Νίκη Κεραμέως
© Intime p.a.
Αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθούν νέες προσλήψεις αναπληρωτών για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία.

Μέσα στο 2023 θα ανανεωθούν οι πίνακες της Γενικής Αγωγής, είπε σήμερα η Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που έδωσε στον 989AlphaRadio.

Η υπουργός Παιδείας δεν δεσμεύτηκε για νέες μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών το ερχόμενο έτος, αν και είπε ότι «γίνεται προσπάθεια» και «συζητήσεις» Πρόσθεσε ότι αύριο θα υπάρξουν νέες προσλήψεις αναπληρωτών για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία.

Ακόμα, η κ.Κεραμέως απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα για ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή, παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα στην εστία Ζωγράφου συνέβαινε «δεκαετίες» -και άρα δεν είναι σημερινό- και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει κι άλλες απομακρύνσεις καταλήψεων που δεν γνωστοποιήθηκαν! Αλλά δεν εξήγησε γιατί η αστυνομία δεν επενέβη όλα αυτα τα χρόνια στην εστία Ζωγράφου.

Για το σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών, είπε ότι μια από τις προτάσεις που εξετάζει είναι ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ

Διαφήμισε τα αγγλόφωνα Τμήματα στα ΑΕΙ κάνοντας λόγο για 2.000 ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς φοιτητές για 40 θέσεις στην αγγλόφωνη Ιατρική του ΕΚΠΑ, αλλά για τα ελληνικά προγράμματα και τους Ελληνες φοιτητές δεν είπε απολύτως τίποτα.

Οπως δεν είπε τίποτα απολύτως για το αν λειτουργούν ή όχι (και πόσα) τα Ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου, μετά από τις πληροφορίες ότι τα απαξιώνουν οι ίδιοι οι γονείς...

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Κεραμέως

Για τα κενά στα σχολεία:

Μεμονωμένες περιπτώσεις όσα κενά υπάρχουν γιατί η χρονιά ξεκίνησε με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς από ποτέ. Εχουμε προσλάβει πανω από 32.000 αναπληρωτές, αλλά υπάρχουν θέματα κενών που προέκυψαν από άδειες για εγκυμοσύνες, ασθένειες, , κλπ. Αύριο θα καλυφθούν και αυτά τα κενά, θα υπάρξουν νέες προσλήψεις

Θα γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών το 2023;

Εχουμε προχωρήσει με τον κ.Βορίδη σε 25.000 προσλήψεις, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έφευγαν εκπαιδευτικοί, 4-5000 σε σύνταξη και δεν διοριζόταν ούτε ένας. Είχαμε να καλύψουμε πολύ μεγάλες ανάγκες και η προσπάθεια είναι να γίνονται κάθε χρόνο προσλήψεις ώστε οι αναπληρωτές να κάνουν αυτό που λέει η λέξη, να αναπληρώνουν έκτακτες ανάγκες.

Στον πρόσφατο προγραμματισμό προσλήψεων για το Δημόσιο υπάρχει πρόβλεψη και για εκπαιδευτικούς;

Αυτές είναι προσλήψεις προσωπικού, από εκεί και πέρα γίνονται συζητήσεις για προσλήψεις και στην εκπαίδευση σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. 

Για τους πίνακες Γενικής Αγωγής:

Εχουμε ζητήσει από το ΑΣΕΠ από το καλοκαίρι το άνοιγμα των πινάκων που λήγουν τον Αύγουστο του 2023. Είμαστε μεθοδικοί στη συνεργασία και στο να καταρτίζονται οι πίνακες σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να προσμετρώνται νέα προσόντα και προυπηρεσία των εκπαιδευτικών. Αρα όσο πιο συχνά ανοίγουν τόσο πιο συχνά ενημερώνονται. Της ειδικής αγωγής ανανεώθηκαν εφέτος και προβλέπεται της Γενικής αγωγής να ανανεωθούν του χρόνου.

