Πανεπιστήμια: Μάχη για ένα δωμάτιο στις εστίες- Τα δικαιολογητικά για δωρεάν στέγη ΑΕΙ
Ενα μισθό κοστίζουν οι σπουδές σε άλλη πόλη

Μια... μεγαλούπολη φοιτητών έχει «μεταναστεύσει» για σπουδές εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, γεγονός που επιβαρύνει κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό ετησίως με 7.000 - 8.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Και γελιούνται, βεβαίως, όσοι πιστεύουν ότι το ακριβοπληρωμένο στον βωμό της παραπαιδείας «εισιτήριο» εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού τελειώνουν με την είσοδο των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ταυτότητα των συζητήσεων μαζί με την έκταση και την ένταση που τις χαρακτηρίζουν σταδιοδρομούν, βεβαίως, στην «πίστα» της οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών και στις απαράδεκτα χαμηλές κρατικές δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα που κάνουν απαγορευτική την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής των φοιτητών, ιδιαίτερα εκείνων που σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.

Το ποσοστό των κρατικών δαπανών για την ενίσχυση του φοιτητικού πληθυσμού δεν ξεπερνά πλέον το 0,4% όταν ο μέσος όρος των αντίστοιχων δαπανών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχεται στο 5,7%. Φυσικά αυτή η δημόσια υποχρηματοδότηση έχει συνέπειες στη φοιτητική μέριμνα, σε όλα εκείνα τα στοιχεία της φοιτητικής ζωής (στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, βιβλία, υποτροφίες κ.λπ.) τα οποία σχετίζονται με την ουσία της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Ετσι το κόστος της φοιτητικής ιδιότητας μετακυλίεται όλο και περισσότερο στους «ώμους» των οικογενειακών προϋπολογισμών κάνοντας ακριβό… το «δημόσιο και δωρεάν» Πανεπιστήμιο.

Ενας μήνας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: Πονοκέφαλος η στέγαση

Ακόμη ψάχνουν για στέγη χιλιάδες νέοι φοιτητές, παρά το γεγονός ότι πέρασε ήδη ένας μήνας από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές από τη μία τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη και από την άλλη δεν μπορούν ακόμη και τώρα να βρουν στέγη και ιδιαίτερα σε νησιά και σε πόλεις με τουρισμό.

 Οι φοιτητικές εστίες σε καμία περίπτωση επαρκούν μόνο για ένα μικρό αριθμό φοιτητών οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα στέγης προκαλώντας την απόγνωση των γονιών τους.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, για τον πληθωρισμό, το κόστος για τη στέγαση έχει γίνει ακριβότερο κατά 32,5% μέσα σε έναν χρόνο, οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών φτάνουν μέχρι και 22%, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις.

 Όσον αφορά στις εστίες των ΑΕΙ η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς ο αριθμός των φοιτητών που διεκδικούν στέγη είναι πολύ μεγάλος και οι θέσεις περιορισμένες.

Επίσης, υπάρχουν πολλά ΑΕΙ τόσο στην Αττική όσο και σε περιφερειακές πόλεις, που δεν διαθέτουν εστίες ή αυτές που έχουν δεν επαρκούν και έτσι αναγκάζονται να μισθώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία.

Μετά τις εγγραφές των πρωτοετών, τον Σεπτέμβριο τα πανεπιστήμια θα κάνουν την επιλογή των φοιτητών που θα στεγάσουν.

Κάθε φοιτητική εστία ορίζει τον αριθμό και τον τρόπο επιλογής των φοιτητών με τον Εσωτερικό Κανονισμό της και συνήθως προτεραιότητα έχουν οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές . Για την επιλογή των φοιτητών λαμβάνονται υπόψη κυρίως κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Τα συγκροτήματα των εστιών ποικίλουν, ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Σε περιοχές που δεν έχουν υψηλή ζήτηση οι εστίες είναι κυρίως αυτόνομα μονόκλινα ή δίκλινα, ενώ στις μεγάλες πόλεις οι κλίνεις είναι μονές με κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες κλπ).

Περισσότερες πληροφορίες για τον κανονισμό λειτουργίας των εστιών, τα κριτήρια επιλογής φοιτητών, τη διαδικασία εισδοχής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.inedivim.gr/

Δικαιολογητικά

Σε γενικές γραμμές τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα παρακάτω αλλά οι φοιτητές καλό θα ήταν να ενημερώνονται από τα αρμόδια τμήματα των ΑΕΙ διότι δεν θέτουν όλα τα ιδρύματα τις ίδιες προϋποθέσεις. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από την μέριμνα του εκάστοτε πανεπιστημιακού ιδρύματος.

-Έντυπο αίτησης, που χορηγείται από τη Γραμματεία των Εστιών.
-Βεβαίωση εγγραφής από την Γραμματεία της Σχολής που φοιτά ο ενδιαφερόμενος φοιτητής, με αναφορά α) στην ημερομηνία εγγραφής του στην Σχολή και β) στο διανυόμενο χρόνο ή εξάμηνο σπουδών.
-Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από αρμόδια Δημοτική ή άλλη αρχή (του τελευταίου εξαμήνου) και για τους πολύτεκνους και βεβαίωση από τον Σύλλογο Πολυτέκνων που είναι εγγεγραμμένοι.
-Φωτοτυπία επικυρωμένη της Αστυνομικής Ταυτότητας ( αν δεν υπάρχει Πιστοποιητικό Γέννησης από Δήμο ή Κοινότητα).
-Φωτοτυπία επικυρωμένη του Εκκαθαριστικού του προηγούμενου έτους ή του Έντυπου Ε1 μαζί με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599 ότι θα στην οποία θα δηλώνουν ότι θα το προσκομίσουν το συντομότερο δυνατόν το Εκκαθαριστικό.
-Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/86 όπου θα δηλώνεται η μόνιμη κατοικία και ότι δεν διαθέτει η Οικογένεια ιδιόκτητη κατοικία στο τόπο σπουδών.
(2) φωτογραφίες του ενδιαφερόμενου.
-Αν στην Οικογένεια του ενδιαφερόμενου συντρέχουν λόγοι υγείας, είναι άνεργοι οι γονείς, υπάρχουν παιδιά σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή υπηρετούν την θητεία τους στο στρατό, υποβάλλονται βεβαιώσεις από τις Αντίστοιχες Αρχές.

*   Βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο, άν υπάρχει αναπηρία του ίδιου ή μέλους της οικογένειας του (αναπηρία 67% και άνω).
Βεβαίωση, αν υπάρχει αδελφός στρατιώτης.
Βεβαίωση σπουδών, αν σπουδάζει αδελφός.
Διαζευκτήριο για χωρισμένους γονείς και επιμέλεια.
Ληξιαρχική πράξη θανάτου γονέα.
Βεβαίωση σεισμοπαθών, πυροπαθών και πλημμυροπαθών των τελευταίων 2 ετών.
Βεβαίωση ΟΑΕΔ, αν υπάρχει ανεργία γονέα.
Οι αλλοδαποί επιπλέον φωτοτυπία διαβατηρίου και άδεια παραμονής.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα