παιδί φαγητό
Μικρές ανατιμήσεις στα είδη των κυλικείων εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων

Λίγα 24ωρα απομένουν για το άνοιγμα των σχολείων, οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι από τις ανατιμήσεις κατά περίπου 20% στα σχολικά είδη, αλλά και με την αυξημένη τιμή των ειδών σε διατίμηση που διατίθενται από τα κυλικεία των σχολείων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης  προσανατολίζεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε μια αύξηση στα είδη των κυλικείων για να κινηθεί η αγορά με την αύξηση να είναι της τάξεως των 5 και 10 λεπτών.

Από τον φετινό κατάλογο των ειδών σε διατίμηση, όπου καθορίζονται οι ανώτατες τιμές, απουσιάζουν οι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που πέρσι πωλούνταν με ανώτατη τιμή 1 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα κυλικεία μπορούν να τα πωλούν όσο θέλουν.

Όπως επισημαίνεται, στο αιτιολογικό της απόφασης, οι νέες ανώτατες τιμές ορίζονται λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, αλλά καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Οι νέες τιμές στα κυλικεία των σχολείων

  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων): 1,20 ευρώ (η περσινή ανώτατη τιμή ήταν 1,10 ευρώ) 
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων): 1,50 ευρώ (πέρσι ήταν 1,35 ευρώ) 
  • Απλό αρτοσκεύασμα -Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, σε ατομική συσκευασία τουλάχιστον 95 γραμμαρίων: 0,60 ευρώ (πέρσι ήταν 0,50 ευρώ) 
  • Τυρόπιτα - Πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 140 γρ.: 1,30 ευρώ (πέρσι ήταν 1,20 ευρώ) 
  • Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,40 ευρώ (πέρσι ήταν 0,35 ευρώ) 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης, οι αλλαγές στις ανώτατες τιμές έγιναν λαμβάνοντας υπ' όψιν δύο παραμέτρους. Κατ’ αρχάς, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Κυρίως, όμως, το γεγονός ότι κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2021 έως και τον Ιούλιο 2022 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών που επηρεάζει το κόστος παραγωγής και κτήσης των ειδών που προσφέρονται από τα κυλικεία με ρυθμισμένο ανώτατο όριο τιμής, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία Ιουλίου 2022 της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και ειδικότερα των κωδικών COICOP5: 01113 «Ψωμί», 01114 «Άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής», 01221 «Μεταλλικό - Ανθρακούχο νερό» και 01223 «Χυμοί φρούτων». 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

eforia dimosia ypiresia
Θεσσαλονίκη: 55χρονη παρίστανε διευθύντρια του ΣΔΟΕ και υποσχόταν διορισμούς στην Εφορία
Στη φυλακή 55χρονη που παρίστανε τη διευθύντρια του ΣΔΟΕ και υποσχόταν διορισμούς στην Εφορία
Θεσσαλονίκη: 55χρονη παρίστανε διευθύντρια του ΣΔΟΕ και υποσχόταν διορισμούς στην Εφορία
kerameos
Κεραμέως: «Καθοριστικής σημασίας το upskilling και το reskilling»
«Το upskilling και το reskilling είναι καθοριστικής σημασίας και η Πολιτεία προσφέρει τις δυνατότητες για να έχουμε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα...
Κεραμέως: «Καθοριστικής σημασίας το upskilling και το reskilling»
Μάτι
Δίκη για το Μάτι: «Δεν έγινε ποτέ εισήγηση για απομάκρυνση του πληθυσμού»
«Υπήρχαν σχέδια των Δήμων για απομάκρυνση πληθυσμού, όμως η εισήγηση δεν έγινε ποτέ», είπε ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος
Δίκη για το Μάτι: «Δεν έγινε ποτέ εισήγηση για απομάκρυνση του πληθυσμού»