Για την Ειδική Αγωγή, υπάρχει πλήρης κάλυψη:

Στην Ειδική Αγωγή έχουμε κατά μέσο όρο 3 παιδιά ανά τμήμα, ήδη έχουμε διορίσει 6.000 εκπαιδευτικούς.

Για τα αγγλόφωνα προγράμματα στα ΑΕΙ

Σήμερα γίνεται τελετή υποδοχής σε δύο αγγλόφωνα τμήματα σπουδών προπτυχιακά. Για τις 40 θέσεις στη νεα αγγλόφωνη Ιατρική ΕΚΠΑ, υπήρξαν πάνω από 2.000 ενδιαφερόμενοι, κάτι που δείχνει τις προοπτικές της χώρας. Ψήφος εμπιστοσύνης στο ακαδημαϊκό σύστημα της χώρας ότι έρχονται φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Ομως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συμμορίες στου Ζωγράφου...

Με αυτό που έγινε προχτές, επιτέλους μπαίνει τάξη στα Πανεπιστήμια. Ξέρετε πόσα χρόνια διαρκεί αυτή η κατάληψη; Δεκαετίες! Αυτή η κυβέρνηση με το νόμο που ψήφισε για το άσυλο, κάνοντας χρήση, μπορέσαμε να βάλουμε τέλος σε μια παθογένεια που διαρκούσε πάρα πολλά χρόνια, όπως στη Θεσσαλονίκη που βάλαμε τέλος μετά από 34 χρόνια.  Ηταν εγκληματικές ενέργειες και γι αυτό επιλήφθηκαν τα όργανα της τάξης. Εχουν γίνει δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις, άλλες έγιναν γνωστές άλλες όχι.

Το Ολοήμερο διευρυμένου ωραρίου λειτουργεί;

Κάναμε μια σημαντική αλλαγή με στόχευση να προσφέρει ποιοτικότερη εκπαίδευση στα παιδιά, με τη διεύρυνση και τις δράσεις, όπως ομίλους, και μελέτη, που προβλέπονται. Εχουν γίνει προσλήψεις, αλλά αν υπάρχουν καταγγελίες από ακροατές σας να μου τις στείλετε. Στόχος να έχουν ποιοτικό χρόνο τα παιδιά και να στηρίζονται οι γονείς που μπορούν πλεόν να φύγουν και στις 5 το απόγευμα από τη δουλειά. Εμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων. Η καινοτομία προστίθεται σε άλλες, όπως οι διαδραστικοί πίνακες που θα μπουν εντός της σχολικής χρονιάς, σε κάθε τμήμα Λυκείου, Γυμνασίου, 5ης και 6ης Δημοτικού.

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών;

Το εξετάζουμε για να αλλάξει το σύστημα διορισμού που χρήζει βελτιώσεων. Μια από τις προτάσεις που εξετάζουμε είναι η θεσμοθέτηση διαγωνισμού για πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Τα νέα Τμήματα Ενταξης πότε θα λειτουργήσουν;

Λειτουργούν ήδη τα Τμήματα Ενταξης

Για πυρόπληκτους και μετεγγραφές φοιτητών;

Εχει γίνει ήδη με πρόσθετη μοριοδότηση στις πυρόπληκτες περιοχές και άλλες με έντονα φυσικών φαινομένων, όπως ο σεισμός στην Κρήτη

Διεύρυνση κριτηρίων ως προς μαθήματα για επίδομα φοιτητών;

Το στεγαστικό επίδομα ανακοινώθηκε και με μεγάλη αύξηση, και μάλιστα δίδεται και σε σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ. Και να θυμήσω ότι προστίθεται σε άλλες πρωτοβουλίες όπως η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών σε 5 πανεπιστημια που υπερβαίνει τα 540 εκ ευρώ για πανω από 8.150 κλίνες.

Πρόβλεψη για εντοπιότητα αναπληρωτών όταν διορίζονται;

Ολο αυτό γίνεται ηλεκτρονικά, με σύστημα που δηλώνουν τις προτιμήσεις τους και αλγοριθμικά γίνεται η κατανομή.

Ακούστε τη συνέντευξη

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα