«Δύο χρόνια αδιαφάνειας χωρίς την συμμετοχή αιρετών» - Για ποιους λόγους η πλειοψηφία της ΔΟΕ αποφάσισε τη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια

Τη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Όπως αναφέρει «για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι επιτακτική η ανάγκη ενεργοποίησης των δημοκρατικών αντανακλαστικών του Κλάδου ενάντια στην πολιτική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. για αποδυνάμωση και απαξίωση του ρόλου του αιρετού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να υπάρξουν άλλα δυο χρόνια αδιαφάνειας στη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων και την παγίωση της απουσίας των αιρετών», ενώ εξηγεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια «τα υπηρεσιακά συμβούλια, στην πλειονότητα, λειτούργησαν με πλήρη αδιαφάνεια ως ιμάντες μετάδοσης και εφαρμογής της εχθρικής, για τη δημόσια εκπαίδευση, κυβερνητικής πολιτικής», προσθέτοντας πως «πράγματι η κα Κεραμέως «καινοτόμησε» δίνοντας στον εργοδότη το δικαίωμα να ορίζει τον εκπρόσωπο των εργαζομένων».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

Δυο χρόνια μετά την ομόφωνη απόφαση της Δ.Ο.Ε. για καταγγελία της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. η οποία με αυταρχισμό αρνήθηκε να συζητήσει καν, την πρότασή της για διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των αιρετών δια ζώσης όταν θα υπήρχαν οι ευμενείς υγειονομικά συνθήκες, σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια και με παράταση, μέχρι τότε, της θητείας των  αιρετών που είχαν εκλεγεί το 2018, τη δέσμευση μη συμμετοχής όλων των παρατάξεων στις εκλογές παρωδία και την αποχή από την εκλογική διαδικασία, έπειτα από το κάλεσμα της Δ.Ο.Ε., σε ποσοστό 95%, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζοντας την επίθεση κατά του Κλάδου, αποφάσισε τη διεξαγωγή των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια, αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 5 Νοεμβρίου 2022.

Η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. επέλεξε, για όλη την προηγούμενη διετία, να ορίσει δοτούς στη θέση των αιρετών και τα υπηρεσιακά συμβούλια λειτουργούν όλο αυτό το διάστημα με διορισμένη σύνθεση. Εδώ πράγματι η κα Κεραμέως «καινοτόμησε» δίνοντας στον εργοδότη το δικαίωμα να ορίζει τον εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Το αποτέλεσμα ήταν επώδυνο για τους εκπαιδευτικούς αφού τα υπηρεσιακά συμβούλια, στην πλειονότητα, λειτούργησαν με πλήρη αδιαφάνεια ως ιμάντες μετάδοσης και εφαρμογής της εχθρικής, για τη δημόσια εκπαίδευση, κυβερνητικής πολιτικής. Οι εκπαιδευτικοί, παρά τον αγώνα των εκλεγμένων από το 2018 αιρετών και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών, αναζητούν το δίκιο τους και υποστήριξη απέναντι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης.           

Η αδιαφάνεια, οι «εξυπηρετήσεις», η ημετεροκρατία, το ξήλωμα του θεσμικού πλαισίου των δικαιωμάτων και η καταστρατήγηση των εννοιών της ισότητας και της δικαιοσύνης, δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Σήμερα, η Υπουργός Παιδείας, δίχως καν το πρόσχημα της πανδημίας, διατάσσει, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο υπόλοιπο δημόσιο, να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και πάλι, αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επενδύει στην επανάληψη, από το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, της τακτικής της αποχής από τις εκλογές, γνωρίζοντας πως παραμένει βασική μας διεκδίκηση η δια ζώσης ψηφοφορία.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι επιτακτική η ανάγκη ενεργοποίησης των δημοκρατικών αντανακλαστικών του Κλάδου ενάντια στην πολιτική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. για αποδυνάμωση και απαξίωση του ρόλου του αιρετού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να υπάρξουν άλλα δυο χρόνια αδιαφάνειας στη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων και την παγίωση της απουσίας των αιρετών.

Με βάση τα παραπάνω, το  Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφάσισε τη συμμετοχή στις υπηρεσιακές εκλογές. Πρόκειται για  απόφαση ευθύνης, ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση για την υπεράσπιση του θεσμού του αιρετού απέναντι στην επιδίωξή της για εξαφάνισή του. Δεν χαρίζουμε τους αιρετούς στην κυρία Κεραμέως, δεν υπηρετούμε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για δοτά και ελεγχόμενα από αυτή υπηρεσιακά συμβούλια.

Αγωνιζόμαστε για:

  • αποκατάσταση του θεσμού του αιρετού καθώς και τη θέση τρίτου αιρετού στα υπηρεσιακά συμβούλια
  • κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης που καταστρατηγούν το Π.Δ. 1/2003
  •  προάσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών

Σε αυτόν τον αγώνα, που αποτελεί πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.,  δεν χωρούν πολεμικές στρατηγικές ακύρωσής του με αποχή από τις εκλογές, ιδιαίτερα από τους συλλόγους εκπαιδευτικών – μέλη της Δ.Ο.Ε.  Πρόκειται για θεσμικό και καταστατικό ατόπημα που προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της για κατάργηση του θεσμού του αιρετού.

Χρέος όλων των δυνάμεων του κλάδου αποτελεί η στήριξη του θεσμού του αιρετού που αποτελεί κατάκτηση του κλάδου. Δεν έχουμε δικαίωμα να απωλέσουμε μια σημαντική δημοκρατική παρακαταθήκη. Δεν συναινούμε στη συνέχιση της ύπαρξης δοτών και υποταγμένων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και των ακούσιων συνοδοιπόρων της.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις με ενότητα και αποφασιστικότητα, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, για μαζική  συμμετοχή του κλάδου στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.  Ανατρέπουμε τα κυβερνητικά σχέδια  με τη συμμετοχή μας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Έλεγχοι της Τροχαίας
Τροχαία ατυχήματα στην Αττική: 22 νεκροί και 578 τραυματίες μόνο τον Ιανουάριο
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας...
Τροχαία ατυχήματα στην Αττική: 22 νεκροί και 578 τραυματίες μόνο τον Ιανουάριο
Κακοκαιρία ΗΠΑ
ΗΠΑ: Πάνω από 1.400 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της παγοθύελλας
«Η εν εξελίξει χειμερινή καταιγίδα θα συνεχίσει να προκαλεί επικίνδυνες επιπτώσεις στο Βόρειο και το Κεντρικό Τέξας τουλάχιστον μέχρι και νωρίς το...
ΗΠΑ: Πάνω από 1.400 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της παγοθύελλας
ΕΦΚΑ ένσημα
Υπ. Εργασίας: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για έναν χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Παρατείνεται για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους
Υπ. Εργασίας: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για έναν χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες