Erasmus+: Στη Βουλγαρία οι μαθητές του 32ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
Στη Βουλγαρία το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Erasmus+ σε σύμπραξη μαζί με άλλα πέντε σχολεία

Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmus+ σε σύμπραξη μαζί με άλλα πέντε σχολεία. Το πρόγραμμα μας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και είχε ως τίτλο:  «Learning Through Cooperation Collaboration and Innovation» με συντονίστρια χώρα τη Βουλγαρία. 

Το πρόγραμμα καταφέραν να το πραγματοποιήσουν με φυσική παρουσία, παρόλες τις αντιξοότητες και τους περιορισμούς που προέκυψαν εξαιτίας του COVID-19.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν σχολεία από 6 ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα:

●    Από το Sandanski, Βουλγαρία, το Zemedelska Profesionalna Gimnazia Kliment Timiryazev (Συντονίστρια χώρα). 
●    Από τη Hunedoara, Ρουμανίας, το Liceul Teoretic “Traian Lalescu” 
●    Από το Värnamo, Σουηδία, το Finnvedens Gymnasium
●    Από τη La Puebla de Cazalla, Ισπανία, το IES Castillo de Luna
●    Από τη Bragança, Πορτογαλία το Agrupamento de Escolas MIguel Torga
●    Από Θεσσαλονίκη, Ελλάδα το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Οι  στόχοι του προγράμματος ήταν: 

●    Η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων σε καθηγητές και μαθητές και η χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων που εκσυγχρονίζουν τον τρόπο διδασκαλίας.
●    Η εξοικείωση με την ανεστραμμένη τάξη.
●    Η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, προσβάσιμου σε όλους, μετά την ανάρτησή του σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες.
●    Η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού σε διεθνείς ομάδες.
●    Η γνωριμία και εξοικείωση με άλλες κουλτούρες και η  ενίσχυση δεξιοτήτων επικοινωνίας σε ξένες γλώσσες.

Οι μαθητές, με τη βοήθεια των καθηγητών τους δημιούργησαν εκπαιδευτικό υλικό πάνω σε ποικίλα θέματα, από τα οποία ενδεικτικά αναφέρουμε: Χρυσές αναλογίες και μαθηματικά στην τέχνη, θρύλοι και λαογραφία του τόπου μας, σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της ιστορίας της κάθε χώρας, μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

Οι συμμετέχοντες  αποκόμισαν πλήθος εμπειριών  από τη σχολική ζωή των άλλων χωρών και ξεναγήθηκαν στα μνημεία του κάθε τόπου που επισκέφτηκαν, αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες.  Ανακάλυψαν  τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους λαούς και δημιούργησαν  δυνατούς δεσμούς φιλίας με τους συνομηλίκους τους.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, ενημέρωναν  τους συμμαθητές τους για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν κατά την εξέλιξη του προγράμματος. 

Η διάρκεια του προγράμματος ήταν δύο έτη, όμως λόγω της πανδημίας (COVID -19)  και των μέτρων προστασίας  που έλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε δόθηκε παράταση  ενός επιπλέον έτους.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος προήλθε εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ERASMUS+ που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). 

Το πρόγραμμα μας ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου  στην Θεσσαλονίκη! Όλοι οι συνάδελφοι – καθηγητές από τις υπόλοιπες χώρες της σύμπραξης, εξέφρασαν την επιθυμία να μας επισκεφθούν για ακόμα μια φορά. Η απόφαση τους ήταν  για εμάς ιδιαίτερα τιμητική και φυσικά την αποδεχθήκαμε με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Η επίσκεψη αυτή μας έδωσε για ακόμα μια φορά την ευκαιρία να τους φιλοξενήσουμε και να τους ξεναγήσουμε στην πόλη μας και στην Χαλκιδική. 

Η υλοποίηση του προγράμματος, μας χάρισε πολλές συγκινήσεις. Οι μαθητές μας και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου  μας, ήρθαν σε επαφή με παιδιά και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική γλώσσα και νοοτροπία. Η επικοινωνία ήταν άριστη. Αναπτύχθηκαν σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Τα προγράμματα Erasmus  δίνουν την  ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες, να επικοινωνήσουν, να γνωρίσουν τον πολιτισμό άλλων χωρών, να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την διαφορετικότητα, να αναπτύξουν σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Η ικανοποίηση μας από την συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα Erasmus+ είναι μεγάλη και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του. Στην προσπάθεια μας αυτή μας στήριξαν πολλοί, τους οποίους και ευχαριστούμε. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους μαθητές μας οι οποίοι με ευγένεια, γνώση και μεράκι έγιναν άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας στις άλλες πέντε  χώρες της Ευρώπης που συναποτελούσαμε την σύμπραξη.
Ευχαριστούμε επίσης τους γονείς τους που για μια ακόμα φορά ήταν κοντά μας όπως επίσης και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, οι οποίοι με την στάση τους συνέβαλαν στην άρτια πραγματοποίηση του προγράμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Εργαζόμενοι Ερευνητικών Κέντρων: «Επιτρέπουν στα τρολ να δημιουργούν εντυπώσεις και να αποπροσανατολίζουν»
«Παραθέτουν ψευδή στοιχεία και συκοφαντίες για πρόσωπα και καταστάσεις»
Εργαζόμενοι Ερευνητικών Κέντρων: «Επιτρέπουν στα τρολ να δημιουργούν εντυπώσεις και να αποπροσανατολίζουν»
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έφυγαν ούτε 3.000 στελέχη»
«Στις Νομαρχιακές Επιτροπές φαίνεται ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν υπάρχουν πάνω από 5 αποχωρήσεις»
Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έφυγαν ούτε 3.000 στελέχη»