Σχολεία: Με «ατομική ευθύνη» η επιστροφή των μαθητών – Τι θα γίνει με τα self test
Το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα

Το άνοιγμα των σχολείων έχει χαρακτηριστεί από τους περισσότερους ειδικούς ως κομβικής σημασίας κίνηση για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και για το αν θα χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Για το θέμα αυτό μίλησε το πρωί της Κυριακής (14/08) η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (στην εκπομπή "ΕΡΤ Σαββατοκύριακο" ) η οποία αρχικά σημείωσε ότι πλέον είμαστε σε σταδιακή αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος μολονότι υπήρξε μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίοιυ στα λύματα Πάτρας και μια ήπια προς ανοδική τάση σε αυτά της Αθήνας.

Παράλληλα η κυρία Ψαλτοπούλου υπενθύμισε ότι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο «περιμένουμε ένα εμβόλιο πιο προσαρμοσμένο στις μεταλλάξεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν είμαστε στους άνω των 60 ετών ή σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε».

Ειδικά για τα σχολεία η καθηγήτρια Επιδημιολογίας είπε στην ΕΡΤ ότι «το πιο πιθανό σενάριο επιστροφής των μαθητών μετά από 2,5-3 χρόνια πανδημίας είναι να υπάρχει η ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είτε να φορέσουν είτε όχι τη μάσκα».

Η ίδια σημείωσε, δε, ότι σε αυτό το πνεύμα κινούνται και οι πρόσφατες αλλαγές που ανακοίνωσε στα πρωτόκολλά της καραντίνας το CDC: «Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος και πλέον εναπόκειται στην ευχέρεια του δασκάλου να φορέσει ή όχι τη μάσκα».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι «θα παίξει ρόλο και η επιδημιολογική κατάσταση και το πού θα βρισκόμαστε με τα εμβόλια» ενώ στο ερώτημα για το αν θα πρέπει η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών να γίνει με self test ή χωρίς, η κυρία Ψαλτοπούλου απάντησε ότι «θα παίξει ρόλο η επιδημιολογική εικόνα» παραπέμποντας για τις οριστικές αποφάσεις στην επιτροπή των ειδικών.

«Ευτυχώς τα παιδιά περνούν τον κορονοϊό ελαφρύτερα αν και έχουν υπάρξει περιστατικά και στην Ελλάδα και διεθνώς με βαρύτερα περιστατικά. Το τεστ καλό είναι να δίνεται αυτή η δυνατότητα. Η επιτροπή θα αποφασίσει κατάλληλα για το πότε πρέπει να γίνεται και αν πρέπει να γίνεται μαζικά» κατέληξε για το θέμα η κυρία Ψαλτοπούλου.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κοινωνικο
Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: 10+2 εθνικές δράσεις για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία
Το πρόγραμμα του ΚΚΤ περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις με ορίζοντα υλοποίησης την περίοδο 2026–2032, οι οποίες αναμένεται να ωφελήσουν άμεσα...
Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: 10+2 εθνικές δράσεις για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία
Παύλος Μαρινάκης
Μαρινάκης για ΑΕΙ: «Έφυγε η ανοχή στην ανομία – Έρχονται πειθαρχικές κυρώσεις»
Νέα γραμμή για τα πανεπιστήμια με παράλληλη ενεργοποίηση ποινικών και εσωτερικών διαδικασιών σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς
Μαρινάκης για ΑΕΙ: «Έφυγε η ανοχή στην ανομία – Έρχονται πειθαρχικές κυρώσεις»
ζαχαρακη
Ζαχαράκη: Νέο μοντέλο υπολογισμού κόστους των σχολείων με την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ
Το νέο μοντέλο υπολογισμού κόστους θα πρέπει να αξιοποιήσει συγκριτικά στοιχεία και διεθνείς πρακτικές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ
Ζαχαράκη: Νέο μοντέλο υπολογισμού κόστους των σχολείων με την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ
Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.
Εκπαιδευτικοί: Πρόσκληση τριετούς απόσπασης στην Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.
Πρόσκληση απόσπασης εκπαιδευτικών στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί: Πρόσκληση τριετούς απόσπασης στην Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.