μαθητή/της μαθήτριας κατά τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων

Στον νόμο 4823/2021 “ Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις”, στο άρθρο 53 αναφέρεται ότι:

τα ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. δύνανται να αξιολογούν Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες μαθητών που φοιτούν μέχρι και την Α’ Λυκείου όλων των τύπων , οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους” και παρακάτω “ β. στις περιπτώσεις που ο γονέας/ κηδεμόνας μαθητή/τριας που φοιτά στη Β’ ή Γ’ τάξεις Λυκείου όλων των τύπων που επιθυμεί να καταθέσει αίτηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΚΕΔΑΣΥ ΔΕΝ δύναται να προβεί σε έκδοση αξιολογικής έκθεσης για ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και κατ’ επέκταση να προτείνει διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης στις εξετάσεις”.

Η ΑΣΓΜΕ εξηγεί όμως ότι οι «ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ευρύτερα γνωστή ως δυσλεξία, αφορά στη δυσχέρεια που παρουσιάζει κάποιος στην επεξεργασία του γραπτού λόγου, πιο συγκεκριμένα, στην ανάγνωση, στη γραφή και στην ορθογραφία και είναι μια διαταραχή με μεγάλο εύρος που παραμένει και δεν εξαλείφεται κατά την ώριμη ηλικία.

Επιπλέον, ακόμα και στις πιο ήπιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αγχώδεις καταστάσεις που προκύπτουν από την ίδια τη διαδικασία όχι μόνο της ίδιας της γραπτής εξέτασης, αλλά και της προετοιμασίας προς αυτήν. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση ώστε να στερούνται του δικαιώματος να αξιολογηθούν οι μαθητές κάθε ηλικίας και εφόσον εκτιμηθεί από την αρμόδια διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΔΑΣΥ η ύπαρξη ειδικών μαθησιακών δυσκολιών να υπάρξει θετική γνωμοδότηση για προφορική εξέταση του μαθητή στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων-Μαθητών Ελλάδας ζητά την κατάργηση της παραπάνω νομοθετικής πρόβλεψης και να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους μαθητές που φοιτούν, να κάνουν αίτηση προς τα ΚΕΔΑΣΥ για την αξιολόγηση τους, και εφόσον αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ειδικού τύπου να εξετάζονται προφορικά, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Τι θα γίνει την εβδομάδα που έρχεται σε Δημοτικά και Γυμνάσια

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

old-teacher
Εκπαιδευτικοί: Οι επόμενες μισθοδοσίες μονίμων κι αναπληρωτών
Χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet  δίνεται η δυνατότητα να κάνετε λήψη άμεσα της μηνιαίας βεβαίωσης αποδοχών
Εκπαιδευτικοί: Οι επόμενες μισθοδοσίες μονίμων κι αναπληρωτών
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αύριο Τρίτη (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας θα γίνει η παρουσίαση - εκδήλωση για το βιβλίο "Καλή πατρίδα σύντροφε"
Το βιβλίο της Ελένης Νικολαϊδου "Καλή πατρίδα, σύντροφε!" (από τις εκδόσεις Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας με πρόλογο-εισαγωγή του Προκόπη Παπαστράτη)...
Αύριο Τρίτη (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας θα γίνει η παρουσίαση - εκδήλωση για το βιβλίο "Καλή πατρίδα σύντροφε"